Haverok, buli, szendvics


Bíró Szabolcs  2007.9.16. 17:23

Új sorozattal jelentkezünk, melyben házibulikra alkalmas, egyszerűen elkészíthető, de rendkívül ízletes ételeket mutatunk be.

Az első részben vegyünk példának egy egyszerű (akár szilveszteri) összeröffenést, melyre a legjobb barátainkat hívtuk meg. Nem lesz hatalmas buli, nem szeretnénk drága pénzért egy egész sült malacot rendelni, a pizzarendelésnél pedig egy kicsit eredetibbek lennénk. Készítsünk gusztusos, ízletes és tarka szendvicstálat!

Hozzávalók: előre szeletelt szendvicskenyér, margarin, mustár, gépsonka és/vagy szalámi, savanyú uborka, paradicsom, leveles saláta, füstölt sajt, lapsajt, tojás, majonéz, Pirosarany. (A hozzávalók mennyisége természetesen attól függ, hány vendégre számítunk.)

Első lépésként tegyünk fel főni tíz tojást, és terítsük szét a tálcákon az előre szeletelt kenyereket (puha tésztájú előnyben!), és nagyjából osszuk kétfelé. Az egyik fél adagot kenjük meg majonézzel, finom vékonyan, csak úgy két hajszálnyira. Ezután a margarint kanalazzuk ki egy üres edénybe, és ízlés szerint keverjünk hozzá sima mustárt. Figyelem! Maximum fele-fele arányban osszuk el, de ízletesebb lesz, ha a margarin van többségben. Ha ez kész, a másik fél adagot ezzel kenjük meg, szintén csak vékonyan.

Ezután a feltét következik. Ügyelnünk kell arra, hogy készítsünk egy adag húsmentes szendvicset is, hátha valaki vegetariánus, vagy egyéb okok miatt nem fogyaszthat hústerméket. Arra is vigyáznunk kell, hogy ne tegyünk a feltétre erős szagú hozzávalót -- hagymát használni egyenesen tilos! Most vegyük elő a gépsonkát és a szalámit, és a nem vegetariánus szendvicsekre tegyünk egy-egy szeletet. Maradjunk ízlésesek, ne pakoljuk tele egyiket sem sonkával! Az is jó ötlet, ha a szendvicsek egy részére sonkát és szalámit is rakunk, nyugodtan lehet kombinálni. A vegetariánus szendvicsekre a sonka és szalámi helyett rakjunk egy-egy vékony levél salátát. Érdemes szépen, késsel körülvágni a levelet, ne legyen túl nagy. Az első lépésnél tehát (a kenőt leszámítva) máris négyféle szendvicsünk van: vegetariánus, sonkás, szalámis és sonkás-szalámis.

Következzen a lapsajt, ezt természetesen mindegyik fajta szendvicsre ráhelyezhetjük. Minden egyes négyzetet vágjunk fel három csíkra, és egy kenyérre maximum két csíkot helyezzünk, egymástól viszonylag távol, hogy beterítsék az egész felületet, mégsem legyen túl sok belőlük.
(Tipp: ha adunk a látványra, érdemes ferdén elhelyezni a sajtcsíkokat!)

Ezután fogjunk pár fej paradicsomot, és vágjuk fel kis karikákra. A vegetariánus szendvicsekre mindenképp rakjunk egy-egy karikát, a húsosaknál ismét válogathatunk. Minden szendvicsre csak egy paradicsomkarikát helyezzünk, és azt se középre: hagyjunk szabad helyet a tojásnak is.

Ha keményre főtt a tíz tojás, ezeket is karikázzuk fel, és helyezzük el a paradicsom mellett. A variálás továbbra is adott, sőt, egyenesen követelmény, ha tarka és változatos tálakat szeretnénk a vendégek elé rakni. Természetesen lehet olyan szendvics, amelyen csak tojás van, lehetnek tojás-paradicsom párosításúak, és persze tojást sem kell mindegyikre tennünk. Következik a pirosarany: minden egyes tojás közepére nyomjunk egy finom kis pirosarany-golyócskát. Mivel ezt az ízesítőt nem mindenki kedveli, elég, ha csak a fél adagot ízesítjük és színezzük meg vele.

Az uborkákat hosszában vágjuk el, vékony csíkokra, és variálva, helyezzünk el egy-két csíkot a kenyereken. (Tipp: a felvágott lapsajthoz hasonlóan helyezzük el az uborkaszeleteket is, ellenkező irányban a sajtcsíkok dőlésszögével.)

Legvégül a füstölt sajt következik. Reszeljük le egy részét, és finoman szórjuk meg vele a kiválasztott szendvicseink tetejét. Vigyázzunk, ne legyen túl sok a reszeltsajt, hiszen épp csak egy kis ízt és kinézetet adjon az egésznek…

Szilveszter lévén, ne a sört vegyük elő a hűtőből! Inkább a gyengére kevert rumos kofolát (esetleg kólát) vagy egy-egy pohár, szobahőmérsékletű fröccsöt ajánlanám ízléses szendvicstálunkhoz. Sikerült meglepnünk barátainkat, gazdaságosan, mégis rendkívül gusztusosan. Biztos legközelebb is elfogadják a meghívást, ha másért nem, hát csak telerakni a hasukat!

(Legközelebb a hot dogot variáljuk. Tartsanak velünk a jövő héten is!)Hozzászólások

Pandi, 17. 09. 2007 19:59:50
Hmmm...halali joo:)) szal egy ilyen buli kell nekem:)))
@


Kapcsolódó cikkek

Kirántott szőnyeg

Bíró Szabolcs

Hosszú kihagyás után ismét jelentkezem egy egyszerű, de nagyszerű recepttel!

2008.5.25.   


Születésnapi grillparti

Bíró Szabolcs

Házibuli-sorozatunk harmadik része.

2007.10.6.   


Variációk hot dogra

Bíró Szabolcs

Ahogy a múlt héten ígértük, itt van házibuli-sorozatunk legújabb része.

2007.9.28.    6

A rovat további cikkei

A tavasz vitaminbombái

Faar Ida

Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt. (Receptekkel)

2024.4.9.    25


Kulináris segédek

Praktikus konyhai eszközök és tippek a mindennapokhoz, hogy könnyebb legyen a konyhatündérkedés.

2024.3.4.   


Saláták

Faar Ida

Itt az ideje, hogy belevessük magunkat a tavaszba, és az első zöldségek korlátlan fogyasztásába! (Receptekkel)

2024.2.22.    18


Farsangoló

Faar Ida

Farsangi ételekben nincs hiány: gondoljunk csak a többféle módon elkészíthető fánkokra, kocsonyákra, hideg és meleg ételekre. (Receptekkel)

2024.1.11.    13


Farsangi ízek

Nagy Erika

Gyermekkoromban imádtam a farsangot, főleg a fánk miatt. (Receptekkel)

2024.1.10.    13


Gyógyító fűszerek

Joó Fruzsina

A fűszerek elengedhetetlen hozzávalók ételeinkből, jellegzetes ízzel, zamattal gazdagítják táplálékainkat.

2024.1.7.    2


Szilveszter éjjelére

Kiss Adrienn Éva

A pezsgővel való koccintás a világ minden táján hagyomány. (Receptekkel!)

2023.12.31.    5


Szilveszterezzünk!

Póda Erzsébet

A konyhában természetesen szilveszter idején sem tétlenkedhetünk.

2023.12.28.  1    16


Szilveszterre elkészül

R. Bálint Renáta

Alábbi receptjeinket mindazoknak ajánljuk, akik otthon szilvesztereznek.

2023.12.28.    6