Variációk hot dogra


Bíró Szabolcs  2007.9.28. 14:29

Ahogy a múlt héten ígértük, itt van házibuli-sorozatunk legújabb része.

Vendégváró ételeink legyenek egyszerre stílusosak, ízletesek és mégis pofonegyszerűek! Legutóbb tarka szendvicstállal leptük meg a házibulinkra érkező barátainkat, most pedig hot dogot készítünk nekik. Természetesen nyugodtan áthághatjuk a hot dog készítés szabályait, már ha létezik ilyesmi, és lehetünk kreatívak, akár még improvizálhatunk is.

Az utcán járva gyakran találkozhatunk hot dog árusokkal, és aránylag elfogadható áron magunkhoz is vehetünk egy kilyukasztott kiflit, benne egy félig kilógó főtt virslivel, az alján némi (gyakran nem túl jóízű) mustárral. Ezt adják el húsz koronáért, hot dog címen. Azt hiszem, évekig tartott, de végül csak felment bennem a pumpa, és egyszer csak kijelentettem: ennél sokkal ízletesebbet készítek, és talán még így is olcsóbbra jön ki! Az alábbi variációk csak kísérleteim finom termékei, de bárki variálhat a saját ízlése, kedve szerint.

Egyszerű hot dog
Hozzávalók: friss, puha kifli, mustár, ketchup, virsli, salátalevél
Az otthoni hot dog legegyszerűbb formája. Arra ügyeljünk, ne lyukat süssünk a kifli közepébe, hanem vágjuk végig a szélét, épp csak a másik széléig, hogy kinyithassuk, mint valami tésztaszájat. Az egyik felét kenjük meg mustárral, a másikat ketchuppal, épp csak finoman. Ebbe helyezzük bele a friss, ropogós salátalevelet, majd következhet a virsli. Most már összezárhatjuk a „tésztaszájat”, és a virsli tetejére szép kacskaringós mustár- és ketchupcsíkokat nyomhatunk. Már ez is rendkívül ízletes, de az igazi ínyencek kedvéért vegyünk még két alternatívát!

Kiegészítők no.1: vöröshagyma, paradicsom, csiliszósz
Ha épp mégsem házibulin vagyunk, és szeretjük a csípős ízeket, bátran használjunk vöröshagymát! Először vékonyan karikázzuk fel, és a saláta mellé (ekkor még nincs behelyezve a virsli), a kifli egyik oldalára helyezzünk el három-négy karikát. A másik oldalra vékony paradicsomkarikákat tegyünk, majd ezek közé a virslit. Most vágjuk fel a hagymát kis kockákra, és serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg, egészen barnára. A virslire nyugodtan nyomjunk ismét mustárt és ketchupot, majd erre a pirított hagymaszeletkéket, és a csiliszószt.

Kiegészítők no.2: tojás, szalonna
Ez az alternatíva már jóval kalóriadúsabb megoldás, de nyilván olvasóink közt is akad, aki nem veti meg a zsírosabb falatokat. A szalonnát a hagymához hasonlóan kis kockákra vágjuk és megpirítjuk, s ezzel nyugodtan kibélelhetjük a kiflit, no meg a virsli tetejét is megszórhatjuk vele. A tojást lágyra főzzük, és a szétvágott kiflit ezúttal nem mustárral/ketchuppal kenjük meg, hanem a tojás sárgájával. Ha akarjuk, a főtt fehérjét apró darabokra szeletelhetjük, és kibélelhetjük vele a hot dogunkat.

További számos-számtalan alternatíva létezik, ezek közül talán a leginkább magától adódó, ha az előző kettőt kombináljuk, s gazdagon megrakjuk a hot dogot hagymával, paradicsommal, csiliszósszal, tojással és akár szalonnával is. A tojást is sokféleképp helyezhetjük a kiflibe, akár rántottaként is.

Ehhez az ételhez jómagam leginkább kellemesre hűtött sört fogyasztok, ami házibulikon is közkedvelt ital, s a pénztárcát sem terheli meg valami nagyon. Tehát ismét gazdaságosak, egyszerűek, mégis tarkák és finomak voltunk.

Jövő héten a kertben grillezünk, tartsanak velünk legközelebb is!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kirántott szőnyeg

Bíró Szabolcs

Hosszú kihagyás után ismét jelentkezem egy egyszerű, de nagyszerű recepttel!

2008.5.25.   


Születésnapi grillparti

Bíró Szabolcs

Házibuli-sorozatunk harmadik része.

2007.10.6.   


Haverok, buli, szendvics

Bíró Szabolcs

Új sorozattal jelentkezünk, melyben házibulikra alkalmas, egyszerűen elkészíthető, de rendkívül ízletes ételeket mutatunk be.

2007.9.16.  1   

A rovat további cikkei

Diétás adventi készülődés

Édes pillanatok – lemondások nélkül.

2021.11.25.   


Zöldségkrémek

Jády Mónika

Reggelire, tízóraira vagy akár vacsorára, ropogós héjú kenyérre kenve...

2021.11.16.    7


Gesztenye: nemcsak nasi

Faar Ida

Sült gesztenye, gesztenyés sütemény, gesztenyepüré. Csupa-csupa finomság! (Receptekkel)

2021.11.13.    13


Sokunk kedvence: a körte

Faar Ida

Remek kiegészítője a húsoknak, a desszertek közt is kiemelkedő szerepe van, finom, egészséges, és most van itt az idénye. (Receptekkel)

2021.10.20.    19


Óda a hagymaalaphoz

Bíró Szabolcs

Avagy mi mindent készíthetünk egy kis zsiradék, némi só és rengeteg hagyma segítségével...

2021.10.13.    11


Hajdinával az élet

Faar Ida

Hajdina – mintha egy keresztnév lenne. Ám a reformtáplálkozás hívei tudják, hogy ez nem így van.

2021.10.7.   


Tanulás és evés

Az iskolakezdés első izgalmai után érdemes átgondolni, hogyan alakítsuk ki gyermekünk egészséges étkezését és aktív sportolását. (Recepttel)

2021.9.16.   


Hagymás ételek

Faar Ida

A hagyma az ételek egyik legfontosabb ízesítője. (Receptekkel)

2021.9.10.    9


Koktél tűsarkúban

A legnépszerűbb női italok – ha vannak ilyenek – egyike.

2021.9.9.