Variációk hot dogra


Bíró Szabolcs  2007.9.28. 14:29

Ahogy a múlt héten ígértük, itt van házibuli-sorozatunk legújabb része.

Vendégváró ételeink legyenek egyszerre stílusosak, ízletesek és mégis pofonegyszerűek! Legutóbb tarka szendvicstállal leptük meg a házibulinkra érkező barátainkat, most pedig hot dogot készítünk nekik. Természetesen nyugodtan áthághatjuk a hot dog készítés szabályait, már ha létezik ilyesmi, és lehetünk kreatívak, akár még improvizálhatunk is.

Az utcán járva gyakran találkozhatunk hot dog árusokkal, és aránylag elfogadható áron magunkhoz is vehetünk egy kilyukasztott kiflit, benne egy félig kilógó főtt virslivel, az alján némi (gyakran nem túl jóízű) mustárral. Ezt adják el húsz koronáért, hot dog címen. Azt hiszem, évekig tartott, de végül csak felment bennem a pumpa, és egyszer csak kijelentettem: ennél sokkal ízletesebbet készítek, és talán még így is olcsóbbra jön ki! Az alábbi variációk csak kísérleteim finom termékei, de bárki variálhat a saját ízlése, kedve szerint.

Egyszerű hot dog
Hozzávalók: friss, puha kifli, mustár, ketchup, virsli, salátalevél
Az otthoni hot dog legegyszerűbb formája. Arra ügyeljünk, ne lyukat süssünk a kifli közepébe, hanem vágjuk végig a szélét, épp csak a másik széléig, hogy kinyithassuk, mint valami tésztaszájat. Az egyik felét kenjük meg mustárral, a másikat ketchuppal, épp csak finoman. Ebbe helyezzük bele a friss, ropogós salátalevelet, majd következhet a virsli. Most már összezárhatjuk a „tésztaszájat”, és a virsli tetejére szép kacskaringós mustár- és ketchupcsíkokat nyomhatunk. Már ez is rendkívül ízletes, de az igazi ínyencek kedvéért vegyünk még két alternatívát!

Kiegészítők no.1: vöröshagyma, paradicsom, csiliszósz
Ha épp mégsem házibulin vagyunk, és szeretjük a csípős ízeket, bátran használjunk vöröshagymát! Először vékonyan karikázzuk fel, és a saláta mellé (ekkor még nincs behelyezve a virsli), a kifli egyik oldalára helyezzünk el három-négy karikát. A másik oldalra vékony paradicsomkarikákat tegyünk, majd ezek közé a virslit. Most vágjuk fel a hagymát kis kockákra, és serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg, egészen barnára. A virslire nyugodtan nyomjunk ismét mustárt és ketchupot, majd erre a pirított hagymaszeletkéket, és a csiliszószt.

Kiegészítők no.2: tojás, szalonna
Ez az alternatíva már jóval kalóriadúsabb megoldás, de nyilván olvasóink közt is akad, aki nem veti meg a zsírosabb falatokat. A szalonnát a hagymához hasonlóan kis kockákra vágjuk és megpirítjuk, s ezzel nyugodtan kibélelhetjük a kiflit, no meg a virsli tetejét is megszórhatjuk vele. A tojást lágyra főzzük, és a szétvágott kiflit ezúttal nem mustárral/ketchuppal kenjük meg, hanem a tojás sárgájával. Ha akarjuk, a főtt fehérjét apró darabokra szeletelhetjük, és kibélelhetjük vele a hot dogunkat.

További számos-számtalan alternatíva létezik, ezek közül talán a leginkább magától adódó, ha az előző kettőt kombináljuk, s gazdagon megrakjuk a hot dogot hagymával, paradicsommal, csiliszósszal, tojással és akár szalonnával is. A tojást is sokféleképp helyezhetjük a kiflibe, akár rántottaként is.

Ehhez az ételhez jómagam leginkább kellemesre hűtött sört fogyasztok, ami házibulikon is közkedvelt ital, s a pénztárcát sem terheli meg valami nagyon. Tehát ismét gazdaságosak, egyszerűek, mégis tarkák és finomak voltunk.

Jövő héten a kertben grillezünk, tartsanak velünk legközelebb is!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kirántott szőnyeg

Bíró Szabolcs

Hosszú kihagyás után ismét jelentkezem egy egyszerű, de nagyszerű recepttel!

2008.5.25.   


Születésnapi grillparti

Bíró Szabolcs

Házibuli-sorozatunk harmadik része.

2007.10.6.   


Haverok, buli, szendvics

Bíró Szabolcs

Új sorozattal jelentkezünk, melyben házibulikra alkalmas, egyszerűen elkészíthető, de rendkívül ízletes ételeket mutatunk be.

2007.9.16.  1   

A rovat további cikkei

A tavasz vitaminbombái

Faar Ida

Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt. (Receptekkel)

2024.4.9.    25


Kulináris segédek

Praktikus konyhai eszközök és tippek a mindennapokhoz, hogy könnyebb legyen a konyhatündérkedés.

2024.3.4.   


Saláták

Faar Ida

Itt az ideje, hogy belevessük magunkat a tavaszba, és az első zöldségek korlátlan fogyasztásába! (Receptekkel)

2024.2.22.    18


Farsangoló

Faar Ida

Farsangi ételekben nincs hiány: gondoljunk csak a többféle módon elkészíthető fánkokra, kocsonyákra, hideg és meleg ételekre. (Receptekkel)

2024.1.11.    13


Farsangi ízek

Nagy Erika

Gyermekkoromban imádtam a farsangot, főleg a fánk miatt. (Receptekkel)

2024.1.10.    13


Gyógyító fűszerek

Joó Fruzsina

A fűszerek elengedhetetlen hozzávalók ételeinkből, jellegzetes ízzel, zamattal gazdagítják táplálékainkat.

2024.1.7.    2


Szilveszter éjjelére

Kiss Adrienn Éva

A pezsgővel való koccintás a világ minden táján hagyomány. (Receptekkel!)

2023.12.31.    5


Szilveszterezzünk!

Póda Erzsébet

A konyhában természetesen szilveszter idején sem tétlenkedhetünk.

2023.12.28.  1    16


Szilveszterre elkészül

R. Bálint Renáta

Alábbi receptjeinket mindazoknak ajánljuk, akik otthon szilvesztereznek.

2023.12.28.    6