Variációk hot dogra


Bíró Szabolcs  2007.9.28. 14:29

Ahogy a múlt héten ígértük, itt van házibuli-sorozatunk legújabb része.

Vendégváró ételeink legyenek egyszerre stílusosak, ízletesek és mégis pofonegyszerűek! Legutóbb tarka szendvicstállal leptük meg a házibulinkra érkező barátainkat, most pedig hot dogot készítünk nekik. Természetesen nyugodtan áthághatjuk a hot dog készítés szabályait, már ha létezik ilyesmi, és lehetünk kreatívak, akár még improvizálhatunk is.

Az utcán járva gyakran találkozhatunk hot dog árusokkal, és aránylag elfogadható áron magunkhoz is vehetünk egy kilyukasztott kiflit, benne egy félig kilógó főtt virslivel, az alján némi (gyakran nem túl jóízű) mustárral. Ezt adják el húsz koronáért, hot dog címen. Azt hiszem, évekig tartott, de végül csak felment bennem a pumpa, és egyszer csak kijelentettem: ennél sokkal ízletesebbet készítek, és talán még így is olcsóbbra jön ki! Az alábbi variációk csak kísérleteim finom termékei, de bárki variálhat a saját ízlése, kedve szerint.

Egyszerű hot dog
Hozzávalók: friss, puha kifli, mustár, ketchup, virsli, salátalevél
Az otthoni hot dog legegyszerűbb formája. Arra ügyeljünk, ne lyukat süssünk a kifli közepébe, hanem vágjuk végig a szélét, épp csak a másik széléig, hogy kinyithassuk, mint valami tésztaszájat. Az egyik felét kenjük meg mustárral, a másikat ketchuppal, épp csak finoman. Ebbe helyezzük bele a friss, ropogós salátalevelet, majd következhet a virsli. Most már összezárhatjuk a „tésztaszájat”, és a virsli tetejére szép kacskaringós mustár- és ketchupcsíkokat nyomhatunk. Már ez is rendkívül ízletes, de az igazi ínyencek kedvéért vegyünk még két alternatívát!

Kiegészítők no.1: vöröshagyma, paradicsom, csiliszósz
Ha épp mégsem házibulin vagyunk, és szeretjük a csípős ízeket, bátran használjunk vöröshagymát! Először vékonyan karikázzuk fel, és a saláta mellé (ekkor még nincs behelyezve a virsli), a kifli egyik oldalára helyezzünk el három-négy karikát. A másik oldalra vékony paradicsomkarikákat tegyünk, majd ezek közé a virslit. Most vágjuk fel a hagymát kis kockákra, és serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg, egészen barnára. A virslire nyugodtan nyomjunk ismét mustárt és ketchupot, majd erre a pirított hagymaszeletkéket, és a csiliszószt.

Kiegészítők no.2: tojás, szalonna
Ez az alternatíva már jóval kalóriadúsabb megoldás, de nyilván olvasóink közt is akad, aki nem veti meg a zsírosabb falatokat. A szalonnát a hagymához hasonlóan kis kockákra vágjuk és megpirítjuk, s ezzel nyugodtan kibélelhetjük a kiflit, no meg a virsli tetejét is megszórhatjuk vele. A tojást lágyra főzzük, és a szétvágott kiflit ezúttal nem mustárral/ketchuppal kenjük meg, hanem a tojás sárgájával. Ha akarjuk, a főtt fehérjét apró darabokra szeletelhetjük, és kibélelhetjük vele a hot dogunkat.

További számos-számtalan alternatíva létezik, ezek közül talán a leginkább magától adódó, ha az előző kettőt kombináljuk, s gazdagon megrakjuk a hot dogot hagymával, paradicsommal, csiliszósszal, tojással és akár szalonnával is. A tojást is sokféleképp helyezhetjük a kiflibe, akár rántottaként is.

Ehhez az ételhez jómagam leginkább kellemesre hűtött sört fogyasztok, ami házibulikon is közkedvelt ital, s a pénztárcát sem terheli meg valami nagyon. Tehát ismét gazdaságosak, egyszerűek, mégis tarkák és finomak voltunk.

Jövő héten a kertben grillezünk, tartsanak velünk legközelebb is!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kirántott szőnyeg

Bíró Szabolcs

Hosszú kihagyás után ismét jelentkezem egy egyszerű, de nagyszerű recepttel!

2008.5.25.   


Születésnapi grillparti

Bíró Szabolcs

Házibuli-sorozatunk harmadik része.

2007.10.6.   


Haverok, buli, szendvics

Bíró Szabolcs

Új sorozattal jelentkezünk, melyben házibulikra alkalmas, egyszerűen elkészíthető, de rendkívül ízletes ételeket mutatunk be.

2007.9.16.  1   

A rovat további cikkei

Disznótor idején

Faar Ida

A disznóvágás és disznótor semmihez sem hasonlítható és semmivel sem helyettesíthető élményt nyújt.

2018.12.29.    24


Csodálatos gyümölcsünk: az alma

Faar Ida

Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. (Receptekkel)

2018.12.19.    13


Az ünnep favoritja: a mézeskalács

Takács Anita

Körülbelül tízéves lehettem, amikor december tájékán anyukám nagy meglepetésre ért haza.

2018.12.8.    10


Novemberi örömök

Póda Erzsébet

November hava kulináris élvezetekben gazdag hónap. Nézzük csak, mit tartogat!

2018.11.11.    21


Cékla, a szuperzöldség

Faar Ida

A céklát nem mindenki szereti, pedig egészséges, változatos módon készíthető el, és igenis finom. (Receptekkel)

2018.10.27.  1    31


Nyári kerti parti

Faar Ida

Nincs jobb annál, mint amikor egy dolgos hét után a megfáradt ember családi-baráti körben tölti el a pihenésre szánt hétvégét. (Receptekkel)

2018.7.18.    16


Hűsítő nyári finomságok

Faar Ida

Vitathatatlanul tombol a nyár. Jólesik ilyenkor minden, ami hűsít.

2018.7.13.    12


Eper - az igazi csemege

Faar Ida

Az eper a legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés! Nem hiába nevezik a gyümölcsök királynőjének. (Receptekkel)

2018.5.22.    48


Konyhai turpisságok

Nagy Erika

Van egy kínai közmondás, miszerint, ha valaki megoszt velem valamit, aminek hasznát veszem, erkölcsi kötelességem, hogy azt átadjam másoknak.

2018.4.27.    8