Tehetetlenül...?


Puha Andrea  2009.10.5. 5:11

Este kilenc óra. Csendesen üldögélek a székesfehérvári kollégiumban a lestrapált, de már otthonosabbá váló szobám ablaka előtt.

Ez az első napom a főiskolán. A sötétben ragyognak a város fényei, kis aranypöttyök pislognak az éjszakában. Némán bámulok ki az ablakon, és zakatol az agyam. Mi a fenét keresek én itt?

Információözön. Tátogó szájak. Túl homályos a folyosó. Négy szempár kutatja az arcomat várakozóan... Nagy levegőt veszek: – Bocsi, hallássérült vagyok. Szájról olvasok, ha nincs túl világos, kicsit nehezebben megy, azért nem értem...

Félszeg mosoly, védekezőn felhúzódó vállak. Ó, hányszor fogom még elmondani ezt...?! Megértik. Kedvesen mosolyognak, elismétlik. Ha megértem, válaszolok. De nehezen megy: hiába, meg kell szoknom a szájmozgásukat, ezen kívül jelentősen rontja az esélyeimet a helyszín, a különböző zajok, a félhomály, na meg az, hogy több emberrel állok szemben. Ahogy itt mondanák, a kommunikációs képességem jelen helyzetben gyér. Fejlesztenem kell a kommunikációs kompetenciámat.

Fiúszoba. Heten egy háromszemélyes szobában. Megbillentik a boros üveget. Mozog a srác szája: – Köszi, nem kérek – rázom a fejem. Mázli, ezt a hülye is megérti.
Eltelik öt perc. Furán érzem magam. Belül valami elkezd mocorogni. Rosszat sejtek. Kínos helyzet a láthatáron. Felkapom a fejem, ránézek az egyik fiúra. Felém néz, de nem egészen rám. Szemei, mintha pár centivel a fejem fölé fókuszálnának. Mégis úgy érzem, hozzám beszél. Hogy mit, arról gőzöm sincs. Levegő. Sóhaj. Ööö... Szobatársnőm kihúz a bajból. Válaszol helyettem. Hat ember kommunikál, nevetésbe futó arcok, térdre csapódó tenyerek. Összeráncolom a szemöldököm. Elunom magam. Kis idő múlva felállok, kedves mosollyal kilépek a szobából.

Mi a fenét keresek én itt? Újra és újra ezt kérdem magamtól. Tanulni jöttem, morgom a választ. Újságíró leszek, ha belegebedek is! Nem szoktam nyavalyogni. Sosem érzem magam kevesebbnek azért, mert nem hallok. De mikor új emberek közé kerülök, idegen környezetbe, és ismeretlen szájmozgással találom szembe magam, megtorpanok, és kiborít a tehetetlenségem. Kis égető érzés kúszik a szemem mögé, de gyorsan kipislogom. Elkezdem felépíteni a stratégiámat. Külön utakon járva egyenként megismerek mindenkit. Világosban, négyszemközt, megfelelő helyen ismerkedek. A helyzet adja magát, a sors is kicsit rásegít. És működik. Lassan, de biztosan beépülök a koleszos élet gépezetébe. Nem adom fel. A várost imádom, hosszú sétákat teszek, s amikor a tó partján ülök, s lesem a kacsák fürdőzését, biztosan érzem, hogy megtalálom a helyem.

Mert a helye mindenkinek megvan. Csak meg kell találni.Hozzászólások

Sanyi, 05. 10. 2009 19:38:54 ...
Hajrá Andi, én szorítok neked :) Fehérvár tényleg jó hely és ha akarsz egy jó spagettit enni, akkor keresd meg a Spagettiházat (nem tudom pontosan merre van, de érdemes megkeresni) és egyél egy Carbonarát. Eszméletlenül főznek. :))
Pandi, 05. 10. 2009 21:27:09
Köszi!:D Megnézem a helyet:D De amúgy találtam egy komcsi kocsmát, mi csak Lenin kocsmának hívjuk, ott van a buzállomás mellett..olyan bunkerhangulata van, tele vörös csilaggal, eszméletlen jó a pizzájuk, rendes kecsappal..nem azzal amit az üzletben annak neveznek..és mellé vadász..nyamííí:D
@


Kapcsolódó cikkek

Semmi

Puha Andrea

Látom, hogy beszél, mozog a szája, és mikor felém néz, azt mondja: semmi.

2012.7.9.    4


Dilemma

Puha Andrea

„Mellékesen megjegyezném...” Törlés. Fejcsóválás. Homlokdörzsölés. „Egyébként hallássérült vagyok."

2012.3.14.  1    13


Esernyő

Puha Andrea

Képzeld el, hogy egy szobába vagy zárva, ahol sötétség van, áthatolhatatlan és végtelen...

2011.10.10.  1    9


Önvizsgálat

Puha Andrea

Beszélgetés. Pluszkilók. Mellméret. Turcsi orr. Bandzsa szem. Széles csípő. Plasztikai sebészet. Totális átváltozás.

2011.7.8.    10


Lista

Puha Andrea

Mindenkinek van egy listája. Egy lista arról, hogy mit szeretne.

2010.8.16.  8    21


Suttogás

Puha Andrea

Hanyatt feküdtem az ágyamban és hallgattam a csendet.

2010.6.23.  5    7

A rovat további cikkei

Nemsokára

Puha Andrea

Az ajtónyitásnak van valamije, hangja, amit az ember észrevesz...

2013.6.28.   


Hangmás

Juhász Fanni

A hallássérült gyerekek sok esetben másnak érezhetik magukat egészséges társaikkal szemben. (Videóval)

2013.2.19.   


Látni a hangokat

Juhász Fanni

Milyen érzés látni a hangokat? Nézni a dallamokat? (Videóval)

2013.2.6.   


Ismétlés

Puha Andrea

Azt mondják, a történelem ismétli önmagát. Vannak helyek, ahol az emberrel megesnek ugyanazok a dolgok.

2012.9.21.   


Csonttörés szimfónia

Puha Andrea

Amikor már minden másként ropog.

2012.9.13.  2    6


Kint meg bent

Puha Andrea

Valami annyira furcsa volt. Több zaj, kevesebb zaj. Több zaj, kevesebb zaj.

2012.9.5.  1