Párterápia – online


Jády Mónika  2010.10.14. 16:40

Az embernek sokszor, sokféle tanácsra van szüksége:

az egészségével, a pénzügyeivel, a szépségápolással, a főzéssel, az életvezetéssel kapcsolatban. Ha az első négy területen akad gondunk, felkeresünk egy orvost, megkérdezzük fodrászunkat/kozmetikusunkat, előveszünk egy szakácskönyvet, vagy felhívjuk édesanyánkat, hogy is kell pontosan elkészíteni ezt vagy azt az ételt. Vagy beütjük a google keresőprogramba a megfelelő szót, és elolvasunk pár cikket és fórumot. Ugyanez magánéleti problémák esetén is lehetséges – van jópár fórum, ahol megcsalt feleségek, magukat átvertnek érzett szeretők stb. osztják meg egymással tapasztalataikat, érzéseiket. Az egyik német lapban olvastam nemrég, hogy internetes párkapcsolati tanácsadás is létezik, és nem is olyan új dolog.

Ám nem árt alaposan körülnézni: a világhálón egyaránt akadnak magukat tanácsadónak kikiáltó pénzéhes kontárok és neves szakemberek. Dr. Ragnar Beer német pszichológus és párterapeuta hat év előkészítés után vágott neki az online tanácsadásnak (theratalk.de). Mint mondja, évekkel ezelőtt nem gondolta volna, hogy a szemtől szembeni terápiás beszélgetést helyettesítheti az internet-coaching. Online párterápiája ma a legsikeresebb coaching programok közé tartozik a világon. A göttingeni egyetem összehasonlító felmérése szerint az átlagosan hathetes terápia után a résztvevők 60 %-a boldogabbnak érezte párkapcsolatát – a hagyományos terápián részt vevőknél csupán 2 %-kal volt magasabb az arány.

A nők könnyebben megosztják másokkal érzéseiket, magánéleti gondjaikat, mint a férfiak. Ám nekik sem megy ez olyan gyorsan, ha szemtől szemben ülnek a szakemberrel. A férfiak pedig sok esetben hallani sem akarnak a (hagyományos) terápiáról, mivel nem tudják elképzelni, hogy egy idegen előtt boncolgassák párkapcsolati gondjaikat. Úgy viszont nem olyan nehéz megnyílni, ha anonim közölhetjük gondolatainkat.

Akadnak viszont olyanok is, akik a személyes kontaktust részesítik előnyben. A szakembernek azért ilyenkor könnyebb dolga van: sok plusz információt ki tud olvasni a tanácsot kérő szeméből, testtartásából, hanghordozásából, míg online csak arra hagyatkozhat, amit ügyfele tényleg megoszt vele.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tanácsra várva

Póda Erzsébet

Mindenki más mindig jobban tudja, nekünk mit kéne tennünk.

2021.2.28.    4


Tanácsból is megárt a sok

Puha Andrea

Morgás, dacosan megfeszülő száj, kutató szemek. Valahogyan így láttam anyut aznap, mikor elvittek Budapestre.

2010.11.1.  2    6


Füst

Madarász Ildikó

Most rágyújtanék! Pöfékelnék, jó nagy slukkokat szívnék...

2010.10.28.   


Rossz tanácsadó

Halász Kata

A legrosszabb tanácsokat mindig kizárólag saját magamtól kaptam.

2010.10.22.    5


A tanácsadás tudománya

Kabók Zita

Gondoljunk csak bele: ha valaki helyett egyszer döntést hozunk, állandóan ránk fog hagyatkozni!

2010.10.21.   


Azt tanácsolom…

Nagy Erika

Azon gondolkodom, mi késztet egy fiatal lányt arra, hogy egy fiú miatt annyira magába roskadjon, hogy rossz ránézni.

2010.10.20.  1    3

A rovat további cikkei

Don´t stress!

Csepy Enikő

Avagy: mit érnek a tanácsok érettségi előtt?

2010.10.19.    1


Határozatlanság

Fodor Tekla

Örök életemben határozatlan voltam, számomra a döntéshozatal kész kínszenvedés.

2010.10.12.  2   


Nem értem

Dráfi Emese

Nem értem már ezt a világot, komolyan nem értem.

2010.10.6.  3