Se kutyám, se macskám


Nagy Erika  2007.7.6. 11:03

Sok ember számára az állatok valóban igazi társak, de az állatok nem helyettesíthetik az emberi kapcsolatokat…

…ám nélkülözhetetlen érzelmi kötődést jelenthetnek például az idős, és egyedül élő emberek számára. A gondoskodásért cserébe ragaszkodásukkal és szeretetükkel ajándékozzák meg gazdáikat.

Minden gyereknél eljön az a korszak, amikor háziállatot akar. Így volt ez nálunk is. Volt kutyánk, hörcsögünk, díszhalunk. „A gyerekekért mindent” jelszó alatt vállaltam a gondozásukat. Kedveltem az állatkákat, pedig sok törődést, időbefektetést igényeltek, méghozzá napi rendszerességgel. Ez már a múlté. Ma ott tartok, hogy van élet nélkülük is.

Pár éve az unokámat két szép hörcsöggel ajándékozták meg karácsonyra. Haza nem vihette, ezért nálam maradtak. Ami ezután következett, nem volt könnyű elviselni! Mint két rossz testvér, verekedésbe kezdtek, s az egereket is megszégyenítő cincogással, visítással háborgatták az éjszaka békés nyugalmát. A szabadság utáni vágyuk egyre erősödött, keresték a kiutat, azt az alig pár centis rést, amelyen kiszökhetnek. S ugye, aki keres, az talál is...

Megkezdődött a hajsza, de csak az egyik szökevényt sikerült elkapni, a másikat napokig kerestük. Egy nap megláttam, ahogy szalad, apró lábaival, így a remény, hogy él és virul, mosolyt csalt az arcomra. Most megvagy, gondoltam, de tévedtem. Ügyesebbnek bizonyult nálam. Ami mozdítható volt, elmozdítottam, mégsem jártam sikerrel. Feladtam, beletörődtem a kudarcba.

S akkor, amikor már nem is számítottam rá, csoda történt! Ugyanis neszt hallottam az éléskamra irányából. Csendben füleltem, majd hirtelen felrántottam az ajtót, s a polcról szembenézett velem a kis szökevény. Nyakon csíptem, s elégedetten visszavittem kalitkájába, a társa mellé, és közöltem családommal a megmásíthatatlan döntésemet, mégpedig azt, hogy soha többé nem fogadok be háziállatot.

Azóta is ehhez tartom magam. Se kutyám, se macskám, se másféle kedvencem nincs a mai napig sem. S azt hiszem, ez így is marad.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Állat?!

Szabó Kata

Olyan ostoba egy állat! Hányszor fordul elő, hogy akarva-akaratlanul ez tör ki belőlünk, mikor valamelyik embertársunk emberhez nem méltó dolgokat művel.

2007.9.28.   


Kutyavilág

Póda Erzsébet

Fekete uszkár, tarka foxi, fehér westie…

2007.7.26.   


Állattartók kíméljenek!

Bernád Emese

Amikor megtudtam, hogy a hónap témája az állatokhoz való viszony lesz, azonnal a passzolás mellett döntöttem.

2007.7.25.   


Állatsereglet

Puha Andrea

Amikor elhangzik a kérés: -- Anya, apa, szeretnék egy kisállatot!

2007.7.25.  2   


Kedvenceim…

Sábitz Katalin

…a kutyák, nyulak, zebrapintyek, papagájok, pónik, halak és – egy bozontos kiskutya.

2007.7.23.   


Kutyák, cicák

Jády Mónika

Történetek házi kedvencekről, állatkákat szerető és nem szerető emberekről…

2007.7.20.   

A rovat további cikkei

Macskák

Molnár Miriam

Amikor 2001-ben Brooklynban költöztem, egy pillanat alatt négy cica vált életem szerves részévé.

2007.7.17.   


Felelősség

Vég Erzsébet

E havi témánk kapcsán a házi kedvencekkel kapcsolatos felelősségről szeretnék írni.

2007.7.8.