A fehérbot napja


Sajtóhír  2022.10.13. 17:21

A fehér bot napja alkalmából kulturális rendezvényt szerveztek Szolnokon...

...melynek célja a látássérült emberek életminőségének javítása volt.

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete (JNSZMVAKOK) 2022. október 12-én egy kulturális rendezvényt szervezett a Fehérbot napja alkalmából. Az esemény helyszínéül az akadálymentesített Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény szolgált, ahol ezúttal még a pótszékekre is szükség volt, olyan nagy volt a program iránt az érdeklődés.

A Fehérbot Nemzetközi Világnapjának hivatalos dátuma október 15. A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, megoldási lehetőségeket keresve számukra, elősegítendő a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.


A fehérbot a vakok és gyengénlátók közlekedését segítő eszköz, amely elsődlegesen lehetővé teszi használója számára, hogy akadályokat vagy tájékozódási jeleket észleljen a környezetében, de a látók számára is hasznos, hogy a látássérülteket valamilyen egyezményes jel alapján felismerjék, és megfelelő gondossággal viszonyuljanak hozzájuk. Az utóbbi az oka a bot fehér színének.

- A fehérbot talán első olyan segédeszköz, amelyre a látássérültek életminőségét javítandó eszközként tekinthetünk. Az önálló élet egyik alapfeltétele az önálló közlekedés. Azonban egy vak ember számára ez egyáltalán nem könnyű feladat. A látássérült emberek közlekedés tanulása során útvonalakat tanulnak, ahhoz, hogy A pontból B pontba eljussanak, egy-egy úticélt mindig a megtanult útvonalon járnak végig, hiába van esetleg rövidebb út, csak a számukra biztonságos és begyakorolt útvonalon közlekednek. Egy útvonal megtanulása több hetet is igénybe vehet - mondta Pesti Zoltánné, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének elnöke. - Külön öröm számomra, az egyesület elnökeként, hogy idén még pótszékekre is szükség volt, olyan nagy volt az érdeklődés a rendezvényünk iránt. Azt gondolom, hogy ez mutatja a közösségünk erejét. Egyesületünk fő célja a látássérült emberek életminőségének javítása.

A műsor idén igen sokszínű volt. A látássérült tagokból álló Varázsszínpad amatőr színjátszó kör összeállítása több műfajba is betekintést engedett. Az Aranysor Íróklub az irodalom sokszínűségébe engedett bepillantást a nézőknek. A Bartók Béla Alapfokú Zeneiskola növendékei: Őszi Zoltán Márk és Katona Levente baritonkürtön és tubán adott elő klasszikus művekből részleteket. A műsor zárásaként nagyszerű hangulatot teremtett a Tallinnka Gyerek Néptánc Együttes, Bodrogközi tánccsokrával. Az együttes már negyven éve működik Szolnokon, és a most megjelent csoportjuk az előző tanévben több elismerést is kapott, egyebek mellett Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai versenyen Örökség-díjban részesült.
Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tanácsok nyárigumi-vásárláshoz

Manapság rengeteg a női sofőr és autótulajdonos, és köztük azért bőven akad olyan, akinek a nyári gumivásárlás sem okoz gondot.

2023.3.6.   


Rattan bútorok

Rattan bútorok: a modern stílusú időtlen klasszikus

2023.2.8.   


Fények vakondja – irodalmi pályázat

Zana Anita

Immár 12. alkalommal hirdették meg a „Fények vakondja” elnevezésű pályázatot.

2023.1.30.   


Biztonságos családi autók

Biztonságos családi autók az anyukák igénye szerint.

2023.1.23.   


Megható pillanatok

Zana Anita

Megható pillanatok kísérték a látássérültek karácsonyi ünnepségét.

2022.12.16.   


Természeti jelenségek az iskolában

Darnai Bálint

Rendhagyó és érdekes foglalkozásra került sor a közelmúltban a csallóközcsütörtöki magyar tannyelvű alapiskolában.

2022.11.26.   


Hogyan válasszunk biciklit? Hasznos tippek biciklivásárláshoz

Hogyan válasszunk biciklit? Hasznos tippek kerékpárvásárláshoz!

2022.10.24.   


Kriptoeszközök

Köztudott tény, hogy az online kereskedés bizonyos kockázati szinttel jár.

2022.10.16.   


Kamerarendszerek telepítése

PR-cikk

Kamerarendszer telepítése esetén bízzuk profi szakemberekre a nagy volumenű munkát.

2022.9.26.   


Veterán autók a porondon

Darnai Bálint

Újabb veterán-autóstalálkozót szerveztek a közelmúltban Csilizpatason.

2022.9.3.   


Kire bízzuk házi kedvencünket?

Mi legyen a kisállattal, ha nem tudod magaddal vinni a nyaralásra?

2022.8.22.   


Egy csepp egészség

Sajtóhír

Szolnokon ismét sor került az „Egy Csepp Egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport és szabadidős családi napra a közelmúltban.

2022.8.18.