A fehérbot napja


Sajtóhír  2022.10.13. 17:21

A fehér bot napja alkalmából kulturális rendezvényt szerveztek Szolnokon...

...melynek célja a látássérült emberek életminőségének javítása volt.

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete (JNSZMVAKOK) 2022. október 12-én egy kulturális rendezvényt szervezett a Fehérbot napja alkalmából. Az esemény helyszínéül az akadálymentesített Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény szolgált, ahol ezúttal még a pótszékekre is szükség volt, olyan nagy volt a program iránt az érdeklődés.

A Fehérbot Nemzetközi Világnapjának hivatalos dátuma október 15. A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, megoldási lehetőségeket keresve számukra, elősegítendő a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.


A fehérbot a vakok és gyengénlátók közlekedését segítő eszköz, amely elsődlegesen lehetővé teszi használója számára, hogy akadályokat vagy tájékozódási jeleket észleljen a környezetében, de a látók számára is hasznos, hogy a látássérülteket valamilyen egyezményes jel alapján felismerjék, és megfelelő gondossággal viszonyuljanak hozzájuk. Az utóbbi az oka a bot fehér színének.

- A fehérbot talán első olyan segédeszköz, amelyre a látássérültek életminőségét javítandó eszközként tekinthetünk. Az önálló élet egyik alapfeltétele az önálló közlekedés. Azonban egy vak ember számára ez egyáltalán nem könnyű feladat. A látássérült emberek közlekedés tanulása során útvonalakat tanulnak, ahhoz, hogy A pontból B pontba eljussanak, egy-egy úticélt mindig a megtanult útvonalon járnak végig, hiába van esetleg rövidebb út, csak a számukra biztonságos és begyakorolt útvonalon közlekednek. Egy útvonal megtanulása több hetet is igénybe vehet - mondta Pesti Zoltánné, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének elnöke. - Külön öröm számomra, az egyesület elnökeként, hogy idén még pótszékekre is szükség volt, olyan nagy volt az érdeklődés a rendezvényünk iránt. Azt gondolom, hogy ez mutatja a közösségünk erejét. Egyesületünk fő célja a látássérült emberek életminőségének javítása.

A műsor idén igen sokszínű volt. A látássérült tagokból álló Varázsszínpad amatőr színjátszó kör összeállítása több műfajba is betekintést engedett. Az Aranysor Íróklub az irodalom sokszínűségébe engedett bepillantást a nézőknek. A Bartók Béla Alapfokú Zeneiskola növendékei: Őszi Zoltán Márk és Katona Levente baritonkürtön és tubán adott elő klasszikus művekből részleteket. A műsor zárásaként nagyszerű hangulatot teremtett a Tallinnka Gyerek Néptánc Együttes, Bodrogközi tánccsokrával. Az együttes már negyven éve működik Szolnokon, és a most megjelent csoportjuk az előző tanévben több elismerést is kapott, egyebek mellett Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai versenyen Örökség-díjban részesült.
Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.   


A zenélés 3 előnye

PR-cikk

A zenélés kihat a mentális, a fizikai és az érzelmi egészségünkre is. Miért érdemes vele foglalkozni?

2023.6.30.   


Harmadik generációs fűtőfilm

Mi az a harmadik generációs fűtőfilm és melyek az előnyei? Utánajártunk a kérdésnek.

2023.5.24.   


A történelem legnagyobb kaszinórablásai

PR-cikk

Mivel a kaszinókban sok pénz van, könnyen a tolvajok célpontjaivá válnak.

2023.5.9.   


A világ legjobb pókerjátékosai

PR-cikk

A pókert egyesek szerencsejátéknak tekintik, mások az elme és mindenekelőtt az idegek játékának tartják.

2023.5.9.   


Nyugdíj-előtakarékossági formák

Milyen szempontok szerint érdemes választanunk? Az alábbiakban ezt részletezzük.

2023.4.16.   


Öltözködési szabályok

PR-cikk

Mit kell viselni egy magyar kaszinóban? Egyáltalán létezik rá valamiféle etikett, hogy miben illik belépni?

2023.4.12.   


Tanácsok nyárigumi-vásárláshoz

Manapság rengeteg a női sofőr és autótulajdonos, és köztük azért bőven akad olyan, akinek a nyári gumivásárlás sem okoz gondot.

2023.3.6.   


Rattan bútorok

Rattan bútorok: a modern stílusú időtlen klasszikus

2023.2.8.   


Fények vakondja – irodalmi pályázat

Zana Anita

Immár 12. alkalommal hirdették meg a „Fények vakondja” elnevezésű pályázatot.

2023.1.30.