A fehérbot napja


Sajtóhír  2022.10.13. 17:21

A fehér bot napja alkalmából kulturális rendezvényt szerveztek Szolnokon...

...melynek célja a látássérült emberek életminőségének javítása volt.

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete (JNSZMVAKOK) 2022. október 12-én egy kulturális rendezvényt szervezett a Fehérbot napja alkalmából. Az esemény helyszínéül az akadálymentesített Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény szolgált, ahol ezúttal még a pótszékekre is szükség volt, olyan nagy volt a program iránt az érdeklődés.

A Fehérbot Nemzetközi Világnapjának hivatalos dátuma október 15. A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, megoldási lehetőségeket keresve számukra, elősegítendő a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.


A fehérbot a vakok és gyengénlátók közlekedését segítő eszköz, amely elsődlegesen lehetővé teszi használója számára, hogy akadályokat vagy tájékozódási jeleket észleljen a környezetében, de a látók számára is hasznos, hogy a látássérülteket valamilyen egyezményes jel alapján felismerjék, és megfelelő gondossággal viszonyuljanak hozzájuk. Az utóbbi az oka a bot fehér színének.

- A fehérbot talán első olyan segédeszköz, amelyre a látássérültek életminőségét javítandó eszközként tekinthetünk. Az önálló élet egyik alapfeltétele az önálló közlekedés. Azonban egy vak ember számára ez egyáltalán nem könnyű feladat. A látássérült emberek közlekedés tanulása során útvonalakat tanulnak, ahhoz, hogy A pontból B pontba eljussanak, egy-egy úticélt mindig a megtanult útvonalon járnak végig, hiába van esetleg rövidebb út, csak a számukra biztonságos és begyakorolt útvonalon közlekednek. Egy útvonal megtanulása több hetet is igénybe vehet - mondta Pesti Zoltánné, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének elnöke. - Külön öröm számomra, az egyesület elnökeként, hogy idén még pótszékekre is szükség volt, olyan nagy volt az érdeklődés a rendezvényünk iránt. Azt gondolom, hogy ez mutatja a közösségünk erejét. Egyesületünk fő célja a látássérült emberek életminőségének javítása.

A műsor idén igen sokszínű volt. A látássérült tagokból álló Varázsszínpad amatőr színjátszó kör összeállítása több műfajba is betekintést engedett. Az Aranysor Íróklub az irodalom sokszínűségébe engedett bepillantást a nézőknek. A Bartók Béla Alapfokú Zeneiskola növendékei: Őszi Zoltán Márk és Katona Levente baritonkürtön és tubán adott elő klasszikus művekből részleteket. A műsor zárásaként nagyszerű hangulatot teremtett a Tallinnka Gyerek Néptánc Együttes, Bodrogközi tánccsokrával. Az együttes már negyven éve működik Szolnokon, és a most megjelent csoportjuk az előző tanévben több elismerést is kapott, egyebek mellett Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai versenyen Örökség-díjban részesült.




Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.   


A zenélés 3 előnye

PR-cikk

A zenélés kihat a mentális, a fizikai és az érzelmi egészségünkre is. Miért érdemes vele foglalkozni?

2023.6.30.