Irodalom, nők, beszélgetések


  2012.3.21. 5:40

Író-olvasó találkozó Nagy Erikával és Póda Erzsébettel a Nagymegyeri Művelődési Központban.

Rendhagyó író-olvasó találkozóra került sor a nagymegyeri kultúrházban: a netBarátnő két munkatársa, Nagy Erika és Póda Erzsébet beszélgettek egymással.

Nagy Erikát a felvidéki magyar olvasóközönség úgy ismerheti, mint folyamatosan publikáló újságírót. Ő a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkára, főszervezője és mindenese, és úgy is ismerhetjük, mint a hétköznapi történetek, jegyzetek, tárcák, novellák íróját.

Az est első részében a szerző 2011-ben napvilágot látott második kötetét mutattuk be, a másVilág címmel, amely már sokkal komolyabb hangvételű, mint előző kötete, a Zsákutca. Igaz, hogy „csak” három történetet dolgoz fel, pontosabban kettőt, de mindkettő egy rendkívül fajsúlyos, komoly témával foglalkozik: a túlnyomórészt halálos végkimenetelű rákbetegséggel.
Szerzőnk két, külön esetet, Zola és Kinga valóságos történetét írja meg. A történet a rák elleni küzdelemről szól: ez a helyzet nemcsak a beteg számára kegyetlen dolog, hanem az őt körülvevő családtagokat, rokonokat, ismerősöket is rendkívül megviseli.

A könyv tényszerű, elbeszélő stílusban íródott. Az első részben Zola küszködését ismerhetjük meg egy családtag (maga a szerző) szemszögéből, a harmadik részben pedig Kinga történetét meséli el a szenvedő apa. A kötet egyik érdekessége, hogy két különböző narrátor mesél az ugyanazon forgatókönyv szerint pusztító betegségről. A középső rész, amelynek címe Szellemjárat, a könyv másik érdekessége. Különleges módon köti össze a két naplót: álomszerű, szürreális képeket vonultat fel, beleszőve a betegséget, az életet és a halált, de a reményt is. A reményt, hogy az életen túl is van valami, kell, hogy legyen valami más...

Ehhez a témához ilyen formában elég óvatosan vagy ritkán nyúlnak a szerzők. Nagy Erika azonban „biztos kézzel” teszi ezt, pontosabban tiszta hanggal, rendkívül hitelesen mesél betegségről, küszködésről, szenvedésről, halálról.

Az est második részében kiadónk, a Barátnő Polgári Társulás által megjelentetett cikkgyűjtemény, a Nők világa került bemutatásra. Póda Erzsébet ezen kívül beszélt internetes magazinunkról, a netBarátnőről, és beszámolt a polgári társulásunk által megvalósított tréningsorozatról, valamint új tevékenységünkről, az életvezetési tanácsadásról (life coaching).

Az igazán jó hangulatban eltelt, kellemes találkozó dedikálással, valamint az est vendégei és a közönség kötetlen beszélgetésével ért véget.

Rácz Beáta felvételén (balról jobbra) Póda Erzsébet és Nagy ErikaHozzászólások

Sanyi, 21. 03. 2012 15:27:31 :)
Nagyszerű kis este volt ;)
netbarátnők, 21. 03. 2012 19:52:37
Tényleg tetszett? :) Nagyon köszönjük mi is, hogy eljöttetek:)))
    
erika, 21. 03. 2012 20:08:05 Re:
Én is köszönöm, és jól éreztem magam. Sok ilyen szép estét...
@


Kapcsolódó cikkek

Zsákutca

Póda Erzsébet

A közelmúltban jelent meg munkatársunk, Nagy Erika könyve, a Zsákutca.

2009.2.4.  2   

A rovat további cikkei

Tisztaság pillanatok alatt

PR-cikk

Háztartási és takarítási segédeszközök - a Tchibo webáruház kínálatából szemezgetünk.

2019.1.16.    2


Nyissunk webáruházat!

A webáruház készítésének feltételei és fontosabb tudnivalói.

2018.9.21.   


Az árengedmények napja

PR-cikk

Black Friday, az árengedmények napja.

2018.9.10.    1


Hazahozták a híres alkotást

Egerben látható az Egri nők című festmény

2018.2.27.    5


Vissza a gyerekkorba

Kabók Zita

Azt mondják a történelem ismétli önmagát. Pontosan így éreztem én is...

2018.2.22.    53


Igaz történetek az életről

Szlávik Cyntia

A Percek, évek, döntések című kötet írónőjével, Póda Erzsébettel legutóbb Csilizradványon találkozhattak az érdeklődők.

2018.2.1.    15


Másoknak adni

Polgári társulásunk időről időre meghívást kap egy-egy helyszínre, ahova nagy örömmel megyünk, és mindig életre szóló élménnyel térünk haza. Ezúttal Szőgyénben jártunk kiadványunkkal, a Percek, évek, döntések kötettel.

2017.9.24.    13


Az Ezer Lámpás Éjszakája

Tompa Orsolya

A világon rengeteg olyan esemény és történés van, amelyre valamilyen formában minden évben megemlékezünk, vagy programokat szervezünk a jó cél érdekében. #gyertekhaza

2017.6.5.    5


Így dobd fel a lakásodat falmatricákkal!

PR-cikk

A tavasz nem csak kopogtat, hanem már hivatalosan is itt van: a fák rügyeznek, a madarak csicseregnek, az otthonok pedig az évnek e szakában szoktak leginkább új bőrbe bújni.

2017.3.17.    4


Egészség természetesen

A 23. Barátnő Klubest vendége dr.Tóth Erzsébet orvos volt, aki a somorjai Moziban tartotta meg előadását.

2016.11.10.    25


Harmónia és erő

A 22. Barátnő Klubest vendége Bial Judit lovasíjász, hagyományőrző volt, aki a somorjai Moziban számtalan kérdésre adott választ a jelenlévő közönségnek.

2016.10.26.    14