Irodalom, nők, beszélgetések


  2012.3.21. 5:40

Író-olvasó találkozó Nagy Erikával és Póda Erzsébettel a Nagymegyeri Művelődési Központban.

Rendhagyó író-olvasó találkozóra került sor a nagymegyeri kultúrházban: a netBarátnő két munkatársa, Nagy Erika és Póda Erzsébet beszélgettek egymással.

Nagy Erikát a felvidéki magyar olvasóközönség úgy ismerheti, mint folyamatosan publikáló újságírót. Ő a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkára, főszervezője és mindenese, és úgy is ismerhetjük, mint a hétköznapi történetek, jegyzetek, tárcák, novellák íróját.

Az est első részében a szerző 2011-ben napvilágot látott második kötetét mutattuk be, a másVilág címmel, amely már sokkal komolyabb hangvételű, mint előző kötete, a Zsákutca. Igaz, hogy „csak” három történetet dolgoz fel, pontosabban kettőt, de mindkettő egy rendkívül fajsúlyos, komoly témával foglalkozik: a túlnyomórészt halálos végkimenetelű rákbetegséggel.
Szerzőnk két, külön esetet, Zola és Kinga valóságos történetét írja meg. A történet a rák elleni küzdelemről szól: ez a helyzet nemcsak a beteg számára kegyetlen dolog, hanem az őt körülvevő családtagokat, rokonokat, ismerősöket is rendkívül megviseli.

A könyv tényszerű, elbeszélő stílusban íródott. Az első részben Zola küszködését ismerhetjük meg egy családtag (maga a szerző) szemszögéből, a harmadik részben pedig Kinga történetét meséli el a szenvedő apa. A kötet egyik érdekessége, hogy két különböző narrátor mesél az ugyanazon forgatókönyv szerint pusztító betegségről. A középső rész, amelynek címe Szellemjárat, a könyv másik érdekessége. Különleges módon köti össze a két naplót: álomszerű, szürreális képeket vonultat fel, beleszőve a betegséget, az életet és a halált, de a reményt is. A reményt, hogy az életen túl is van valami, kell, hogy legyen valami más...

Ehhez a témához ilyen formában elég óvatosan vagy ritkán nyúlnak a szerzők. Nagy Erika azonban „biztos kézzel” teszi ezt, pontosabban tiszta hanggal, rendkívül hitelesen mesél betegségről, küszködésről, szenvedésről, halálról.

Az est második részében kiadónk, a Barátnő Polgári Társulás által megjelentetett cikkgyűjtemény, a Nők világa került bemutatásra. Póda Erzsébet ezen kívül beszélt internetes magazinunkról, a netBarátnőről, és beszámolt a polgári társulásunk által megvalósított tréningsorozatról, valamint új tevékenységünkről, az életvezetési tanácsadásról (life coaching).

Az igazán jó hangulatban eltelt, kellemes találkozó dedikálással, valamint az est vendégei és a közönség kötetlen beszélgetésével ért véget.

Rácz Beáta felvételén (balról jobbra) Póda Erzsébet és Nagy Erika



Hozzászólások

Sanyi, 21. 03. 2012 15:27:31 :)
Nagyszerű kis este volt ;)
netbarátnők, 21. 03. 2012 19:52:37
Tényleg tetszett? :) Nagyon köszönjük mi is, hogy eljöttetek:)))
    
erika, 21. 03. 2012 20:08:05 Re:
Én is köszönöm, és jól éreztem magam. Sok ilyen szép estét...
@


Kapcsolódó cikkek

Zsákutca

Póda Erzsébet

A közelmúltban jelent meg munkatársunk, Nagy Erika könyve, a Zsákutca.

2009.2.4.  2   

A rovat további cikkei

Aranygyűrű: a közönségkedvenc

PR-cikk

Ha van olyan ékszer, ami soha nem fog kimenni a divatból, akkor az biztosan az aranygyűrű.

2020.7.30.   


Hogy a kertünk szép legyen

PR-cikk

Széles termékkínálat az öntözőrendszer webshopban!

2020.7.24.   


3 ok, amiért a festékpatron beszárad

Jó dolog, ha van otthon számítógépünk és az még csodásabb, ha nyomtatót is tudunk vásárolni.

2020.6.29.   


5 ok a tapéta mellett

Mindannyian olyan lakásban szeretnénk élni, ami nem csak otthonos, hanem kényelmes és dizájnos is.

2020.6.23.   


5 ok, hogy könyvelőt alkalmazzunk

Minden vállalkozásnak szüksége van könyvelőre...

2020.6.10.   


Hangulatos mennyezeti világítás

Az otthonunk nemcsak a kényelmünket szolgálja, az is lényeges, hogy jó hangulatot is teremtsen, és jól érezzük magunkat, amikor belépünk az ajtón.

2020.5.13.   


Az ideális bicikli

PR-cikk

A KTM bicikli olyan rendhagyó darab, amelyről még azok is hallottak, akik nem feltétlen vannak oda a bringázásért

2020.5.7.   


Kandallóbetét infó

PR-cikk

Minden, amit a zárt égésterű kandallóbetétről tudni kell!

2020.4.6.  2   


Home office-ban a fél ország

Sajtóhír

A járvány előtt az alkalmazottak alig néhány százaléka dolgozott távmunkában, most ez jelenti a megoldást a dolgozók egészségének megóvása és a működés folytatása érdekében.

2020.3.24.   


Formula 1 - ďalšie rany

Formula 1 dostáva ďalšie rany. V Monaku sa nepôjde, ďalšie dva závody sú odložené...

2020.3.15.   


Barkácsolóknak

PR-cikk

Legyen szó otthoni barkácsolásról, professzionális felhasználásról: egyik esetben sem mindegy, mivel dolgozik a mesterember.

2020.3.10.