Kire bízzuk házi kedvencünket?


  2022.8.22. 18:08

Mi legyen a kisállattal, ha nem tudod magaddal vinni a nyaralásra?

Sokak számára a nyár egyet jelent a nyaralással, legyen szó egy hétvégi balatoni kiruccanásról, egy külföldi városnéző túráról vagy akár egy egyhetes tengerparti semmittevésről. És ez jól is van így, a képet viszont egy kicsit árnyaltabbá teszi, ha az embernek van egy háziállata. Ilyen esetben már sok-sok kérdést felvet az elutazás puszta gondolata is. Az alábbiakban igyekszünk úgy körbejárni a témát, hogy az összes bizonytalanságot eloszlassuk a témában.


Vinni vagy nem vinni?

A legelső lépés, hogy eldöntsük: magunkkal vigyük a kisállatunkat vagy sem? Vannak olyan kis kedvencek, akik gond nélkül a társaink lehetnek egy hosszabb utazás során is. A kutyák például ebben is remek partnerek, persze csak akkor, ha szófogadóak, ha kellően hozzá vannak szoktatva az új, váratlan helyzetekhez és ha van egy utazóboxuk, amiben szívesen töltik az idejüket. Akadnak azonban olyan kisállatok is, például a macskák, a madarak vagy a kisebb rágcsálók, akiket sokkal bajosabb lenne magunkkal vinni, ezért keresnünk kell számukra egy megfelelő alternatívát.

Ugyanez igaz azokra az ebekre is, akiket valamilyen oknál fogva – akár viselkedésbeli problémák miatt, akár azért, mert nem tudjuk köréjük szervezni a programunkat – nem tudunk csak úgy felpakolni és elvinni. Most az ilyen esetekre adunk tippeket.

Ha egyedül utazunk…

Ha már biztosan tudjuk, hogy a kis kedvencünk marad, akkor sincs egyszerű dolgunk. Persze ha egy kisebb rágcsálónk vagy halaink vannak, akkor nem olyan bonyolult a helyzet: megkérhetjük a szomszédunkat vagy egy barátot, hogy adjon enni nekik, amíg mi távol vagyunk. Egy kutya vagy macska esetében ez azonban jóval összetettebb kérdés, ezért most inkább rájuk térünk ki.

Nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak, és mi mindenre kell figyelnünk, ha ezek mellett döntünk!

Barátok, családtagok

Szuper megoldás, ha a kis kedvencünket egy olyan személlyel hagyjuk, akiben megbízunk. Ez lehet egy barátunk, egy családtagunk vagy olyan ismerősünk, akiről tudjuk, hogy jól bánik a négylábúakkal. Az a legoptimálisabb forgatókönyv, ha az illető már ismeri és szereti a kis kedvencünket, hiszen ilyen esetben nincs szükség a szoktatásra, találkozásokra sem. Ellenkező esetben viszont az utazás előtt több alkalommal is találkozniuk kell.

Ha a választott szitterünk a saját otthonában vigyázna a kedvencünkre, akkor oda is el kell őt vinnünk néhány alkalommal, hogy megszokja a környezetet. Ez különösen fontos, ha egy másik kisállattal osztja majd meg azt!

Profi szitterek

Manapság már több profi kutya- és macskaszitter-szolgáltatás közül is választhatunk. A „sima” szitterek nem lesznek mindig ott a nyaralásunk során, viszont naponta több alkalommal elviszik sétálni a kutyánkat, lefárasztják, játszanak és időt töltenek vele. Emellett természetesen a gazdi által megadott időpontban odaadják neki a kutyaeledelt, akár naponta többször is.

„Bentlakásos” szitterek

Olyan szolgáltatás is elérhető, amely során a szitter az otthonunkban van a kis kedvencünkkel, amíg mi nyaralunk. Így akár macskánk, akár kutyánk van, a megszokott környezetében töltheti az idejét, amíg mi kikapcsolódunk. Erre ma már számtalan platform elérhető: vannak olyan állatbarátok is, akik úgy járják be a világot, hogy külföldi célpontokon vigyáznak egy kutyára vagy macskára, miközben felfedezik az adott környéket. Így még szállásért sem kell fizetniük, azaz mindenki nyer!

Kutyapanzió

A kutyapanzió szintén remek opció, hiszen a kis kedvencünk – jó esetben – gondos kezek között lehet. Azért írjuk, hogy jó esetben, mert mindenki hallhatott már horrorsztorikat egy-egy olyan panzióról, ahová soha, semmi estre sem adná be a kisállatát. Éppen ezért, ha szeretnénk biztonságban tudni a négylábúnkat, érdemes ajánlások alapján választanunk az intézmények közül! Kérdezzük ki az ismerőseinket, olvassunk online véleményeket, mielőtt meghozunk egy ilyen fontos döntést!

Emellett az sem árt, ha még a panzióztatás előtt elmegyünk és felmérjük a terepet. Ilyenkor mi is megnézzük, hogy tetszik nekünk az intézmény, de akár egy-egy napközis napra is beadhatjuk a kis kedvencünket. Így felmérhetjük, ő hogy érzi magát abban a közegben és az ottani dolgozókkal.

Készítsük fel!

Mielőtt „leadjuk” a kis kedvencünket, készítsük fel őt a kalandra! Ha máshol tölti majd ezeket a napokat, alapvető, hogy összepakolunk neki egy csomagot. Ha kutyánk van, legyen benne kutyaeledel, a táljai, jutalomfalat, egészségügyi zacskó, játék, a kedvenc rágókája és valami, aminek otthon illata van! A macskák esetében egy kicsit kevesebbet kell pakolnunk, ők általában megelégszenek az eledelükkel, egy kaparóval és egy kis játékkal – persze az almukat se hagyjuk otthon!

Emellett lelkileg is jó felkészítenünk őket - főleg a kutyánkat – arra, hogy egy ideig nem leszünk mellettük. Ha alapesetben szinte mindig együtt vagyunk vele, kezdjük el néha rövidebb időkre otthon hagyni, hogy ne legyen nagyon stresszes, amikor eltűnünk. Amennyiben szeparációs gondokkal küzd, érdemes először egy tréner segítségével rendeznünk a problémát, mielőtt hosszabb utazásra megyünk!



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.   


A zenélés 3 előnye

PR-cikk

A zenélés kihat a mentális, a fizikai és az érzelmi egészségünkre is. Miért érdemes vele foglalkozni?

2023.6.30.