Még mindig tabutéma


  2015.3.9. 5:20

Sokan nem ismerik a nők bántalmazásának mechanizmusát. (Beszámoló legutóbbi klubestünkről.)


Sokan nem értik, hiszen fel sem fogható, hogyan bántalmazhat valakit éppen az, aki a legközelebb áll hozzá, akivel a legintimebb viszonyban van. A nők elleni erőszak a szóbeli erőszaktól a gyilkosságig fajuló cselekmények széles skáláján helyezkedhet el. Ezek a szóbeli, testi, lelki, szexuális gazdasági erőszak, fenyegető zaklatás.

Múlt hétvégén, idei első beszélgetőestünkön, a nők bántalmazásával foglalkoztunk.

Vendégünk volt Bauer Edit politikus és Szapu Marianna filozófus.
(A felvételen balról Szapu Marianna, Bauer Edit, Póda Erzsébet)

Miután néhány tény elhangzott a nők ellen elkövetett családon belüli erőszakról, Bauer Edit azt ecsetelte, hányféle nők elleni erőszak létezik a nagyvilágban. Beszélt a becsületbeli gyilkosságokról, az afrikai nők, fiatal lányok nemi szervének megcsonkításának borzalmas szokásáról, a lányok prostitúcióra kényszerítéséről, és még sok minden másról is. Például arról, hogy ez a jelenség igenis létezik, a mi vidékeinken is, hiába próbáljuk elkendőzni a valóságot.

Szapu Marianna az erőszak természetét boncolgatta, valamint azt, miért tartják még ma is bűnösnek az áldozatot - a bántalmazást elszenvedő nőt. Szerinte is nagyon fontos, hogy a témáról minél szélesebb körben és nyíltan beszéljünk, hiszen még ma is sokan úgy gondolják, ezek a problémák a magánszférába tartoznak, a legjobb "a szőnyeg alá söpörni őket".

Póda Erzsébet újságíró, a Barátnő Polgári Társulás elnöke, a családon belüli erőszak formáiról, a lehetséges segítségről, a rendőrség lehetőségeiről, valamint megtörtént esetekről beszélt. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy mi nők odafigyeljünk egymásra. Az áldozatok, a bántalmazott nők, számára az is hatalmas lépés, ha beszélni tudnak arról, mi történik velük. Éppen ezért nem szabad őket sürgetni a változásra. Első lépésben inkább biztassuk arra, hogy mondják el a velük történteket, biztosítsuk arról, hogy nem ítéljük el őket, támogassuk abban, hogy nem hibásak amiatt, ami történik velük, és mondjuk el nekik, hogy bátran forduljanak a rendőrséghez. Fontos, hogy fizikai erőszak esetén a brutális bántalmazás nyomairól vetessenek orvosi látleletet, és azt helyezzék biztonságba, ne semmisítsék meg a bántalmazó könyörgésére, ígérgetésére vagy kérésére sem.

Az esten volt a témáról szóló videóvetítés, és Nagy Erika részleteket olvasott fel Eve Ensler: A vagina monológok című könyvéből.

A beszélgetésben aktívan részt vett a szép számban jelenlévő közönség is: a program közben és azt követően is feltették kérdéseiket, elmondták véleményüket, tapasztalataikat.


A program befejeztével minden jelenlévőben egyöntetűen megfogalmazódott, hogy ezt a témát folytatni kell! Elsősorban azért, mert a felvidéki nők számára egyelőre semmilyen segítség nincs: sem segélyvonal, sem menedékotthon nem működik. Bebizonyosodott, hogy a téma rendkívül sokrétű, ezért nem fér bele pár órába. A szervezők ígéretet tettek arra, hogy nem elégszenek meg egy beszélgetőesttel, a témával tovább fognak foglalkozni.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak Ekecs-Apácaszakállas községnek a sokoldalú támogatásért!

Póda Csenge felvételei

A nők elleni erőszak az ENSZ meghatározása szerint:

"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]"

(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)




Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137

A rovat további cikkei

Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.