Még mindig tabutéma


  2015.3.9. 5:20

Sokan nem ismerik a nők bántalmazásának mechanizmusát. (Beszámoló legutóbbi klubestünkről.)


Sokan nem értik, hiszen fel sem fogható, hogyan bántalmazhat valakit éppen az, aki a legközelebb áll hozzá, akivel a legintimebb viszonyban van. A nők elleni erőszak a szóbeli erőszaktól a gyilkosságig fajuló cselekmények széles skáláján helyezkedhet el. Ezek a szóbeli, testi, lelki, szexuális gazdasági erőszak, fenyegető zaklatás.

Múlt hétvégén, idei első beszélgetőestünkön, a nők bántalmazásával foglalkoztunk.

Vendégünk volt Bauer Edit politikus és Szapu Marianna filozófus.
(A felvételen balról Szapu Marianna, Bauer Edit, Póda Erzsébet)

Miután néhány tény elhangzott a nők ellen elkövetett családon belüli erőszakról, Bauer Edit azt ecsetelte, hányféle nők elleni erőszak létezik a nagyvilágban. Beszélt a becsületbeli gyilkosságokról, az afrikai nők, fiatal lányok nemi szervének megcsonkításának borzalmas szokásáról, a lányok prostitúcióra kényszerítéséről, és még sok minden másról is. Például arról, hogy ez a jelenség igenis létezik, a mi vidékeinken is, hiába próbáljuk elkendőzni a valóságot.

Szapu Marianna az erőszak természetét boncolgatta, valamint azt, miért tartják még ma is bűnösnek az áldozatot - a bántalmazást elszenvedő nőt. Szerinte is nagyon fontos, hogy a témáról minél szélesebb körben és nyíltan beszéljünk, hiszen még ma is sokan úgy gondolják, ezek a problémák a magánszférába tartoznak, a legjobb "a szőnyeg alá söpörni őket".

Póda Erzsébet újságíró, a Barátnő Polgári Társulás elnöke, a családon belüli erőszak formáiról, a lehetséges segítségről, a rendőrség lehetőségeiről, valamint megtörtént esetekről beszélt. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy mi nők odafigyeljünk egymásra. Az áldozatok, a bántalmazott nők, számára az is hatalmas lépés, ha beszélni tudnak arról, mi történik velük. Éppen ezért nem szabad őket sürgetni a változásra. Első lépésben inkább biztassuk arra, hogy mondják el a velük történteket, biztosítsuk arról, hogy nem ítéljük el őket, támogassuk abban, hogy nem hibásak amiatt, ami történik velük, és mondjuk el nekik, hogy bátran forduljanak a rendőrséghez. Fontos, hogy fizikai erőszak esetén a brutális bántalmazás nyomairól vetessenek orvosi látleletet, és azt helyezzék biztonságba, ne semmisítsék meg a bántalmazó könyörgésére, ígérgetésére vagy kérésére sem.

Az esten volt a témáról szóló videóvetítés, és Nagy Erika részleteket olvasott fel Eve Ensler: A vagina monológok című könyvéből.

A beszélgetésben aktívan részt vett a szép számban jelenlévő közönség is: a program közben és azt követően is feltették kérdéseiket, elmondták véleményüket, tapasztalataikat.


A program befejeztével minden jelenlévőben egyöntetűen megfogalmazódott, hogy ezt a témát folytatni kell! Elsősorban azért, mert a felvidéki nők számára egyelőre semmilyen segítség nincs: sem segélyvonal, sem menedékotthon nem működik. Bebizonyosodott, hogy a téma rendkívül sokrétű, ezért nem fér bele pár órába. A szervezők ígéretet tettek arra, hogy nem elégszenek meg egy beszélgetőesttel, a témával tovább fognak foglalkozni.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak Ekecs-Apácaszakállas községnek a sokoldalú támogatásért!

Póda Csenge felvételei

A nők elleni erőszak az ENSZ meghatározása szerint:

"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]"

(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)




Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137

A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.