Nincs felmentés


Jády Mónika  2022.4.2. 0:56

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

Egy amerikai egyetemista lány zárómunkájaként ruhákat fotózott le. A divatbloggerekkel és instagram-sztárokkal ellentétben Katherine Cambareri nem divatmárkákat kíván reklámozni, hanem valami másra hívja fel a figyelmet. Olyan ruhadarabok szerepelnek a fekete hátterű képeken, amelyeket fiatal lányok viseltek azon a napon, amikor szexuális molesztálás áldozataivá váltak. Mindennapi, nem feltűnő és nem kihívó darabokról van szó. Ahogy a huszonkét éves fotós mondja, bármelyik darabot felvenné ő is.

„Nyáron olvastam Jon Krakauer Missoula című művét. Igazán dühössé tett, hogy mennyire igazságtalanul és tisztességtelenül bánnak a szexuális erőszak áldozataival. E könyv felnyitotta a szemem: az áldozatoknak olyan kérdéseket tesznek fel, amivel rájuk próbálják helyezni a felelősséget. Például, hogy fogyasztottak-e alkoholt, milyen ruhát viseltek, amikor a támadás történt” – nyilatkoztaKatherine. (Krakauer Missoulában, az amerikai egyetemi városban történt nemi erőszakok ügyét dolgozza fel, rámutatva, milyen nehéz a bíróságnak az igazságkeresés, főleg ha a tettes és az áldozat már korábbról ismerték egymást, s hogy a megerőszakolt nők ezzel a folyamattal másodszor is traumát szenvednek el.) „Butaságnak tartom, hogy az áldozatot okolják, ráadásul még azelőtt, mielőtt egyáltalán esélyt kapott volna arra, hogy elmesélje a történetet. Szerettem volna valamit tenni, hogy bebizonyítsam, milyen fölöslegesek ezek a kérdések, amelyek ráadásul az „áldozat hibáztatása” kategóriába tartoznak” – folytatja a fotós.

Munkájához a facebookon keresett a témában érintett lányokat és fiúkat. Fiúk nem jelentkeztek, az öt lány viszont, aki visszajelzett, mind ismerősi köréből került ki. Ha nincs ez a projekt, a lányok soha nem mesélték volna el, min mentek keresztül. „A fotók segítenek nekik feldolgozni az átélt szörnyűséget” – véli a fotós, aki eleinte attól tartott, túl sokat vár az áldozatoktól. Arra kérte őket, hogy elevenítsék fel azokat a pillanatokat, amikor belegyezésük nélkül szexuálisan közeledtek hozzájuk.

Katherine Cambareri reméli, hogy a fotókat nézők át tudják érezni az áldozatok helyzetét, s el tudják képzelni, hogy ugyanazokat a darabokat viselik, amelyet a képeken szerepelnek: V kivágású egyszerű felsőt, szürke mackónadrágot, fehér tornacipőt… „Sokan abból indulnak ki, hogy az áldozat kihívó ruhát viselt” – mondja. De mint a fotók mutatják, ez valótlan feltételezés. Emellett pedig veszélyes is, hiszen megkérdőjelezi az erőszak tényét, azt, hogy minden esetben az erőszaktevő a bűnös, az áldozat támadója tettéért nem felelős. A szexuális zaklatás, nemi erőszak azért történik meg, mert egy személy úgy dönt, hogy megtámad egy másik személyt – és semmilyen más okból.


Forrás: www.huffingtonpost.comHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137


Az erőszakra nincs mentség

Sajtóhír

Ismét 16 Akciónap és Néma Tanúk felvonulás a nők elleni erőszak ellen.

2015.11.21.    13

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17