Nincs felmentés


Jády Mónika  2016.5.11. 0:56

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

Egy amerikai egyetemista lány zárómunkájaként ruhákat fotózott le. A divatbloggerekkel és instagram-sztárokkal ellentétben Katherine Cambareri nem divatmárkákat kíván reklámozni, hanem valami másra hívja fel a figyelmet. Olyan ruhadarabok szerepelnek a fekete hátterű képeken, amelyeket fiatal lányok viseltek azon a napon, amikor szexuális molesztálás áldozataivá váltak. Mindennapi, nem feltűnő és nem kihívó darabokról van szó. Ahogy a huszonkét éves fotós mondja, bármelyik darabot felvenné ő is.

„Nyáron olvastam Jon Krakauer Missoula című művét. Igazán dühössé tett, hogy mennyire igazságtalanul és tisztességtelenül bánnak a szexuális erőszak áldozataival. E könyv felnyitotta a szemem: az áldozatoknak olyan kérdéseket tesznek fel, amivel rájuk próbálják helyezni a felelősséget. Például, hogy fogyasztottak-e alkoholt, milyen ruhát viseltek, amikor a támadás történt” – nyilatkoztaKatherine. (Krakauer Missoulában, az amerikai egyetemi városban történt nemi erőszakok ügyét dolgozza fel, rámutatva, milyen nehéz a bíróságnak az igazságkeresés, főleg ha a tettes és az áldozat már korábbról ismerték egymást, s hogy a megerőszakolt nők ezzel a folyamattal másodszor is traumát szenvednek el.) „Butaságnak tartom, hogy az áldozatot okolják, ráadásul még azelőtt, mielőtt egyáltalán esélyt kapott volna arra, hogy elmesélje a történetet. Szerettem volna valamit tenni, hogy bebizonyítsam, milyen fölöslegesek ezek a kérdések, amelyek ráadásul az „áldozat hibáztatása” kategóriába tartoznak” – folytatja a fotós.

Munkájához a facebookon keresett a témában érintett lányokat és fiúkat. Fiúk nem jelentkeztek, az öt lány viszont, aki visszajelzett, mind ismerősi köréből került ki. Ha nincs ez a projekt, a lányok soha nem mesélték volna el, min mentek keresztül. „A fotók segítenek nekik feldolgozni az átélt szörnyűséget” – véli a fotós, aki eleinte attól tartott, túl sokat vár az áldozatoktól. Arra kérte őket, hogy elevenítsék fel azokat a pillanatokat, amikor belegyezésük nélkül szexuálisan közeledtek hozzájuk.

Katherine Cambareri reméli, hogy a fotókat nézők át tudják érezni az áldozatok helyzetét, s el tudják képzelni, hogy ugyanazokat a darabokat viselik, amelyet a képeken szerepelnek: V kivágású egyszerű felsőt, szürke mackónadrágot, fehér tornacipőt… „Sokan abból indulnak ki, hogy az áldozat kihívó ruhát viselt” – mondja. De mint a fotók mutatják, ez valótlan feltételezés. Emellett pedig veszélyes is, hiszen megkérdőjelezi az erőszak tényét, azt, hogy minden esetben az erőszaktevő a bűnös, az áldozat támadója tettéért nem felelős. A szexuális zaklatás, nemi erőszak azért történik meg, mert egy személy úgy dönt, hogy megtámad egy másik személyt – és semmilyen más okból.


Forrás: www.huffingtonpost.comHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Pszichopapa

Póda Erzsébet

A szikkadt testalkatú, ráncos arcú, a hatvanat jócskán túllépő férfit talán meg se láttam volna.

2016.7.19.    8


Az élet szomorú iróniája

Busai Hajnalka Lilla

Jelenleg a nők biztonsága a „remény” szón alapszik...

2015.12.1.  1    137


Az erőszakra nincs mentség

Sajtóhír

Ismét 16 Akciónap és Néma Tanúk felvonulás a nők elleni erőszak ellen.

2015.11.21.    13


Ilyen világ

Csonga Melinda

Az ember alapvetően jó. Szeret adni, szereti az életet, a társát, a szeretteit. A zsarnok ember is alapvetően jó volt.

2015.10.9.    61

A rovat további cikkei

Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2019.11.17.    17


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának.

2019.9.17.  16    14


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31