Nyitott szemmel a gyermekprostitúció ellen


Közlemény  2013.10.18. 15:58

„Megengedhetetlen és elfogadhatatlan, hogy gyermekeket kihasználjanak, kizsákmányoljanak és prostitúcióra kényszerítsenek!”

Ez volt a fő üzenete az ERGO Európai Regionális Szervezet Nyitott szemmel az ifjúság védelmében című konferenciájának, melyet gyermekekkel, gyermekprostitúcióval foglalkozó szakemberek számára szerveztek pénteken, Budapesten, az ORFK Rendőrségi Igazgatási Központjában.

Az ERGO Európai Regionális Szervezet kiemelt feladatának tekinti a gyermekprostitúció elleni küzdelmet. „Nyitott szemmel az ifjúság védelmében" című projektjük célja a bűnelkövetés, áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetett gyermekek és fiatalkorúak segítése, valamint integrációs esélyeik növelése a rendőrségi háló, az ügyészség, az állami és a civil kisközösségek együttműködésének erősítése által. A projekt megvalósításában partnerként egy budapesti iskola, egy javítóintézet és speciális gyermekotthon, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is részt vesz.

Ne nehezítsék csukott szemek a segítségnyújtást!

A programok egy része kifejezetten a gyermekeknek szól, számukra szervez az ERGO különböző foglalkozásokat. „Értékes vagy – ez volt a gyermekek részére szervezett nyári táborunk címe és fontosnak tartjuk a gyerekek felé eljuttatni ezt az üzenetet, hogy értékes vagy, egyszeri és megismételhetetlen. A társadalom és a szakemberek számára pedig azt, hogy megengedhetetlen és elfogadhatatlan, hogy gyermekeket kihasználjanak, kizsákmányoljanak és prostitúcióra kényszerítsenek” – mondta Ékes Ilona, országgyűlési képviselő, a szervezet elnöke.

A pályázati program az Új Széchényi Terv és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a TÁMOP-5.6.1.B.12/1 "A bűnmegelőzés szempontjából kiemelten fontos, bűnelkövető vagy bűnelkövetés szempontjából veszélyeztetett gyermek- és fiatalkorúak segítése" pályázat keretében valósul meg.

A gyermekekkel foglalkozó, a gyermekprostitúcióval találkozó szakemberek számára szervezett konferencia nem titkolt célja, hogy ne csak a mintaprojektet megvalósító szervezetek, de a továbbképzett szakemberek is hosszú távon, országszerte tudják alkalmazni és terjeszteni a projekt eredményeit.

„Azért szerveztük meg ezt a mai konferenciát, hogy együtt gondolkodhassunk - civilek, bírók, ügyészek, rendőrségi munkatársak, pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek -, hogy mit tudunk tenni, hogyan tudjuk a társadalmat érzékenyíteni, hogy ne csukott szemek nehezítsék a problémák feltárását és a segítségnyújtást” – foglalta össze Ékes Ilona.


Láthatatlan esetek

Statisztikai adatok szerint 2010-ben több mint 3.000 gyermeket bántalmaztak Magyarországon, a hazai és nemzetközi vizsgálatok szerint a gyermekbántalmazásos esetek 5%-a szexuális abúzus. Kriminálstatisztikai adatok szerint a gyermekek ellen irányuló szexuális bűncselekmények sértettjei leggyakrabban 13-14 éves lányok, fiúk esetében pedig a 7. életév környéke a kritikus.

A New York-i Child Abuse Prevention Service 1997-es adatai szerint a prostituáltak 80%-a, drogos nők 50%-a gyermekkorában szexuálisan bántalmazott volt, és 18 éves korig a lányok negyede, a fiúk hetede válik szexuális bántalmazás áldozatává.

Kugler Gyöngyi szakpszichológus, igazságügyi szakértő elmondta, hogy a gyermekbántalmazások területén nagy a látencia, 1 felismert esetre 20-25 rejtett eset jut.

„Különösen veszélyeztetett az óvodás korosztály, akik ellen általában szemérem elleni erőszakot követnek el, nem történik a szó szoros értelmében erőszak, mégis nagyon sok gyermek sérül ezeknek az eseteknek a következtében, amelyek szinte felderíthetetlenek, kinyomozhatatlanok és főleg bebizonyíthatatlanok, hiszen csak a gyermek elmondása, vallomása áll rendelkezésre, és esetleg még egy igazságügyi szakértői vélemény” – mondta el Kugler Gyöngyi.

Hazai és nemzetközi összefogásra van szükség

„Mindig örülünk annak, ha civil szervezetek megkeresnek, hogy dolgozzunk együtt, próbáljunk meg az áldozatok problémáján együtt segíteni. Gyermekeknél különösen fontos abban segítséget nyújtani, hogy ne váljanak újra áldozattá, ne kövessenek el a sérelmükre újra bűncselekményt, vagy - ami a legfontosabb -, ne váljanak ő maguk is elkövetőkké. A rendőrség sokat tesz azért az alapképzésben és a továbbképzésben is, hogy a rendőri állomány minél több ismerettel rendelkezzen és a lehető legérzékenyebben tudjon hozzáállni akár a gyermek, akár a fiatalkorú áldozatokhoz. Minden rendőr-főkapitányságon kialakítottunk gyermekmeghallgató szobákat is annak érdekében, hogy a gyermekek és a fiatalkorúak ne a szigorú rendőrségi környezetbe kerüljenek, ne ott történjen a meghallgatásuk, kihallgatásuk” – mondta el Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Németh Ágnes elmondta, hogy évente, országosan 50-70, 18 éven aluli prostituáltat találnak a rendőrök, akik közül szinte mindegyik intézeti nevelt, ezért is fontos, hogy az olyan civil szervezetek, mint az ERGO, megjelenjenek az intézetekben is.

„A gyermekprostitúciót minden országban bünteti a törvény, ezért a gyermekprostitúciót elősegítők és azt szervezők nagyon jól el tudják rejteni magukat. Borzasztóan nehéz akár Magyarországon, akár külföldön felszámolni ezeket a szervezeteket. Mind az Europol, mint az Interpol jelentős erőfeszítéseket tesz, hiszen ezt a problémát egy ország sem tudja egyedül megoldani, komoly nemzetközi összefogásra van szükség. Míg az egyik országban vannak a szervezők, egy másikban van a hálózat szervere, egy harmadik az, ahova kiközvetítik a gyermeket, és egy negyedikben él az, aki őt majd kihasználja” – foglalta össze Németh Ágnes.

Sajtóközlemény, Budapest, 2013. október 18.

Fotós: Adrián Zoltán

* * *

ERGO - Európai Regionális Szervezet

„Azoknak, akik hisznek a szeretet és az összefogás erejében, a baj is a javukra válik, az ellenségeik is útra segítik őket.”

Valljuk, hogy a polgárok önkéntesen szerveződő közösségei, az erős és fejlett civil társadalom Magyarország gazdasági és társadalmi felemelkedésének záloga. Felelősséget érezve a jövőért szeretnénk olyan országot és közösséget építeni, amely történelmi ismeretekre és emberségre épülő, erős biztos nemzeti azonosságtudattal rendelkezik, szilárd erkölcsi alapokkal bír, értékeket átadni képes, a nemzet jövőjét biztosító családok és egyének lakják, virágzik a gazdasága és természeti környezete a jövő nemzedékek számára is egészséges életlehetőségeket biztosít.

Az ERGO - Európai Regionális Szervezet célja segíteni a polgárok önkéntesen szerveződő közösségeinek létrejöttét, e közösségek közötti együttműködések kialakítását, a fejlett civil társadalom megteremtését és megerősödését. Fontos feladata a civil társadalom problémáinak követése, szükség szerinti kutatása, a civil érdekek közvetítése, képviselete, valamint a civil szervezetek képviselői számára képzés biztosítása.




Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.