Tanácsok nyárigumi-vásárláshoz


  2023.3.6. 16:30

Manapság rengeteg a női sofőr és autótulajdonos, és köztük azért bőven akad olyan, akinek a nyári gumivásárlás sem okoz gondot.

Persze akad olyan is, aki inkább a szerelő véleményére hagyatkozik a szervizben, esetleg hagyja, hogy egy férfi rokona vagy kollégája intézze el helyette ezt a kérdést. Pedig egyáltalán nem olyan bonyolult, hogy mi, hölgyek ne tudnánk rájönni az abroncsvásárlás titkára. A nyári gumik esetében is fontos tényező lesz a méret, de a többi szám és betű is, amit az abroncs oldalfaláról leolvashatunk.

Emellett persze azt sem árt tudni, hogy milyen tényezőket célszerű figyelembe vennünk, amikor nyári gumit veszünk. Az abroncscímkék nagy segítségünkre lesznek ebben, de nőként is bátran nézzük át a nemzetközi abroncstesztek eredményeit, mielőtt nyári gumit vásárolunk. A következőkben azoknak a hölgyeknek adunk egy kis segítséget, akik eddig nem nagyon tudták, hogy is kellene új nyári gumit választaniuk.

Így találjunk megfelelő méretű gumit az autónkra!

Az első lényeges tényező, ami elengedhetetlen az abroncsvásárláshoz, az a megfelelő méret kiválasztása. Az autónkra passzoló méretet az autó szervizkönyvéből könnyedén megtalálhatjuk, de ha nincs meg, akkor sincs gond, mert az autón lévő abroncsról is le lehet olvasni ezt a fontos információt. Emellett a neten is számos olyan kereső és kalkulátor van, ahova, ha beírjuk az autónk pontos típusát és évjáratát, akkor azonnal kilistázza nekünk a használható abroncsméreteket. A példa kedvéért tegyük fel, hogy az autónkra a következő méretű nyári gumi van: 195/65 R15 V 91 T.

Ennél a méretnél az első szám, a 195 a szélességet adja meg milliméterben, a 65 a profilarányt, tehát hogy a magasság a szélesség hány százaléka. Az R arra utal, hogy radiál abroncsról van szó, míg a 15 a keréktárcsa átmérőt adja meg colban. A 91 T a terhelési és sebesség indexre vonatkozik, a választásnál különösen a sebesség index lehet fontos adat, ugyanis ez adja meg, hogy a gumi mekkora maximális sebességet visel el. Nyári gumik esetében H, T, V és W jelű abroncsokkal találkozhatunk a leggyakrabban, de Y sebességindexű abroncs is akad szép számmal.

Az abroncscímkéktől a nemzetközi abroncsteszt-eredményekig

Ha megvan a pontos méret, akkor az abroncsok tulajdonságait kell alaposabban megvizsgálnunk a választáshoz. Az abroncsok címkéi hasonlóak az elektronikai eszközök energetikai besorolását jelző címkékhez, viszont a gumicímkékről lényegesen több információ olvasható le. Szerepel rajta az üzemanyag hatékonyság A-tól G-ig, a nedves útfelületi fékezés A-tól F-ig, illetve a zaj index dB-ben megadva. Ha ennél részletesebb információra vágyunk egy abroncsról, akkor az ADAC teszt adatokat is érdemes átnézni.

Az ADAC a német autóklub, mely minden évben két méretben vizsgálja meg az általa kiválasztott nyári abroncsokat a prémium, a közép és az alacsony kategóriából. Vizsgálják a nedves és száraz útfelületi kezelhetőséget, illetve tapadást, a fogyasztást, a kopást, de még a zajszintet is, és ezen adatok alapján készít egy rangsort. Bár nem minden abroncs kerül megmérettetésre minden évben, ahogyan minden méret sem, de azért jó kiindulási alap az ADAC teszteredménye, hogy megfelelő abroncsot tudjunk választani.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.   


A zenélés 3 előnye

PR-cikk

A zenélés kihat a mentális, a fizikai és az érzelmi egészségünkre is. Miért érdemes vele foglalkozni?

2023.6.30.   


Harmadik generációs fűtőfilm

Mi az a harmadik generációs fűtőfilm és melyek az előnyei? Utánajártunk a kérdésnek.

2023.5.24.   


A történelem legnagyobb kaszinórablásai

PR-cikk

Mivel a kaszinókban sok pénz van, könnyen a tolvajok célpontjaivá válnak.

2023.5.9.   


A világ legjobb pókerjátékosai

PR-cikk

A pókert egyesek szerencsejátéknak tekintik, mások az elme és mindenekelőtt az idegek játékának tartják.

2023.5.9.   


Nyugdíj-előtakarékossági formák

Milyen szempontok szerint érdemes választanunk? Az alábbiakban ezt részletezzük.

2023.4.16.   


Öltözködési szabályok

PR-cikk

Mit kell viselni egy magyar kaszinóban? Egyáltalán létezik rá valamiféle etikett, hogy miben illik belépni?

2023.4.12.   


Rattan bútorok

Rattan bútorok: a modern stílusú időtlen klasszikus

2023.2.8.   


Fények vakondja – irodalmi pályázat

Zana Anita

Immár 12. alkalommal hirdették meg a „Fények vakondja” elnevezésű pályázatot.

2023.1.30.   


Biztonságos családi autók

Biztonságos családi autók az anyukák igénye szerint.

2023.1.23.