Tapintható történelem


Sajtóhír  2024.3.7. 18:19

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.


A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete és a Damjanich János Múzeum egy különleges programmal várta a látássérült érdeklődőket Szolnokon a közelmúltban.

A nem mindennapi tárlatvezetés apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta. Bagi Gábor előadásában a tárlatra érkezők sok érdekességet megtudhattak az ütközetről és a katonai egyenruhák változásairól a kuruc kortól az I. világháborúig. Kézbevehető tárgyakon keresztül jelent meg ezen a délelőttön a történelem. A résztvevők megfoghatták a különböző harci eszközöket: tőröket, kardokat és szablyákat. Felpróbálhatták a katonák öltözékeit, sisakjait. Jól látható módon nagyon élvezték az egyesület tagjai a „Tapintható történelem” elnevezésű programot.

A különleges tárlatvezetésen harmincegy látássérült vett részt. A vármegyeszékhelyen kívül jöttek Jászberényből, Vezsenyről és Jászalsószentgyörgyről is, többen vakvezető kutyával érkeztek.

– A Damjanich János Múzeummal már évek óta együttműködik egyesületünk. Több alkalommal szerveztünk hasonló programot a múzeummal, és mindig nagy sikert aratott. A szolnoki csata erre most egy újabb alkalmat adott – mondta Pesti Zoltánné Mária, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete elnöke. – Külön öröm számomra, hogy nemcsak a szolnoki tagjaink jöttek el a programra, hanem több településről is érkeztek érdeklődők. Emellett az is boldogság számomra, hogy ezen a napon valóban „tapintható volt a történelem”, ezáltal teljesebb élményben volt részük a teljesen vak és az aliglátó társainknak is – tette hozzá az elnök.

A rendezvény végén a résztvevők csapatokba verbuválódtak, és egy a tárlathoz kapcsolódó kvízjátékban vettek részt, a nevetés és a jókedv ekkor sem maradt el. A Damjanich János Múzeum és a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete az év második felében is tervezz hasonló rendezvényt.


Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Látássérültek rehabilitációja

Sajtóhír

Lezárult a látássérültek elemi rehabilitációjára kiírt pályázatok elbírálása, a kormány 600 millió forinttal támogatja a szolgáltatást.

2024.4.29.  1   


Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.