Természeti jelenségek az iskolában


Darnai Bálint  2022.11.26. 8:49

Rendhagyó és érdekes foglalkozásra került sor a közelmúltban a csallóközcsütörtöki magyar tannyelvű alapiskolában.

Az iskola pedagógusa, Darnai Bálint meghívására az intézménybe érkezett Németh Erik fényképész-természetvédő, Molnár Ferenc diagnosztikai mérnök, és Jancsár Antal gépész.

Németh Erik hobbija a természetvizsgálás, szívesen kutatja az éjszakai égbolt csodáit, és viharvadászattal is foglalkozik. Hobbija a horgászat, az amatőr csillagászat és a barkácsolás. Szintén szenvedélye a természet. Előadásában az időjárásról, a villámokról és gömbvillám-jelenségről, és a természeti ciklusokról beszélt a tanulóknak.

Molnár Ferenc rezgésdiagnosztikával, termovíziós és egyéb műszeres ipari mérésekkel foglalkozik. Előadásában az égitestekről, a napkitörésről, a hold- és napfogyatkozás jelenségeiről, az évszakok változásáról tartott bemutatót.

Jancsár Antal gépész több mint tíz éve foglalkozik komolyabban a csillagászattal, a távcsövekkel, binokulárokkal és azok szerelésével. Előadásában beszélt a naprendszer valamennyi bolygójáról, majd távcsőbemutatásokra került sort.

Az előzetes terv szerint a diákok speciális távcsővel megnézhették volna a napkitöréseket, sajnos azonban a borús időjárás miatt ez meghiúsult. Ennek ellenére nem volt látványban hiány, mert néhány pontot sikerült befókuszálniuk.

A bemutatókkal egybekötött napot nagyon élvezték a tanulók, hiszen érdekes és hasznos tudásra tehettek szert, és sok mindent maguk is kipróbálhattak. Az alsótagozatos diákok aktívabbaknak mutatkoztak, mint a felsőtagozatosok – értelemszerűen sokkal többet kérdeztek és kíváncsiskodtak. Az eseményen az iskola összes tanulója rész vett.
Molnár Ferenc


Németh Erik


Jancsár AntalSzombath Lilla és Darnai Bálint felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Látássérültek rehabilitációja

Sajtóhír

Lezárult a látássérültek elemi rehabilitációjára kiírt pályázatok elbírálása, a kormány 600 millió forinttal támogatja a szolgáltatást.

2024.4.29.  1   


Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.