Tízévesek lettünk – visszatekintés


  2015.12.31. 4:11

2015-ben tízévesek lettünk! Egy ilyen kerek évforduló alkalmából általában visszatekint, értékel, összefoglal az ember, és levonja a tanulságokat.

Így próbálunk most tenni ebben az írásunkban. Tíz év – ha úgy tetszik sok idő, ha úgy tetszik kevés. Mi még nem tudjuk, melyik kategóriába tartozunk. Tekintve az állandó lavírozást a létezés és a megszűnés mezsgyéjén soknak tűnik. Másrészt tíz év, az épp a gyerekkor vége. Ideje felnőni, valamit másként csinálni. Az ember életében éppen ez az az időszak, amikor az útját, helyét keresi, amikor még nem tudja merre, hogyan, hová. Talán így vagyunk ezzel mi is: mindenképp a jövő dönti majd el a sorsunkat.


Panaszkodhatnánk, és felsorolhatnánk azt a sok nehézséget, amelyek árán éppen, hogy csak talpon tudunk maradni. (A 2015-ös év különösen kemény volt számunkra.) De nem tesszük, mert sok szép és jó dolog is történt velünk. És mert, mint azt a Barátnő tizedik születésnapján meghívott vendégünk, állandó támogatónk Szapu Marianna filozófus-professzor mondta ünnepi beszédében: „Az idő utólag mindig azzá válik, amivel megtöltjük.” Reméljük, hogy írásainkkal értékessé tehettük az olvasóink, klubestjeinken pedig a résztvevők idejét.


Már többször is megírtuk, munkatársaink nagyobb része elhivatottságból ír. Sok éve megy ez már így. Egyesek számára érthetetlen (később elfogadhatatlan), hogy honorárium nélkül dolgozzon, határidőre. Van, aki ezt nem sokáig bírja. Sokan távoztak már a csapatunkból, és biztosan így lesz ez egészen addig, míg biztos anyagi forrásra nem lelünk – vagy rosszabb esetben megszűnik a Barátnő. Szerencsére időről időre akadnak új, elhivatott csapattagok, akik ennek ellenére egy ideig kedvet éreznek az íráshoz. Szerencsénkre 2015-ben is együtt dolgozhattunk fiatal, tehetséges, jótollú, az életet igazi újságírói szemmel látó kolleginákkal.


Hogy a jó dolgokat soroljuk: 2015-ben is sikerült folytatnunk a Barátnő-klubesteket. Az első klubest komoly témával foglalkozott: a nők bántalmazásával. A témáról Bauer Edit politikus és Szapu Marianna filozófus, egyetemi tanár osztotta meg tapasztalatait és gondolatait a nagyszámú és a beszélgetésben aktívan résztvevő közönséggel Apácaszakállason. Következő vendégünk Demcsák Zsuzsa volt, aki a Másik életem című könyve kapcsán szintén a nők elleni erőszakról beszélt Dunaszerdahelyen. 2015 forró nyarán sem szüneteltek a klubestek: Somorján a Mozi vendégeiként a Nő, ha ír című esttel szerepelhettünk. Zalka Judit kérdéseire Póda Erzsébet és Nagy Erika, a netBarátnő munkatársaiként és íróként is válaszoltak. Udvardon pedig Bial Judit lovasíjásszal beszélgettünk. Ekecsen egy kedves meghívásnak tehettünk eleget: Póda Erzsébetet az írásról, újságírásról és a coachingról kérdezte Nagy Erika és a közönség. A 2015-ös év utolsó klubestjére Kisudvarnokon került sor, vendégünk pedig dr.Tóth Erzsébet orvos volt, aki egy rendkívül érdekes előadást tartott az egészséges életmódról. Beszélgetőest-sorozatunkat az új esztendőben is szeretnénk folytatni.


Az év során felidéztük a tíz éve írt cikkeinket is, megosztottunk egy-egy írást a kezdetekből. Tízidézetes sorozatot is indítottunk. Megszerveztük a kreatív írás tanfolyamunkat, és meghirdettük az Én és a kisbabám elnevezésű facebookos fotóversenyt is.


A 2015-ös év vége felé, november utolsó napjaiban pedig ismét nagyon nagy öröm ért bennünket! Megszületett a harmadik Barátnő-Baba, mégpedig Kabók Zita kolléganőnk (aki a kezdetektől velünk tart) kisfia: Tamás Ábel!

Kedves Olvasóink! Kérjük, a jövőben is segítsék javaslataikkal, ötleteikkel, véleményükkel, visszajelzésekkel vagy egyszerűen csak olvasással a munkánkat! Ez a legfontosabb dolog, ami miatt érdemes egy olyan internetes női magazint összeállítani, amely messze elkerüli a bulvárjelleget, amely ellenáll minden olyan törekvésnek, ami a minőség rovására megy. Amely (nemcsak) a nőknek szól nőkről, életről, a világról, hanem komolyan és felelősségteljesen kezeli a témákat. A leírhatatlan nehézségekkel való megküzdés a mi dolgunk, az önök részéről számunkra az a legfontosabb, hogy továbbra is velünk tartsanak!

Fotók:
A nyitókép és az első kép (csoportkép) a tizedik születésnapunkon készült (balról jobbra, felső sor: Kovács Márta, Oriskó Renáta, Szapu Marianna, Huszár Ágnes, Póda Csenge, Pálinkás Libor, Karácsony András. Alsó sor: Póda Erzsébet, Nagy Erika, Bíró Szabolcs)
2. kép: Az apácaszakállasi Barátnő-klubest (balról jobbra: Szapu Marianna, Bauer Edit, Póda Erzsébet)
3.kép: Klubestünk Demcsák Zsuzsával (a felső négy fotó mindegyikét Virágh Mária készítette)
4.kép: Beszélgetőestünk a somorjai Moziban (balról jobbra: Nagy Erika, Póda Erzsébet, Zalka Judit és Végh Koncz Csilla)
5.kép: A harmadik Barátnő-Babánk Tamás Ábel és anyukája Kabók Zita



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Visszatekintés 2014

Mint minden évben, az 2014-es esztendőben is sok minden történt velünk.

2014.12.31.    49


Farsangi "barátnőzés"

Beszámoló az idei első találkozónkról.

2014.3.3.   


Visszatekintés 2013

Póda Erzsébet

Avagy, milyen volt számunkra, a netBarátnő számára, a 2013-as esztendő?

2013.12.31.   


Tartalom, színvonal, érték

2013. március 2-án, szombaton került sor szerkesztőségünk idei első találkozójára.

2013.3.3.    38


Visszatekintés 2012

Póda Erzsébet

...Mert néha szükség van rá...

2012.12.31.   


Megint barátnőztünk

Bíró Szabolcs

2012. augusztus 25-én, egy verőfényes szombati napon került sor magazinunk szerkesztőségének legutóbbi találkozójára.

2012.8.27.    31

A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.