Karácsonyi meglepetés


Francis W. Scott  2008.12.24. 11:50

– Hohohóóó, bolldog karácsonyt, bolldog karácsooonyt! – kiabálta a férfi,

...ahogy kitömött hassal, élénkpiros maskarájában, csengőt lengetve cammogott a járdán. A hangja még a normálisnál is mélyebbnek tűnt, ahogy a sűrű műszakáll félig eltakarta a száját.
Mire megérkezett a harmincemeletes épülethez, már szakadt róla a veríték. Abban a szerencsétlen csizmában sokkal nehezebb volt lépkedni, mint azt elképzelte. Szeretett volna hazamenni, de a zsákja még tele volt. Meg hát a pénz is kellett neki, főleg így az ünnepek alatt, amikor az ember kétszer-háromszor annyit költ, mint általában. Neki ez jutott: télapójelmezben flangálni Chicago utcáin, csengőcskét rázni, és idétlenül kiabálni.
– Hohohóóó, bolldog karácsonyt, bolldog karácsooonyt!
A portás és a többi földszinti dolgozó arcára őszinte kis mosolyt csalt a férfi megjelenése. Ők is azok közé tartoztak, akik majd csak telefonon kívánnak boldog karácsonyt a szeretteiknek. A váratlanul érkező Mikulás belekotort a zsákjába, és mindegyiküknek adott valami kis kedvességet: csokit, cukrot, vagy épp a Playboy legújabb számát.
A liftben megnyomta a 23-as gombot, és Sinatrát dúdolgatva várta, hogy a felvonó megálljon. Kilépett az üres folyosóra, és elindult egyenesen a sötét tölgyfa ajtó felé, a 302-es számmal ellátott irodába. Kopogtatott. – Ki az? – A télapó! – kiabált be boldogan. – Hohohóóó, bolldog karácsonyt, bolldog karácsooonyt!
Egy fekete öltönyös férfi nyitott ajtót, arcán kissé zavart mosollyal. – Nem rendeltünk télapót – mondta. – Dolgozunk.
– Ugyan már, a karácsony mindenkinek jár! – mosolygott a Mikulás. – Nekem az a dolgom, hogy azt is felvidítsam, akinek ilyenkor dolgoznia kell.
– Hát… – A férfi tanácstalannak tűnt. – Nem is tudom, hogy…
– Ugyan már, Paulie, engedd be a Mikulást! – jött egy vidám hang odabentről. – Csak nem félsz tőle?
Paulie erre kitárta az ajtót a vendég előtt, akinek irreálisan széles vigyor jelent meg vattaszakálla alatt, ahogy végigfutott a szeme a díszes társaságon. Ott volt Jimmy Santini, Frankie Angelo, Tommy „Gun” Salvatore, a „Félszemű” Tony Antonio, és persze Paulie Genovese, aki ajtót nyitott neki az imént. Az egész színes bagázs, a Vitellini család legbefolyásosabb emberei.
– Hohohóóó, bolldog karácsonyt, bolldog karácsooonyt!
A Mikulás beletúrt a zsákjába, és előkapta készenlétbe helyezett Thompsonját. A többiek arcára épp hogy csak kiült a felismerés, de még mozdulni sem volt idejük, amikor már felcsapott a fegyver torkolattüze. A Mikulás térdre vetette magát, és szép szabályosan lekaszálta a Vitellini család leghírhedtebb rosszfiúit.
Végül a nagy íróasztalhoz sétált, és magához vette a vastag, nehéz aktatáskát. Nem kellett kinyitnia, jól tudta, mi van benne. Mielőtt kilépett volna a folyosóra, még kihúzott egy szép szivart Jimmy Santini zakózsebéből, és elrejtette a szakállában.
Miközben dúdolgatva sétált vissza a lifthez, arra gondolt, hogy már nem sokáig kell ebben a jelmezben parádéznia. Ennek a különleges karácsonyi fogásnak a Don úgy fog örülni, mint semmi másnak.
Az idei karácsonyi ajándék valószínűleg egy szép százalék lesz valamelyik kaszinóból. Ahogy elképzelte magát komoly üzletemberként, aki épp valamelyik kártyaasztal mellett nosztalgiázik, önkéntelenül is felkiáltott:
– Hohohóóó, bolldog karácsonyt, bolldog karácsooonyt!
Ekkor elsült egy pisztoly a háta mögött, valahonnan az irodából, és a Mikulás agyveleje a lift ajtajára kenődött.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Póda Erzsébet

A kislány az ablakban könyökölt. Vastag pokrócba bugyolálva, egy széken térdelve nézte a sötét éjszakát.

2021.12.28.  2    10


Kempelen, a magyar Da Vinci

Reczai Lilla

Mesekötet a zseniális Kempelen Farkasról.

2021.11.29.   


Hallgass a szívére!

Marie Fredriksson - Helena von Zweigbergk: :Listen To My Heart - Hallgass a szívemre! című könyvét ajánljuk mindenkinek!

2020.12.9.   


Macskakő

Póda Erzsébet

Amikor nagyanyámat, akit különleges képességei miatt boszorkánynak tartottak a faluban, eltemették a temető sarkában, arccal lefelé, egy három méterre leásott gödörbe, úgy zokogtam, mint egy kisgyerek.

2019.3.19.    11


A NŐ

Oriskó Norbert

Az "Egy vadász naplója" sorozatunk befejező része.

2018.2.19.    4


Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.22.    6


Barna Berni:The One

Wolner Annamária

Ez a könyv nem akarja megmondani a tutit. Finoman, de határozottan ültet le, és elgondolkodtat.

2017.2.14.    26


Sorstanulság

Póda Erzsébet

Akkor, amikor találkoztunk, s beszélgetni kezdtünk, férfias volt, pont, mint ahogy azt megálmodtam.

2016.8.25.    9


A pipacsok hallgatnak

Póda Csanád

Mikor elindult, már hallani vélte a távolban a rendőrautók szirénázását. Persze lehet, hogy csak a füle csengett, bár izgulni nem izgult.

2016.3.30.    3


A hosszú élet titka

Mester Györgyi

Amikor a vásárcsarnok kijáratánál összefutottak, mindkettejük kezében hatalmas, tömött szatyrok lógtak, mégis, udvariaskodni próbáltak egymással.

2016.2.13.    8


Végső diagnózis

Mester Györgyi

Fáradékony? Hát, tudja, én se bírnék órákat ilyen magas sarkú cipőben járni.

2015.10.19.    17


Birkatársadalom

Danczi Mónika

A hatalmasok azon törték a fejüket, hogyan lehetne minél nyugalmasabb életet élni.

2015.9.30.    22