Kempelen, a magyar Da Vinci


Reczai Lilla  2021.11.29. 16:19

Mesekötet a zseniális Kempelen Farkasról.

A Pozsonyi mesék könyvsorozat első részét 2013-ban adták ki, amely Bartók Béla zeneszerző és zongoraművész életét mutatta be mesés formában, s leginkább a gyermekeknek szerettek volna kedveskedni vele. A Pozsonyhoz köthető személyek és elbeszélések kiadásának lényege, hogy érthetően, mindemellett mesés környezetbe ültetve mutassa be az éppen feldolgozni kívánt történetet.


A 2020-ban kiadott Kempelen című kötet Kempelen Farkas feltalálóról, polihisztorról szól, aki Mária Terézia uralkodónő egyik legmegbízhatóbb embere volt. Bolemant Éva, a kötet szerzője a történelmi hitelesség mellett némi játékosságot is vitt a történetbe, hogy még élvezhetőbb legyen a legkisebbek számára. A könyv borítója is sokat sejtet, hiszen Kempelen leginkább a híres sakkozó- és beszélőgépéről ismerhető fel, amelyek megtalálhatók a könyv borítóján is. A kötet tele van szebbnél-szebb illusztrációkkal, amelyekről Matrka Simon gondoskodott.

Kempelen 1734. január 23-án született. Cseperedett, iskolába járt, jogot végzett, majd belevetette magát a technika rejtelmeibe és számos jelentős fejlesztést végzett egészen haláláig. Túlságosan szerény volt, de munkájában annál inkább precíz, magabiztos és ügyes. Ez a feletteseit a sírba vitte, s igyekeztek rajta kifogni, de nem tudtak. Ha arról volt szó, hogy marhaszöktetőket kellett lefülelni, akkor Farkas megtette. Ha pedig meg kellett fejteni, ki lopja a sót a sóbányákból, azt a rejtélyt is megoldotta. Leleményessége kicsit emlékeztet Mátyás király eszközeire, de talán Kempelen más célokra használta – a királlyal ellentétben.

Sokak szerint szabadkőműves is volt, de sosem tudták ezt bebizonyítani. Farkas csak nagy sokára találta meg a boldogságot. Két asszonyt veszített el, szinte pár év leforgása alatt, mindkettő betegségben hunyt el. Gobelius Anna Mária lett végül a felesége, akitől két gyermeke (egy fiú és egy lány) született, és a pozsonyi Duna utcai házukban öregedtek meg.

Kempelen Farkas igazi polihisztor, aki minden problémát zsigerből oldott meg. Az 1700-as évek egyik legmerészebb feltalálója volt, remek kapcsolati tőkével és kellő intellektussal. Bárki megirigyelhette volna akár az ő korában, de a mai világban is, tehetségét és rátermettségét. (Pozsonyi Kifli PT, Kempelen, Pozsonyi mesék, 2020)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Póda Erzsébet

A kislány az ablakban könyökölt. Vastag pokrócba bugyolálva, egy széken térdelve nézte a sötét éjszakát.

2021.12.28.  2    10


Hallgass a szívére!

Marie Fredriksson - Helena von Zweigbergk: :Listen To My Heart - Hallgass a szívemre! című könyvét ajánljuk mindenkinek!

2020.12.9.   


Macskakő

Póda Erzsébet

Amikor nagyanyámat, akit különleges képességei miatt boszorkánynak tartottak a faluban, eltemették a temető sarkában, arccal lefelé, egy három méterre leásott gödörbe, úgy zokogtam, mint egy kisgyerek.

2019.3.19.    11


A NŐ

Oriskó Norbert

Az "Egy vadász naplója" sorozatunk befejező része.

2018.2.19.    4


Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.22.    6


Barna Berni:The One

Wolner Annamária

Ez a könyv nem akarja megmondani a tutit. Finoman, de határozottan ültet le, és elgondolkodtat.

2017.2.14.    26


Sorstanulság

Póda Erzsébet

Akkor, amikor találkoztunk, s beszélgetni kezdtünk, férfias volt, pont, mint ahogy azt megálmodtam.

2016.8.25.    9


A pipacsok hallgatnak

Póda Csanád

Mikor elindult, már hallani vélte a távolban a rendőrautók szirénázását. Persze lehet, hogy csak a füle csengett, bár izgulni nem izgult.

2016.3.30.    3


A hosszú élet titka

Mester Györgyi

Amikor a vásárcsarnok kijáratánál összefutottak, mindkettejük kezében hatalmas, tömött szatyrok lógtak, mégis, udvariaskodni próbáltak egymással.

2016.2.13.    8


Végső diagnózis

Mester Györgyi

Fáradékony? Hát, tudja, én se bírnék órákat ilyen magas sarkú cipőben járni.

2015.10.19.    17


Birkatársadalom

Danczi Mónika

A hatalmasok azon törték a fejüket, hogyan lehetne minél nyugalmasabb életet élni.

2015.9.30.    22


Egérút

Mester Györgyi

Ócska egy nap volt, ez a szerdai. Szinte minden balul ütött ki...

2015.6.24.    3