Végső diagnózis


Mester Györgyi  2015.10.19. 0:43

Fáradékony? Hát, tudja, én se bírnék órákat ilyen magas sarkú cipőben járni.

Már egy órája várakozott, és még mindig öten voltak előtte. Ritkán jött el a körzeti rendelőbe, de most az utóbbi időben, mintha megsokszorozódtak volna a testi nyavalyái. A haja észrevehetően megritkult. Az utcán jártában-keltében időnként szédülés fogta el, és mintha a fogai is meglazultak volna. Erőtlennek érezte magát. A bokaizületei is hamar elfáradtak, és az újra meg újra feltámadó rettegés, mely egészsége romlása miatt töltötte el, heves szívdobogást eredményezett. Úgy érezte, halálos kór támadta meg, és ettől teljesen magába zuhant. Ezért kereste fel a háziorvosát.


Végre őt szólították.

Az általa csak kevéssé ismert körzeti orvos barátságosan fogadta, de ez az ő zavarát nem oldotta fel. Feszült volt, aggódott, odavolt. Az orvos türelmesen megvárta, míg összeszedi magát. Mikor lenyugodott kissé, elszántan belevágott, hogy számos egészségügyi problémáját felsorolja, aprólékosan bemutassa.

A fejétől kezdte a dolgot. Kétségbeesetten ecsetelte, hogy bár nagyon ügyel rá, naponta mossa, gondosan szárítja, még nyáron se megy vizes fejjel az utcára, vészesen megfogyatkozott, hullik a haja. A fogai – úgy érzi – ki fognak lazulni, nem is mer keményebb dolgokat, porcogót, ropogósra sült húsokat rágni. Nagyon vigyáz arra, hogy a testsúlya állandó legyen, ezért, hogy a hízást elkerülje, szinte csak növényi eredetű táplálékot vesz magához. Magvakat, zöldfélét azonban sokat eszik, mégis úgy tapasztalta, fogyni kezdett. Az allergiát elkerülendő, nem használ drága, illatosított krémeket, ellenben rengeteg folyadékot iszik, a bőre mégis száraz, szinte berepedezik. Vonatkozik ez az ajkaira is, pedig kíméli a rúzstól, jól tudja ugyanis, hogy az ártalmas. A bőre egyre sápadtabb, de ez legalább összhangban van az általános rossz közérzetével. Végül a bokáit hozta szóba, hogy azok milyen gyorsan elfáradnak. Alig bírják vinni a testét, s egy-egy kiadósabb séta után, sokáig masszíroznia kell, mert különben nem tudna lábra állni. Mindezeket egybevéve, végiggondolva, újabban még a szíve is össze- vissza kalimpál.

– Befejezte, kérem, ennyi? – kérdezte az orvos, majd tüzetesen megvizsgálta. Megnézte a hajas fejbőrét, lehúzta a szemhéját, belenézett a torkába, megnyomkodta a hasát, végül (a testsúlya és a magassága ellenőrzését követően), a bokáit is végigtapogatta.

Kétségbeesését alig palástolva, várta az orvos döntését, a végső diagnózist.

– Hát először is – kezdte az orvos –, javasolnám, hogy ne mosson naponta hajat, és ne is szárítgassa a forró hajszárítóval. A túl gyakori mosással eltávolítja a szükséges zsiradékot a hajszálakból, ettől sérülékennyé, töredezetté válnak, ezért ritkul, hullik a haja. Én szeretem a porcogót, úgy a kocsonyában, mint a főtt csirkeláb esetében, de a körömpörköltet is megeszem. Maga is szereti? Hát egye! Rágjon, akár rágógumit is! Egyébként a fogai nem lazultak ki egy cseppet sem. Ha sokat rág, nem is fognak. Mihez képest fogyott? Úgy látom, nem hajlamos a hízásra. Magon él, zöldféléken? Maga nem mókus, és nem is tehén, már elnézést a hasonlatért. Az ember mindenevő, és ez nem véletlen, ezért maradhatott fenn. Egyen húst, amit csak megkíván! Meglátja, ha többfélét, változatosan eszik, nem fog fogyni.
Fáradékony? Hát, tudja, én se bírnék órákat ilyen magas sarkú cipőben járni. Időnként cserélje le valami kényelmesebbre, a bokái hálásak lesznek érte. A bőre száraz, bár sokat iszik? Igyon kevesebbet, és használjon testápolót. Ha egy kis rúzst ken magára, a színe is jobb lesz, meglátja. És akkor nem a maga szíve fog erősen kalimpálni, hanem a másokét dobogtatja majd meg.

– Na, de a szédülés, doktor úr, az mitől lehet?
– Nézzen csak ki az ablakon! Ugye, nem tudja elolvasni, mi van odaírva arra a figyelemfelkeltő, mutatós reklámtáblára?
– Hát a feliratot valóban nem látom, de a tábla tényleg nagyon jópofa.
– Na, látja – hogy nem látja! Mert nincs is ott semmiféle tábla. Hordjon az utcán is szemüveget, akkor majd nem fog szédülni.
– De hát doktor úr, akkor mi a végső diagnózis?
– Maga, kedvesem, kórosan egészséges...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Póda Erzsébet

A kislány az ablakban könyökölt. Vastag pokrócba bugyolálva, egy széken térdelve nézte a sötét éjszakát.

2021.12.28.  2    10


Kempelen, a magyar Da Vinci

Reczai Lilla

Mesekötet a zseniális Kempelen Farkasról.

2021.11.29.   


Hallgass a szívére!

Marie Fredriksson - Helena von Zweigbergk: :Listen To My Heart - Hallgass a szívemre! című könyvét ajánljuk mindenkinek!

2020.12.9.   


Macskakő

Póda Erzsébet

Amikor nagyanyámat, akit különleges képességei miatt boszorkánynak tartottak a faluban, eltemették a temető sarkában, arccal lefelé, egy három méterre leásott gödörbe, úgy zokogtam, mint egy kisgyerek.

2019.3.19.    11


A NŐ

Oriskó Norbert

Az "Egy vadász naplója" sorozatunk befejező része.

2018.2.19.    4


Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.22.    6


Barna Berni:The One

Wolner Annamária

Ez a könyv nem akarja megmondani a tutit. Finoman, de határozottan ültet le, és elgondolkodtat.

2017.2.14.    26


Sorstanulság

Póda Erzsébet

Akkor, amikor találkoztunk, s beszélgetni kezdtünk, férfias volt, pont, mint ahogy azt megálmodtam.

2016.8.25.    9


A pipacsok hallgatnak

Póda Csanád

Mikor elindult, már hallani vélte a távolban a rendőrautók szirénázását. Persze lehet, hogy csak a füle csengett, bár izgulni nem izgult.

2016.3.30.    3


A hosszú élet titka

Mester Györgyi

Amikor a vásárcsarnok kijáratánál összefutottak, mindkettejük kezében hatalmas, tömött szatyrok lógtak, mégis, udvariaskodni próbáltak egymással.

2016.2.13.    8


Birkatársadalom

Danczi Mónika

A hatalmasok azon törték a fejüket, hogyan lehetne minél nyugalmasabb életet élni.

2015.9.30.    22


Egérút

Mester Györgyi

Ócska egy nap volt, ez a szerdai. Szinte minden balul ütött ki...

2015.6.24.    3