A bűvös szív


Dráfi Emese  2021.4.19. 17:39

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

A nő, akit a város egyik bolondjának tartottak. Mindenki ismerte, és inkább kikerülte. Látták, ahogy felnő, ahogy az egyre szaporodó apróságait cibálta fel-alá az utcákon, közben mindig beszélt, reklamált, kiabált valakivel. Rövidre nyírt, szőke göndör hajáról, vad tekintetéről, kissé görnyedt tartásáról, ahogy a babakocsit tolta maga előtt, már messziről fel lehetett ismerni.


Az út másik oldaláról figyeltem, mit csinál. Tekintete a kupakokról a nagy szív mellé letett papírtáskára vetődött, ami szintén tele volt kupakkal. Belenézett, elmosolyodott, majd hirtelen elhatározással kivett belőle egyet és a rácson át megpróbálta bedobni a többi közé. De hiába nyomkodta, nem sikerült, mert a rács szűkre volt szabva. Ekkor egy járókelő, aki nyilván nem ismerte, megszólította és megmutatta neki, hogy a szív oldalán van a rés, ahol be lehet dobni. Meglepődött. Nem volt hozzászokva, hogy szépen szólnak hozzá. Csak hümmögött, bólogatott, és amikor a járókelő továbbment, odavitte a papírzacskót a réshez, és lassan, odafigyelve, egyesével elkezdte bedobálni a kupakokat. Arcán újra megjelent a mosoly, de egészen másféle.

És akkor én már nem a gyerekeit cibáló, bolond nőt láttam többé, hanem azt a gyermeket, ami mindannyiunkban ott van, és alig várja, hogy néhanapján előjöhessen belőlünk. Azt a gyermeki ént, ameéy mindig tiszta, ártatlan, játékos és szeretetteljes.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.