A feleségfogás művészete


Bernád Emese  2004.1.5. 22:34

Elkelt a település egyik jó partinak számító agglegénye. Ez még nem világrengető hír, de a fiatal házasok megismerkedésének körülményei hallatán elámul az ember.

A fiatalembert (nevezzünk, mondjuk Zsigának), amolyan „tedd ide-tedd oda” legénynek ismerik. Nem tartozik a szépfiúk közé, na meg a neveltetése is hagy kívánnivalót maga után.

A tanonciskola elvégzése után a mi Zsigánk édesapjával közösen gazdálkodni kezdett a frissiben visszakapott ősi földeken. Istállót építettek, gépeket vettek, gabonával, kukoricával, tejjel kereskedtek. Zsiga öccse, Miki, az anyuka szép és okos fia eközben főiskolán múlatta napjait, de a hétvégéken és a nyári főszezonban becsülettel kivette részét a munkákból. Az iskola elvégzése után tanítani kezdett, megnősült, gyerekei születtek, így érthető, ha kevesebbet járt haza. Igaz, anyukája jóvoltából mindig tele volt a kamrája, a hűtője, meg a mélyhűtője.

Eközben Zsiga látástól vakulásig dolgozott, fejte a teheneket, takarította az istállókat, dolgozott a földeken, szántott, vetett, aratott. Szótlanul, megadással tűrte sorsát, fejet hajtott az anyai akarat előtt. Először az öcsikének lakás kellett, aztán babakelengye, autó, majd egy takaros házacska. Zsigának meg csak a munka jutott.

De úgy tűnt, nem berzenkedik a fennálló viszonyok ellen. Nem nagyon járt sehová, barátnője nem volt, ha akart volna ismerkedni, akkor sem volt rá módja. A hozzávaló lányok már mind elkeltek, a fiatalabbak szemében pedig már egy bogaras öreglegénynek számított. Zsiga optimizmusát, szebb jövőbe vetett hitét bizonyítja, hogy építkezni kezdett. A gúnyolódások ellenére töretlen hittel rakta a téglát, vakolt, szöget vert, festett. Három év alatt elkészült a ház és Zsiga, anyja szemrehányásai ellenére beköltözött. Most már csak az asszonyka hiányzott!

A szerencse mindig a legváratlanabb helyeken szokott lecsapni ránk: Zsigával sem történt másként. Az orvosi rendelő előtt üldögélve szóba elegyedett padszomszédjával, egy ötvenes hölggyel, aki unokahúgára várt. Nyílt a rendelő ajtaja, és a kilépő lány berobbant Zsiga magányos életébe. Csinoska volt, talpraesett, nagyszájú, és mellesleg már ő is jócskán benne volt a korban. Felmérte a helyzetben rejlő lehetőséget, majd megtette az első hívogató lépést. Sopánkodni kezdett, amiért ilyen sokat várt az orvosra, miatta lekésik a déli buszt, a következő pedig csak háromkor megy. Zsigából előbújt sok-sok év elhallgattatott férfiúi büszkesége és két marokkal kapott az alkalmon.

Sutba vágott orvost, beutalót, és gavallérosan felajánlotta szolgálatait a hölgyeknek. Előállította fehér hintaját, betessékelte szíve választottját és elindult háztűznézőbe. Egy hónapon belül eljegyzést tartottak, három hónap múlva pedig esküvőre kongott a nagyharang.

A menyecske aztán kemény elégtételt vett a sokéves hallgatásért. Kikövetelte Zsiga minden jussát, szigorúan ellenőrzött minden búzaszemet, tojást, burgonyát. Ha az értelmiségi sógor többet merészelt elvinni, mint amennyiért megdolgozott, a menyecske hatalmas patáliát csapott.
Zsiga pedig roppant elégedetten éldegél -- meggyőződése, hogy jó vásárt csinált.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.11.18.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5