A feleségfogás művészete


Bernád Emese  2004.1.5. 22:34

Elkelt a település egyik jó partinak számító agglegénye. Ez még nem világrengető hír, de a fiatal házasok megismerkedésének körülményei hallatán elámul az ember.

A fiatalembert (nevezzünk, mondjuk Zsigának), amolyan „tedd ide-tedd oda” legénynek ismerik. Nem tartozik a szépfiúk közé, na meg a neveltetése is hagy kívánnivalót maga után.

A tanonciskola elvégzése után a mi Zsigánk édesapjával közösen gazdálkodni kezdett a frissiben visszakapott ősi földeken. Istállót építettek, gépeket vettek, gabonával, kukoricával, tejjel kereskedtek. Zsiga öccse, Miki, az anyuka szép és okos fia eközben főiskolán múlatta napjait, de a hétvégéken és a nyári főszezonban becsülettel kivette részét a munkákból. Az iskola elvégzése után tanítani kezdett, megnősült, gyerekei születtek, így érthető, ha kevesebbet járt haza. Igaz, anyukája jóvoltából mindig tele volt a kamrája, a hűtője, meg a mélyhűtője.

Eközben Zsiga látástól vakulásig dolgozott, fejte a teheneket, takarította az istállókat, dolgozott a földeken, szántott, vetett, aratott. Szótlanul, megadással tűrte sorsát, fejet hajtott az anyai akarat előtt. Először az öcsikének lakás kellett, aztán babakelengye, autó, majd egy takaros házacska. Zsigának meg csak a munka jutott.

De úgy tűnt, nem berzenkedik a fennálló viszonyok ellen. Nem nagyon járt sehová, barátnője nem volt, ha akart volna ismerkedni, akkor sem volt rá módja. A hozzávaló lányok már mind elkeltek, a fiatalabbak szemében pedig már egy bogaras öreglegénynek számított. Zsiga optimizmusát, szebb jövőbe vetett hitét bizonyítja, hogy építkezni kezdett. A gúnyolódások ellenére töretlen hittel rakta a téglát, vakolt, szöget vert, festett. Három év alatt elkészült a ház és Zsiga, anyja szemrehányásai ellenére beköltözött. Most már csak az asszonyka hiányzott!

A szerencse mindig a legváratlanabb helyeken szokott lecsapni ránk: Zsigával sem történt másként. Az orvosi rendelő előtt üldögélve szóba elegyedett padszomszédjával, egy ötvenes hölggyel, aki unokahúgára várt. Nyílt a rendelő ajtaja, és a kilépő lány berobbant Zsiga magányos életébe. Csinoska volt, talpraesett, nagyszájú, és mellesleg már ő is jócskán benne volt a korban. Felmérte a helyzetben rejlő lehetőséget, majd megtette az első hívogató lépést. Sopánkodni kezdett, amiért ilyen sokat várt az orvosra, miatta lekésik a déli buszt, a következő pedig csak háromkor megy. Zsigából előbújt sok-sok év elhallgattatott férfiúi büszkesége és két marokkal kapott az alkalmon.

Sutba vágott orvost, beutalót, és gavallérosan felajánlotta szolgálatait a hölgyeknek. Előállította fehér hintaját, betessékelte szíve választottját és elindult háztűznézőbe. Egy hónapon belül eljegyzést tartottak, három hónap múlva pedig esküvőre kongott a nagyharang.

A menyecske aztán kemény elégtételt vett a sokéves hallgatásért. Kikövetelte Zsiga minden jussát, szigorúan ellenőrzött minden búzaszemet, tojást, burgonyát. Ha az értelmiségi sógor többet merészelt elvinni, mint amennyiért megdolgozott, a menyecske hatalmas patáliát csapott.
Zsiga pedig roppant elégedetten éldegél -- meggyőződése, hogy jó vásárt csinált.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.