A feleségfogás művészete


Bernád Emese  2004.1.5. 22:34

Elkelt a település egyik jó partinak számító agglegénye. Ez még nem világrengető hír, de a fiatal házasok megismerkedésének körülményei hallatán elámul az ember.

A fiatalembert (nevezzünk, mondjuk Zsigának), amolyan „tedd ide-tedd oda” legénynek ismerik. Nem tartozik a szépfiúk közé, na meg a neveltetése is hagy kívánnivalót maga után.

A tanonciskola elvégzése után a mi Zsigánk édesapjával közösen gazdálkodni kezdett a frissiben visszakapott ősi földeken. Istállót építettek, gépeket vettek, gabonával, kukoricával, tejjel kereskedtek. Zsiga öccse, Miki, az anyuka szép és okos fia eközben főiskolán múlatta napjait, de a hétvégéken és a nyári főszezonban becsülettel kivette részét a munkákból. Az iskola elvégzése után tanítani kezdett, megnősült, gyerekei születtek, így érthető, ha kevesebbet járt haza. Igaz, anyukája jóvoltából mindig tele volt a kamrája, a hűtője, meg a mélyhűtője.

Eközben Zsiga látástól vakulásig dolgozott, fejte a teheneket, takarította az istállókat, dolgozott a földeken, szántott, vetett, aratott. Szótlanul, megadással tűrte sorsát, fejet hajtott az anyai akarat előtt. Először az öcsikének lakás kellett, aztán babakelengye, autó, majd egy takaros házacska. Zsigának meg csak a munka jutott.

De úgy tűnt, nem berzenkedik a fennálló viszonyok ellen. Nem nagyon járt sehová, barátnője nem volt, ha akart volna ismerkedni, akkor sem volt rá módja. A hozzávaló lányok már mind elkeltek, a fiatalabbak szemében pedig már egy bogaras öreglegénynek számított. Zsiga optimizmusát, szebb jövőbe vetett hitét bizonyítja, hogy építkezni kezdett. A gúnyolódások ellenére töretlen hittel rakta a téglát, vakolt, szöget vert, festett. Három év alatt elkészült a ház és Zsiga, anyja szemrehányásai ellenére beköltözött. Most már csak az asszonyka hiányzott!

A szerencse mindig a legváratlanabb helyeken szokott lecsapni ránk: Zsigával sem történt másként. Az orvosi rendelő előtt üldögélve szóba elegyedett padszomszédjával, egy ötvenes hölggyel, aki unokahúgára várt. Nyílt a rendelő ajtaja, és a kilépő lány berobbant Zsiga magányos életébe. Csinoska volt, talpraesett, nagyszájú, és mellesleg már ő is jócskán benne volt a korban. Felmérte a helyzetben rejlő lehetőséget, majd megtette az első hívogató lépést. Sopánkodni kezdett, amiért ilyen sokat várt az orvosra, miatta lekésik a déli buszt, a következő pedig csak háromkor megy. Zsigából előbújt sok-sok év elhallgattatott férfiúi büszkesége és két marokkal kapott az alkalmon.

Sutba vágott orvost, beutalót, és gavallérosan felajánlotta szolgálatait a hölgyeknek. Előállította fehér hintaját, betessékelte szíve választottját és elindult háztűznézőbe. Egy hónapon belül eljegyzést tartottak, három hónap múlva pedig esküvőre kongott a nagyharang.

A menyecske aztán kemény elégtételt vett a sokéves hallgatásért. Kikövetelte Zsiga minden jussát, szigorúan ellenőrzött minden búzaszemet, tojást, burgonyát. Ha az értelmiségi sógor többet merészelt elvinni, mint amennyiért megdolgozott, a menyecske hatalmas patáliát csapott.
Zsiga pedig roppant elégedetten éldegél -- meggyőződése, hogy jó vásárt csinált.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    10


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2018.1.3.    12


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1