Advent van


Kovács Márta  2003.12.9. 18:57

A hideg, téli időszak kezdetén, amikor a nappalok egyre rövidebbek, testben-lélekben vágyakozunk egy kis melegség után.

Megtelik a szívünk várakozással, napról-napra egyre izgatottabban készülünk az ünnepre. S miközben készülődünk, egyre gyakrabban jut eszünkbe a szeretet, melyből igyekszünk minél többet átadni családtagjainknak, szeretteinknek. Ebben az időszakban nemcsak a szívünket öltöztetjük díszbe, hanem apránként a lakásunkat is.

Advent első vasárnapján mi is készítettünk otthon koszorút, négy piros gyertyával, ahogy mindig is szoktuk. Este aztán meggyújtottuk az első gyertyát, körbeültük az asztalt és szinte varázsütésre elkezdődött a karácsonyvárás. Először, szépen sorban mindenki elmondta, hogy mit vár a karácsonytól és miért szereti azt. A legkisebbnek persze az ajándék a legfontosabb, hosszú percekig sorolta, hogy neki mi mindent hozzon a Jézuska. Kompromisszumot nem ismer, kivétel nélkül minden ajándékra szüksége van. A nagyobbakkal már más a helyzet. Természetesen nekik is fontos az ajándék, de érdekes módon annak örültek a legjobban, hogy végre együtt lehet az egész család...

Nálunk nem maradhat el advent vasárnapján a karácsonyi dalok éneklése. Mindegyikünknek van egy kedvence, azt énekli. Aztán néhányat elénekelünk közösen is. Az idén kellemesen meglepett, hogy óvodás kislányom milyen sok, érdekes karácsonyi dalocskát tanult az oviban.

Advent csendes vasárnapjai nagyon jó alkalmat nyújtanak a beszélgetésre. Sok olyan problémát megbeszélhetünk, amelyekkel hétközben – a rohanás és az időhiány miatt -- nemigen tudunk foglalkozni. És a gyertya fényénél érdekesmód mindegyikünk nyitottabb, őszintébb, jobban odafigyel a másikra.
Szeretem az adventi időszakot. Alig várom a következő vasárnapot, amikor újra együtt az egész család és a gyertyák fényénél a csillogó szemekből próbálom kitalálni, vajon mivel szerezhetném nekik a legnagyobb örömet.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.