Ajándékozási tippek


Wolner Annamária  2010.12.16. 11:27

Kislány koromban rendszeresen írtunk kívánságlistát a nővéremmel.

A piros papiroson az én, a zöldön pedig az ő szíve vágyai sorakoztak szépen, hosszan. Ahogy nőttünk, a lista úgy bővült, az egyre több óhajjal-sóhajjal. A két lista teljesen különbözött.

Az enyémen mindig az első helyen álltak a könyvek. Előbb mesék, aztán a csíkos-pöttyös lányregények. Ez nélkül nem volt teljes az ünnep. Még ma is tisztán emlékszem, és érzem azt az emelkedett érzést, amikor a fa alatt ülve nézegetem a díszes csomagokat. Vajon mit rejthetnek? Kincseket, bizonyára. A várakozás öröme lengte körül a pillanatot. Nagyon szerettem késleltetni: még nem tudni, mit rejt, még várni, még beleburkolózni az édes meglepetés előtti mámorba – hisz erről is szól az ünnep, a karácsony. Egy gyermek szemével mindenképp az ajándékozásról, a hóról, a téli esték meghitt hangulatáról a karácsonyfa előtt. A felnőttek sincsenek ezzel másképp, csak talán náluk a csodavárás az ünnepi asztal, a finomságok, az ajándékok „beszerzésével”, a lakás díszítésével és az egész ünnepi hangulat megteremtésével is bővül.

Ahhoz szeretnénk most praktikus ötleteket adni, hogyan is ajándékozzunk. A kinek mit? kérdéshez segítséget nyújtani.

Kívánságlista

Okos, praktikus, egyszerű. A család minden tagja fel tudja rá írni a vágyait, egészen a legtitkosabb óhajtól a legelképesztőbbekig. (Legfeljebb mégsem kerülnek a fa alá, de soha sem lehet tudni alapon, a listán azért ott legyenek). A kis pöttömök pedig – ha még nem tudnak írni, rajzolhatnak, kívánság-levelet a Jézuskának, a nagyobbak pedig levelet írhatnak neki.

Egymás figyelése
szintén nagyon jó. Megfigyelni minek örül a másik, vágyainak kipuhatolása, öröme. Mi az, amire tudjuk, hogy régóta áhítozik, amire valóban szüksége van, amit szeretne látni a fa alatt, és amit egyébként sosem venne meg magának.
Egész évben figyelni kell, nem csak karácsony előtti időszakban. Sok minden kiderül ilyenkor a szeretteinkről, még olyan is, amit eddig nem is tudtunk róla. A szeretet ünnepe így valóban a szeretetről, az meghittségről szól majd.

Apa
Egy meleg sál mindig jól jön a kemény zimankóban, pulóverre is mindig szükség van, s alá egy szép ingre. A karóra (mert megtörténik, hogy a férfiak néha nehezen tudják összeegyeztetni a napi teendőket), s a pontos időpontok feljegyzéseire egy szép, bőrkötésbe bújtatott határidőnapló – a fontos telefonszámokkal – aranyat ér. Egy márkás tollal kísérőként még nagyobb az öröm. A kedvenc parfüm, vagy az idei új illat. Ha szeret olvasni: Poirot regény, scifi, vagy tudományos lexikon lapulhat szintén a fa alatt az egyik csomagban.

Anya A szép és dolgos kezek óvására bőrkesztyű, egy szép, hozzá illő táskával, sállal. A kedvenc illat parfümben, díszes csomagban krém, tusoló, spray. Könyvek, melyek az ezotéria rejtelmeibe kalauzolnak el, vagy egy jó szakácskönyv a finom vacsorák elkészítésére. A kedvenc írója új regényéről se feledkezzünk meg. A szép és eredeti tárgyak kedvelői számára az ötletek teljes tárháza állhat a rendelkezésünkre: egy szép képkeret, egy szobor, kerámia, kávés/teáskészlet. Ha karácsony, akkor ideje van a gyertyáknak, szép gyertyatartókkal, az angyalkáknak, tündéreknek, adventi koszorúknak.

Nagymama
Varrókészlet, mert ők azok, akik ha éppen ráérnek, igazán szépen tudnak hímezni, kötni, horgolni. De a nagymamák is olvasnak, egészen a könnyed romantikus regényektől a klasszikus világirodalmi remekekig. Az igazán fehér hajú, kontyos nagyik kendőt, finom kötényt szeretnek. És meleg, puha papucsot. Egy szép teáskészlet a téli napokra... Egy doboz finom teasütemény, bonbon kényeztetően hat a hosszú estékre, s amikor épp nem sütött valami finomat.

Nagyapa
A finom, meleg sál, pulóver, kesztyű neki is örömet szerez. Ha dohányzik, egy szivar vagy esetleg minőségi cigaretta, szép hamutartó kíséretében. Szép zsebkendő-szett, díszdobozban. Egy pakli kártya, sakk, vagy más társasjáték, ha eljönnek az unokák. Legyen mivel játszani.

A kislány
Ő még hisz a Jézuskában. Szeme még igazi fénnyel csillog, azzal a semmivel össze nem hasonlíthatóval, amit úgy hívnak: angyali rácsodálkozás! Szinte bármit lehet neki venni: babát, kis házikót benne apró bútorral, szebbnél szebb illusztrációkkal teli mesekönyvet, leporellót, kis kozmetikai csomagot. Apró konyhát, főzősarkot, teáskészletet a mackónak. A kis forgós szoknyának, „nagyos” cipellőknek is nagyon örül. És a Barbie és Diótörő DVD sem okozna nagy csalódást a fa alatt, szentestén.

A nagylány
Visszagondolva a tizenöt évvel ezelőtti önmagamra, első, aminek nagyon örültem, a könyveket bújtató csomagok voltak. Remek szerzők könyvei voltak az igazi meglepetések. És a ruhák: szebbnél szebbek. Illatos kozmetikum láttán is felcsillant a szemem. A zenét is szerettem, így bármelyik, akkor trendi és menő együttes kazettájának örültem. Az évek múlnak, a divat korszakonként változik, de azt hiszem, ezeknek az időmbéli dolgoknak még a mai nagylányok is tudnak örülni. Persze, egy új mobiltelefon-csoda, MP3 – és Ipod az én időmben még nem volt, de változik a világ, s mi követjük a haladást az ajándékozásban.

A kisfiú
A kisautók boldog várományosa. A kisvonat, a sok sínpályával neki fütyül, s zakatol. A leporellónak, színes mesekönyvnek éppúgy örül, mint a kislány. A divatos ruhaneműt ő is szívesen magára ölti, s esténként odakuporog egy szép mese elé.

A nagyfiú
Él-hal a mindenféle elektronikus és modern technikai vívmányokért, és csoda kütyükért. Lehet ez ultramodern telefon, MP4-es lejátszó, Ipod, és ehhez hasonlók. Jó filmek, DVD bármikor jöhet. Tornafelszerelés, izomerősítő nehéz súlyzók, egy könyv a kedvenc focicsapatról. Illatszer, parfüm, hajápoló, és az első borotvakészlet.

A barátnő
Mindenkinek szüksége van barátra. A nők, kortól függően, barátnőjüket meglephetik mindennel, ami: könyv, szép tárgy, egy mozi vagy koncertjegy, csinos ruhanemű. Karácsony lévén gyertya szép tartóban, angyalka és tündér figura, lámpás...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.