Ajándékozási tippek


Wolner Annamária  2010.12.16. 11:27

Kislány koromban rendszeresen írtunk kívánságlistát a nővéremmel.

A piros papiroson az én, a zöldön pedig az ő szíve vágyai sorakoztak szépen, hosszan. Ahogy nőttünk, a lista úgy bővült, az egyre több óhajjal-sóhajjal. A két lista teljesen különbözött.

Az enyémen mindig az első helyen álltak a könyvek. Előbb mesék, aztán a csíkos-pöttyös lányregények. Ez nélkül nem volt teljes az ünnep. Még ma is tisztán emlékszem, és érzem azt az emelkedett érzést, amikor a fa alatt ülve nézegetem a díszes csomagokat. Vajon mit rejthetnek? Kincseket, bizonyára. A várakozás öröme lengte körül a pillanatot. Nagyon szerettem késleltetni: még nem tudni, mit rejt, még várni, még beleburkolózni az édes meglepetés előtti mámorba – hisz erről is szól az ünnep, a karácsony. Egy gyermek szemével mindenképp az ajándékozásról, a hóról, a téli esték meghitt hangulatáról a karácsonyfa előtt. A felnőttek sincsenek ezzel másképp, csak talán náluk a csodavárás az ünnepi asztal, a finomságok, az ajándékok „beszerzésével”, a lakás díszítésével és az egész ünnepi hangulat megteremtésével is bővül.

Ahhoz szeretnénk most praktikus ötleteket adni, hogyan is ajándékozzunk. A kinek mit? kérdéshez segítséget nyújtani.

Kívánságlista

Okos, praktikus, egyszerű. A család minden tagja fel tudja rá írni a vágyait, egészen a legtitkosabb óhajtól a legelképesztőbbekig. (Legfeljebb mégsem kerülnek a fa alá, de soha sem lehet tudni alapon, a listán azért ott legyenek). A kis pöttömök pedig – ha még nem tudnak írni, rajzolhatnak, kívánság-levelet a Jézuskának, a nagyobbak pedig levelet írhatnak neki.

Egymás figyelése
szintén nagyon jó. Megfigyelni minek örül a másik, vágyainak kipuhatolása, öröme. Mi az, amire tudjuk, hogy régóta áhítozik, amire valóban szüksége van, amit szeretne látni a fa alatt, és amit egyébként sosem venne meg magának.
Egész évben figyelni kell, nem csak karácsony előtti időszakban. Sok minden kiderül ilyenkor a szeretteinkről, még olyan is, amit eddig nem is tudtunk róla. A szeretet ünnepe így valóban a szeretetről, az meghittségről szól majd.

Apa
Egy meleg sál mindig jól jön a kemény zimankóban, pulóverre is mindig szükség van, s alá egy szép ingre. A karóra (mert megtörténik, hogy a férfiak néha nehezen tudják összeegyeztetni a napi teendőket), s a pontos időpontok feljegyzéseire egy szép, bőrkötésbe bújtatott határidőnapló – a fontos telefonszámokkal – aranyat ér. Egy márkás tollal kísérőként még nagyobb az öröm. A kedvenc parfüm, vagy az idei új illat. Ha szeret olvasni: Poirot regény, scifi, vagy tudományos lexikon lapulhat szintén a fa alatt az egyik csomagban.

Anya A szép és dolgos kezek óvására bőrkesztyű, egy szép, hozzá illő táskával, sállal. A kedvenc illat parfümben, díszes csomagban krém, tusoló, spray. Könyvek, melyek az ezotéria rejtelmeibe kalauzolnak el, vagy egy jó szakácskönyv a finom vacsorák elkészítésére. A kedvenc írója új regényéről se feledkezzünk meg. A szép és eredeti tárgyak kedvelői számára az ötletek teljes tárháza állhat a rendelkezésünkre: egy szép képkeret, egy szobor, kerámia, kávés/teáskészlet. Ha karácsony, akkor ideje van a gyertyáknak, szép gyertyatartókkal, az angyalkáknak, tündéreknek, adventi koszorúknak.

Nagymama
Varrókészlet, mert ők azok, akik ha éppen ráérnek, igazán szépen tudnak hímezni, kötni, horgolni. De a nagymamák is olvasnak, egészen a könnyed romantikus regényektől a klasszikus világirodalmi remekekig. Az igazán fehér hajú, kontyos nagyik kendőt, finom kötényt szeretnek. És meleg, puha papucsot. Egy szép teáskészlet a téli napokra... Egy doboz finom teasütemény, bonbon kényeztetően hat a hosszú estékre, s amikor épp nem sütött valami finomat.

Nagyapa
A finom, meleg sál, pulóver, kesztyű neki is örömet szerez. Ha dohányzik, egy szivar vagy esetleg minőségi cigaretta, szép hamutartó kíséretében. Szép zsebkendő-szett, díszdobozban. Egy pakli kártya, sakk, vagy más társasjáték, ha eljönnek az unokák. Legyen mivel játszani.

A kislány
Ő még hisz a Jézuskában. Szeme még igazi fénnyel csillog, azzal a semmivel össze nem hasonlíthatóval, amit úgy hívnak: angyali rácsodálkozás! Szinte bármit lehet neki venni: babát, kis házikót benne apró bútorral, szebbnél szebb illusztrációkkal teli mesekönyvet, leporellót, kis kozmetikai csomagot. Apró konyhát, főzősarkot, teáskészletet a mackónak. A kis forgós szoknyának, „nagyos” cipellőknek is nagyon örül. És a Barbie és Diótörő DVD sem okozna nagy csalódást a fa alatt, szentestén.

A nagylány
Visszagondolva a tizenöt évvel ezelőtti önmagamra, első, aminek nagyon örültem, a könyveket bújtató csomagok voltak. Remek szerzők könyvei voltak az igazi meglepetések. És a ruhák: szebbnél szebbek. Illatos kozmetikum láttán is felcsillant a szemem. A zenét is szerettem, így bármelyik, akkor trendi és menő együttes kazettájának örültem. Az évek múlnak, a divat korszakonként változik, de azt hiszem, ezeknek az időmbéli dolgoknak még a mai nagylányok is tudnak örülni. Persze, egy új mobiltelefon-csoda, MP3 – és Ipod az én időmben még nem volt, de változik a világ, s mi követjük a haladást az ajándékozásban.

A kisfiú
A kisautók boldog várományosa. A kisvonat, a sok sínpályával neki fütyül, s zakatol. A leporellónak, színes mesekönyvnek éppúgy örül, mint a kislány. A divatos ruhaneműt ő is szívesen magára ölti, s esténként odakuporog egy szép mese elé.

A nagyfiú
Él-hal a mindenféle elektronikus és modern technikai vívmányokért, és csoda kütyükért. Lehet ez ultramodern telefon, MP4-es lejátszó, Ipod, és ehhez hasonlók. Jó filmek, DVD bármikor jöhet. Tornafelszerelés, izomerősítő nehéz súlyzók, egy könyv a kedvenc focicsapatról. Illatszer, parfüm, hajápoló, és az első borotvakészlet.

A barátnő
Mindenkinek szüksége van barátra. A nők, kortól függően, barátnőjüket meglephetik mindennel, ami: könyv, szép tárgy, egy mozi vagy koncertjegy, csinos ruhanemű. Karácsony lévén gyertya szép tartóban, angyalka és tündér figura, lámpás...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    4


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2018.1.3.    12


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2017.10.8.  2   


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2017.1.6.    2


Fényárban úszó vásárok

Nagy Erika

Advent időszakában szeretek vásárba járni, főleg oda, ahol tudom, hogy nem fogok csalódni semmiben.

2016.12.22.    9


Hömpölygő tömeg

Nagy Erika

Több okból kifolyólag is jobb, ha időben beszerezzük a karácsonyi ajándékokat...

2016.12.17.    5


Felhőangyal

Olinka Seregi

Az éjszakát sokféleképpen „átélhetjük”: eltölthetjük a barátainkkal, végigtáncolhatjuk, nézhetjük a tévét, szeretkezhetünk, átaludhatjuk, vagy gondolkodhatunk is.

2016.11.7.    5


Ki szemetelt?

Nagy Erika

Ebben a világban én már semmin sem lepődök meg. Naponta vagyok kénytelen hozzászokni a fura helyzetekhez, sajnos, de így van.

2016.10.14.    2


Határtalan vendégszeretet

Nagy Erika

Egy-egy kirándulás során sok élménnyel gazdagodik az ember, jóval, rosszal, egyaránt.

2016.8.2.    4