Ajándékozási tippek


Wolner Annamária  2010.12.16. 11:27

Kislány koromban rendszeresen írtunk kívánságlistát a nővéremmel.

A piros papiroson az én, a zöldön pedig az ő szíve vágyai sorakoztak szépen, hosszan. Ahogy nőttünk, a lista úgy bővült, az egyre több óhajjal-sóhajjal. A két lista teljesen különbözött.

Az enyémen mindig az első helyen álltak a könyvek. Előbb mesék, aztán a csíkos-pöttyös lányregények. Ez nélkül nem volt teljes az ünnep. Még ma is tisztán emlékszem, és érzem azt az emelkedett érzést, amikor a fa alatt ülve nézegetem a díszes csomagokat. Vajon mit rejthetnek? Kincseket, bizonyára. A várakozás öröme lengte körül a pillanatot. Nagyon szerettem késleltetni: még nem tudni, mit rejt, még várni, még beleburkolózni az édes meglepetés előtti mámorba – hisz erről is szól az ünnep, a karácsony. Egy gyermek szemével mindenképp az ajándékozásról, a hóról, a téli esték meghitt hangulatáról a karácsonyfa előtt. A felnőttek sincsenek ezzel másképp, csak talán náluk a csodavárás az ünnepi asztal, a finomságok, az ajándékok „beszerzésével”, a lakás díszítésével és az egész ünnepi hangulat megteremtésével is bővül.

Ahhoz szeretnénk most praktikus ötleteket adni, hogyan is ajándékozzunk. A kinek mit? kérdéshez segítséget nyújtani.

Kívánságlista

Okos, praktikus, egyszerű. A család minden tagja fel tudja rá írni a vágyait, egészen a legtitkosabb óhajtól a legelképesztőbbekig. (Legfeljebb mégsem kerülnek a fa alá, de soha sem lehet tudni alapon, a listán azért ott legyenek). A kis pöttömök pedig – ha még nem tudnak írni, rajzolhatnak, kívánság-levelet a Jézuskának, a nagyobbak pedig levelet írhatnak neki.

Egymás figyelése
szintén nagyon jó. Megfigyelni minek örül a másik, vágyainak kipuhatolása, öröme. Mi az, amire tudjuk, hogy régóta áhítozik, amire valóban szüksége van, amit szeretne látni a fa alatt, és amit egyébként sosem venne meg magának.
Egész évben figyelni kell, nem csak karácsony előtti időszakban. Sok minden kiderül ilyenkor a szeretteinkről, még olyan is, amit eddig nem is tudtunk róla. A szeretet ünnepe így valóban a szeretetről, az meghittségről szól majd.

Apa
Egy meleg sál mindig jól jön a kemény zimankóban, pulóverre is mindig szükség van, s alá egy szép ingre. A karóra (mert megtörténik, hogy a férfiak néha nehezen tudják összeegyeztetni a napi teendőket), s a pontos időpontok feljegyzéseire egy szép, bőrkötésbe bújtatott határidőnapló – a fontos telefonszámokkal – aranyat ér. Egy márkás tollal kísérőként még nagyobb az öröm. A kedvenc parfüm, vagy az idei új illat. Ha szeret olvasni: Poirot regény, scifi, vagy tudományos lexikon lapulhat szintén a fa alatt az egyik csomagban.

Anya A szép és dolgos kezek óvására bőrkesztyű, egy szép, hozzá illő táskával, sállal. A kedvenc illat parfümben, díszes csomagban krém, tusoló, spray. Könyvek, melyek az ezotéria rejtelmeibe kalauzolnak el, vagy egy jó szakácskönyv a finom vacsorák elkészítésére. A kedvenc írója új regényéről se feledkezzünk meg. A szép és eredeti tárgyak kedvelői számára az ötletek teljes tárháza állhat a rendelkezésünkre: egy szép képkeret, egy szobor, kerámia, kávés/teáskészlet. Ha karácsony, akkor ideje van a gyertyáknak, szép gyertyatartókkal, az angyalkáknak, tündéreknek, adventi koszorúknak.

Nagymama
Varrókészlet, mert ők azok, akik ha éppen ráérnek, igazán szépen tudnak hímezni, kötni, horgolni. De a nagymamák is olvasnak, egészen a könnyed romantikus regényektől a klasszikus világirodalmi remekekig. Az igazán fehér hajú, kontyos nagyik kendőt, finom kötényt szeretnek. És meleg, puha papucsot. Egy szép teáskészlet a téli napokra... Egy doboz finom teasütemény, bonbon kényeztetően hat a hosszú estékre, s amikor épp nem sütött valami finomat.

Nagyapa
A finom, meleg sál, pulóver, kesztyű neki is örömet szerez. Ha dohányzik, egy szivar vagy esetleg minőségi cigaretta, szép hamutartó kíséretében. Szép zsebkendő-szett, díszdobozban. Egy pakli kártya, sakk, vagy más társasjáték, ha eljönnek az unokák. Legyen mivel játszani.

A kislány
Ő még hisz a Jézuskában. Szeme még igazi fénnyel csillog, azzal a semmivel össze nem hasonlíthatóval, amit úgy hívnak: angyali rácsodálkozás! Szinte bármit lehet neki venni: babát, kis házikót benne apró bútorral, szebbnél szebb illusztrációkkal teli mesekönyvet, leporellót, kis kozmetikai csomagot. Apró konyhát, főzősarkot, teáskészletet a mackónak. A kis forgós szoknyának, „nagyos” cipellőknek is nagyon örül. És a Barbie és Diótörő DVD sem okozna nagy csalódást a fa alatt, szentestén.

A nagylány
Visszagondolva a tizenöt évvel ezelőtti önmagamra, első, aminek nagyon örültem, a könyveket bújtató csomagok voltak. Remek szerzők könyvei voltak az igazi meglepetések. És a ruhák: szebbnél szebbek. Illatos kozmetikum láttán is felcsillant a szemem. A zenét is szerettem, így bármelyik, akkor trendi és menő együttes kazettájának örültem. Az évek múlnak, a divat korszakonként változik, de azt hiszem, ezeknek az időmbéli dolgoknak még a mai nagylányok is tudnak örülni. Persze, egy új mobiltelefon-csoda, MP3 – és Ipod az én időmben még nem volt, de változik a világ, s mi követjük a haladást az ajándékozásban.

A kisfiú
A kisautók boldog várományosa. A kisvonat, a sok sínpályával neki fütyül, s zakatol. A leporellónak, színes mesekönyvnek éppúgy örül, mint a kislány. A divatos ruhaneműt ő is szívesen magára ölti, s esténként odakuporog egy szép mese elé.

A nagyfiú
Él-hal a mindenféle elektronikus és modern technikai vívmányokért, és csoda kütyükért. Lehet ez ultramodern telefon, MP4-es lejátszó, Ipod, és ehhez hasonlók. Jó filmek, DVD bármikor jöhet. Tornafelszerelés, izomerősítő nehéz súlyzók, egy könyv a kedvenc focicsapatról. Illatszer, parfüm, hajápoló, és az első borotvakészlet.

A barátnő
Mindenkinek szüksége van barátra. A nők, kortól függően, barátnőjüket meglephetik mindennel, ami: könyv, szép tárgy, egy mozi vagy koncertjegy, csinos ruhanemű. Karácsony lévén gyertya szép tartóban, angyalka és tündér figura, lámpás...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1