Az újdonság ereje


Kiss Adrienn Éva  2013.2.12. 5:21

Hinni kell az újdonságokban rejlő lehetőségekben!

A minap szemtanúja voltam egy jelenetnek a héven, ami igencsak elgondolkodtatott. Egy édesanya és gyermeke ültek egymás mellett, és beszélgettek. Az anyukánál volt egy nagy zacskó, tele könyvekkel. Gondolom, könyvtárból jöhettek, mert elég réginek és ósdinak látszottak a kötetek. Amikor előkerült egy mesekönyv, az anyuka megkérdezte a kislánytól, hogy este, elalvás előtt meséljen-e majd neki ebből. A gyermek erre egyértelműségtől és lelkesedéstől hangos kiáltásokkal közölte, hogy „Igen! Igen! Igen!”. Anélkül mondta ezt, hogy valószínűleg akkor látta életében először azt a könyvet, és fogalma sem volt róla, miről szólhatnak a benne lévő mesék.

És hogy mi jutott erről eszembe?

A felnőttkor sajnos sok mindent elfeledtet az emberekkel. Többek között elveszítjük a lelkesedésünket és a hitünket. A hitet az új lehetőségekben, és az újdonságok varázsát. Ahogy a kislány esetében is: nem kell, hogy ismerjünk valamit, ahhoz, hogy érdeklődjünk iránta. Nem kell, hogy tudjuk, miről van szó pontosan, elég, ha hisszük, hogy jó lesz!

Amint lehetőségünk adódik valami új kipróbálására, amiben korábban nem volt részünk, érdemes tenni érte egy lépést. Legtöbbször egy egészen apró lépésről van csupán szó, aminek megtétele viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben rátaláljunk egy jó dologra.

Persze, sosem garantált, hogy ha nyitunk valami felé, az valóban jó is lesz nekünk. Megtörténhet az is, hogy rossz a lépés, hiba. Azonban ezt csak akkor tudhatjuk meg, ha megtesszük a lépést, ha elkövetjük a hibát. Végső soron pedig, a hibáinkból tanulunk, a rossz tapasztalatainkból építkezünk, és állunk újra és újra talpra. Ezek tesznek erősebbé, kitartóbbá és bölcsebbé bennünket.

Érdemes tehát minden adódó lehetőséget kihasználni, hiszen nem lehet tudni, mikor lesz megint alkalmunk rá a jövőben. Vannak dolgok, amelyek csupán egyszer keresztezik életünk útját, és ha elhaladunk mellettük anélkül, hogy legalább egy kísérletet tennénk értük, könnyen megbánhatjuk.

Aki az újdonságoktól való félelmében inkább a biztos, garantáltnak hitt (manapság mire van valóban garancia?!) utat választja, lehet, hogy elmulaszt valamit. Ha viszont összegyűjti a bátorságát, megteszi azt a bizonyos első lépést, és mer nyitni az ismeretlen felé, csodálatos dolgokat élhet át. Esélyt kap olyan dolgok elérésére és megvalósítására, amelyekről korábban álmodni sem mert volna.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1