Az újdonság ereje


Kiss Adrienn Éva  2013.2.12. 5:21

Hinni kell az újdonságokban rejlő lehetőségekben!

A minap szemtanúja voltam egy jelenetnek a héven, ami igencsak elgondolkodtatott. Egy édesanya és gyermeke ültek egymás mellett, és beszélgettek. Az anyukánál volt egy nagy zacskó, tele könyvekkel. Gondolom, könyvtárból jöhettek, mert elég réginek és ósdinak látszottak a kötetek. Amikor előkerült egy mesekönyv, az anyuka megkérdezte a kislánytól, hogy este, elalvás előtt meséljen-e majd neki ebből. A gyermek erre egyértelműségtől és lelkesedéstől hangos kiáltásokkal közölte, hogy „Igen! Igen! Igen!”. Anélkül mondta ezt, hogy valószínűleg akkor látta életében először azt a könyvet, és fogalma sem volt róla, miről szólhatnak a benne lévő mesék.

És hogy mi jutott erről eszembe?

A felnőttkor sajnos sok mindent elfeledtet az emberekkel. Többek között elveszítjük a lelkesedésünket és a hitünket. A hitet az új lehetőségekben, és az újdonságok varázsát. Ahogy a kislány esetében is: nem kell, hogy ismerjünk valamit, ahhoz, hogy érdeklődjünk iránta. Nem kell, hogy tudjuk, miről van szó pontosan, elég, ha hisszük, hogy jó lesz!

Amint lehetőségünk adódik valami új kipróbálására, amiben korábban nem volt részünk, érdemes tenni érte egy lépést. Legtöbbször egy egészen apró lépésről van csupán szó, aminek megtétele viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben rátaláljunk egy jó dologra.

Persze, sosem garantált, hogy ha nyitunk valami felé, az valóban jó is lesz nekünk. Megtörténhet az is, hogy rossz a lépés, hiba. Azonban ezt csak akkor tudhatjuk meg, ha megtesszük a lépést, ha elkövetjük a hibát. Végső soron pedig, a hibáinkból tanulunk, a rossz tapasztalatainkból építkezünk, és állunk újra és újra talpra. Ezek tesznek erősebbé, kitartóbbá és bölcsebbé bennünket.

Érdemes tehát minden adódó lehetőséget kihasználni, hiszen nem lehet tudni, mikor lesz megint alkalmunk rá a jövőben. Vannak dolgok, amelyek csupán egyszer keresztezik életünk útját, és ha elhaladunk mellettük anélkül, hogy legalább egy kísérletet tennénk értük, könnyen megbánhatjuk.

Aki az újdonságoktól való félelmében inkább a biztos, garantáltnak hitt (manapság mire van valóban garancia?!) utat választja, lehet, hogy elmulaszt valamit. Ha viszont összegyűjti a bátorságát, megteszi azt a bizonyos első lépést, és mer nyitni az ismeretlen felé, csodálatos dolgokat élhet át. Esélyt kap olyan dolgok elérésére és megvalósítására, amelyekről korábban álmodni sem mert volna.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.