Az újdonság ereje


Kiss Adrienn Éva  2013.2.12. 5:21

Hinni kell az újdonságokban rejlő lehetőségekben!

A minap szemtanúja voltam egy jelenetnek a héven, ami igencsak elgondolkodtatott. Egy édesanya és gyermeke ültek egymás mellett, és beszélgettek. Az anyukánál volt egy nagy zacskó, tele könyvekkel. Gondolom, könyvtárból jöhettek, mert elég réginek és ósdinak látszottak a kötetek. Amikor előkerült egy mesekönyv, az anyuka megkérdezte a kislánytól, hogy este, elalvás előtt meséljen-e majd neki ebből. A gyermek erre egyértelműségtől és lelkesedéstől hangos kiáltásokkal közölte, hogy „Igen! Igen! Igen!”. Anélkül mondta ezt, hogy valószínűleg akkor látta életében először azt a könyvet, és fogalma sem volt róla, miről szólhatnak a benne lévő mesék.

És hogy mi jutott erről eszembe?

A felnőttkor sajnos sok mindent elfeledtet az emberekkel. Többek között elveszítjük a lelkesedésünket és a hitünket. A hitet az új lehetőségekben, és az újdonságok varázsát. Ahogy a kislány esetében is: nem kell, hogy ismerjünk valamit, ahhoz, hogy érdeklődjünk iránta. Nem kell, hogy tudjuk, miről van szó pontosan, elég, ha hisszük, hogy jó lesz!

Amint lehetőségünk adódik valami új kipróbálására, amiben korábban nem volt részünk, érdemes tenni érte egy lépést. Legtöbbször egy egészen apró lépésről van csupán szó, aminek megtétele viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben rátaláljunk egy jó dologra.

Persze, sosem garantált, hogy ha nyitunk valami felé, az valóban jó is lesz nekünk. Megtörténhet az is, hogy rossz a lépés, hiba. Azonban ezt csak akkor tudhatjuk meg, ha megtesszük a lépést, ha elkövetjük a hibát. Végső soron pedig, a hibáinkból tanulunk, a rossz tapasztalatainkból építkezünk, és állunk újra és újra talpra. Ezek tesznek erősebbé, kitartóbbá és bölcsebbé bennünket.

Érdemes tehát minden adódó lehetőséget kihasználni, hiszen nem lehet tudni, mikor lesz megint alkalmunk rá a jövőben. Vannak dolgok, amelyek csupán egyszer keresztezik életünk útját, és ha elhaladunk mellettük anélkül, hogy legalább egy kísérletet tennénk értük, könnyen megbánhatjuk.

Aki az újdonságoktól való félelmében inkább a biztos, garantáltnak hitt (manapság mire van valóban garancia?!) utat választja, lehet, hogy elmulaszt valamit. Ha viszont összegyűjti a bátorságát, megteszi azt a bizonyos első lépést, és mer nyitni az ismeretlen felé, csodálatos dolgokat élhet át. Esélyt kap olyan dolgok elérésére és megvalósítására, amelyekről korábban álmodni sem mert volna.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3