Az újdonság ereje


Kiss Adrienn Éva  2013.2.12. 5:21

Hinni kell az újdonságokban rejlő lehetőségekben!

A minap szemtanúja voltam egy jelenetnek a héven, ami igencsak elgondolkodtatott. Egy édesanya és gyermeke ültek egymás mellett, és beszélgettek. Az anyukánál volt egy nagy zacskó, tele könyvekkel. Gondolom, könyvtárból jöhettek, mert elég réginek és ósdinak látszottak a kötetek. Amikor előkerült egy mesekönyv, az anyuka megkérdezte a kislánytól, hogy este, elalvás előtt meséljen-e majd neki ebből. A gyermek erre egyértelműségtől és lelkesedéstől hangos kiáltásokkal közölte, hogy „Igen! Igen! Igen!”. Anélkül mondta ezt, hogy valószínűleg akkor látta életében először azt a könyvet, és fogalma sem volt róla, miről szólhatnak a benne lévő mesék.

És hogy mi jutott erről eszembe?

A felnőttkor sajnos sok mindent elfeledtet az emberekkel. Többek között elveszítjük a lelkesedésünket és a hitünket. A hitet az új lehetőségekben, és az újdonságok varázsát. Ahogy a kislány esetében is: nem kell, hogy ismerjünk valamit, ahhoz, hogy érdeklődjünk iránta. Nem kell, hogy tudjuk, miről van szó pontosan, elég, ha hisszük, hogy jó lesz!

Amint lehetőségünk adódik valami új kipróbálására, amiben korábban nem volt részünk, érdemes tenni érte egy lépést. Legtöbbször egy egészen apró lépésről van csupán szó, aminek megtétele viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben rátaláljunk egy jó dologra.

Persze, sosem garantált, hogy ha nyitunk valami felé, az valóban jó is lesz nekünk. Megtörténhet az is, hogy rossz a lépés, hiba. Azonban ezt csak akkor tudhatjuk meg, ha megtesszük a lépést, ha elkövetjük a hibát. Végső soron pedig, a hibáinkból tanulunk, a rossz tapasztalatainkból építkezünk, és állunk újra és újra talpra. Ezek tesznek erősebbé, kitartóbbá és bölcsebbé bennünket.

Érdemes tehát minden adódó lehetőséget kihasználni, hiszen nem lehet tudni, mikor lesz megint alkalmunk rá a jövőben. Vannak dolgok, amelyek csupán egyszer keresztezik életünk útját, és ha elhaladunk mellettük anélkül, hogy legalább egy kísérletet tennénk értük, könnyen megbánhatjuk.

Aki az újdonságoktól való félelmében inkább a biztos, garantáltnak hitt (manapság mire van valóban garancia?!) utat választja, lehet, hogy elmulaszt valamit. Ha viszont összegyűjti a bátorságát, megteszi azt a bizonyos első lépést, és mer nyitni az ismeretlen felé, csodálatos dolgokat élhet át. Esélyt kap olyan dolgok elérésére és megvalósítására, amelyekről korábban álmodni sem mert volna.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.11.18.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17