Beszűkülés


Póda Erzsébet  2020.2.14. 14:20

Valószínűleg minden kornak megvolt a maga ökológiája.

Már az egyiptomiak halottaskönyvében is ott szerepelt a számonkérés: az elhunyt életében vajon figyelt-e arra, hogy ne szennyezze a környezetét… És ha tovább kutakodnánk, biztosan találnánk érdekes ókori, középkori, újkori felfogásokat, tanácsokat és megoldásokat is.


Mostanában is gyakran hallunk az élhető városokról, az élhető bolygónkról, a klímabarát megoldásokról. Persze ezek elsősorban a leggyengébb láncszemeknek, az embereknek szólnak, és nem a gigantikus környezetszennyező ipari és egyéb cégeknek, konszerneknek. A zöldpártok igyekeznek olyan témává tenni a kérdéskört, hogy a klímakatasztrófa fenyegető árnya minden nap ott magasodjon fölöttünk. Azt hihetné a mai ember – mivel ezt a magyarázatot kapjuk –, hogy az elődök azok, akik tehetnek a probléma globális nagyságúvá dagadásához. Pedig nagyapáinknak és nagyanyáinknak, és a mai kisembernek vajmi kevés köze volt/van a helyzet kialakulásához.

Igen, ma ész nélkül szemetelünk, de nem azért, mert a felmenőink könnyelműek lettek volna, hanem mert erről szól a fogyasztói társadalom. Nagymamámnak még egy bevásárlótáskája volt, a szomszédnéninek pedig egy fonott kosara. Azzal mentek a boltba, ahol nem műanyagzacskókba rakták a péksüteményt, hanem egyenesen a táskába, kosárba. A tejet visszaváltható üvegben árusították, a mosóport kartondobozban, a szappant pedig „meztelenül”, csicsás csomagolás nélkül. A büfében a szalámit és a majonézes salátát tányérra mérték, és lazán-egyszerűen mellétették a kiflit. Az én ifjúkoromban aztán megindult a műanyag propagandája és ezzel együtt az elterjedése is. Az elmélet az volt, hogy óvjuk-védjük a természetet, ne kelljen annyi fát kivágni… Rossz szemmel néztek mindenkire, akinek műanyagzacskó helyett szalvétába vagy papír-tízóraizacskóba volt csomagolva az elemózsiája. A generációm, sőt a mai húszasok-harmincasok is, még mosható-vasalható pelenkát viseltünk, mégis felnőttünk. Ez talán mosipelus formájában újra visszakerül a használatba (és a környezetvédők örvendeznek, hogy feltalálták a spanyolviaszt). Az eldobható pelenka iszonyatos tömegben halmozódik fel a szeméttárolókban.

Múltkori cikkemben utaltam arra, hogy az öregek „láthatatlanná válnak”, helyettük a kiskorúak, gyerekek a megmondóemberek. Mintha a környezetvédelemhez (is) ők értenének jobban, nekik kéne kioktatniuk az idősebbeket. Az egész annak a korlátozó propagandának a következménye, amely nem engedi meg a mai embernek, hogy vissza-visszatekintsen a múltba, onnan merítsen tudást, követendő értékeket. Hiszen elődeink nemhogy környezetkímélő módon éltek – egyszerűen rá voltak kényszerítve, hogy spóroljanak. Mára viszont az „élj a mának” olyan hatalmas erővel épült be a tömeg köztudatába, hogy rövidlátóvá tett bennünket.

Ha nem akarunk egyre jobban beszűkülni, ideje feljebb emelni a tekintetünket, és tudatosítani, hogy még ha megfoghatatlan is, igenis létezik múlt, jelen és jövő is.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2020.3.7.   


Kiskorúság

Póda Erzsébet

A vének tanácsáról már a bibliában is olvashatunk, az öregekről, akikre még az uralkodók is hallgattak.

2020.2.3.   


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2020.1.3.    5


Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsonyi versek

Lehet, hogy ma sem kapna más szállást a Szent család, mint egy állatok által belehelt istállót, ahol a jászolban maga a szeretet ölt testet.

2019.12.12.   


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2019.12.1.   


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2019.11.24.    11


Igaz barátság

Jády Mónika

Befutott a távolsági busz. Egy idős néni mellé ültem le.

2019.11.8.   


Pénz nélkül

Póda Erzsébet

A pénz fontos dolog: boldogság és bánat, gazdagság és szegénység forrása.

2019.11.3.   


Normális

Póda Erzsébet

Világunk rohamosan változik. Ma már az a normális, ami még pár évtizeddel ezelőtt nem normális volt.

2019.9.25.    35


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2019.8.24.    14