Böjtöm (1)


Madarász Ildikó  2011.2.16. 6:39

Mínusz első nap: az elhatározás.

Hétvégén vakítóan sütött a nap. Azt hittem itt a tavasz. A déli fekvésű kertünkben a krókuszok is kinyíltak. Persze csak a sárgák. Kedvem támadt pakolni. Sebtében kiraktam az összes ágyneműt, hadd szívja meg magát napsugárral. Kiraktam az egész télen bent kuksoló ruhaszárogatót, hadd fújja a friss tavaszi szél a ruhákat, és úgy döntöttem, hogy mivel mindjárt itt a tavasz, elpakolom az igazán nagyon-nagyon vastag pulcsikat is hátra a szekrénybe.

Így kezdődött.

Mikor megfogtam a negyedik pulóvert is, és nem tudtam berakni a fakkos szekrényünk hátsó részébe, akkor jöttem rá, hogy valamilyen akadályba ütközik a művelet. Hátranyúltam és elővettem azt a nyári kis semmi ruhát, amit a szezon végi leárazáskor vettem magamnak, még augusztusban. Csak egyszer viseltem. Gyönyörű, selyemszerű, zöld ruha, pamut mellrésszel, pánttal a nyakban, nagy mintákkal. A női lelket általában ilyenkor elkezdi furdalni a kíváncsiság, vajon hogyan fest majd a forró nyári napokon a tavalyi, vadító, semmi kis ruhájában. Engem is elkezdett. Vagyis melegítő naci le, ruha fel, irány a tükör!

A hízékony alkattal megáldottakba – kvázi belém – a látottak hatására beléhasít a felismerés, hogy bizony talán jobb lett volna múlt hétvégén is kicsit kevesebbet enni a túrós bugyorból, a nagy tányér lebbencsleves után.

A semmi kis ruha úgy feszült rám, mint a frissen töltött kolbászon az új ruhája. Már megint fogynom kell!

Egy éve fogytam le több, mint húsz kilógrammot, amit négy-öt kiló le-fel csúszással képes vagyok kordában tartani, de sajnos még mindig van mitől megszabadulnom. Speciel, most azt éreztem, hogy ettől a ruhától!

Szóval fogyni kell!

Ismét eszembe jutottak a három hónapos gyümölcs reggelik, amikre a második hónap vége felé már rá sem bírtam nézni – pedig én imádom a gyümölcsöt –, csak gépiesen, robot módjára pucoltam meg, szeleteltem fel és raktam a számba egymás után az idénygyümölcs darabokat. De fogyni kell! Okosan! A súlyfelesleg most már nem akkora mérvű, mint egy évvel ezelőtt, de még mindig több mint tíz kilót kéne fogynom.

Fogalmam sincs, mennyi vagyok. Ha tudnám, sem mondanám meg senkinek. Általában egy egyszerű mondattal szoktam lerázni a kíváncsiskodókat: 60 és 120 között.
Mindenki látja, hogy sem 60, sem pedig 120 nem vagyok.

Nem akaródzott a mérlegre állni. Nem is álltam. Leültem a számítógép elé és elkezdtem keresgetni.
Turbódiéták? Nem! Alma, rizs, krumpli diéták? Nem! Spárga, citrom, spenót, villám, kéthetes diéta? Nem és nem! Kilencvennapos? Újból? Talán, de kéne valami más! Norbi? Ahhoz most nem állok úgy anyagilag! Böjt! Valahogy megakadt rajta a szemem. Nem a fogyókúrák között, hanem a tavaszi nagytakarításnál. Milyen sorsszerű szalagcím volt nekem aznap! Léböjtkúra! Csak olvasom a bevezető szöveget: fogytán az energiája? Szerintem igen. Kedvetlennek érzi magát? Hát, a ruhapróba után mindenképp! Itt az ideje, hogy megtisztítsa szervezetét! Feltétlen! A szakszerű léböjt csodát művel a külsőnkkel és a belsőnkkel egyaránt! Pont erre van szükségem! Mellékhatás: fogyás! Helyben vagyok!

Belemerültem a témába. A kezdeti lelkesedésem persze alábbhagyott, amikor olvastam, hogy valóban csak inni lehet a kúra alatt, de vetettem egy pillantást a csoda kis semmi ruhámra és megacélosodtam. Minden helyen utánanéztem. A kúra tartama is nagyon változatos, éppúgy, mint a kúra alatt magunkhoz vett folyadékok tárháza. Vannak 1, 3, 5, és 7 napos léböjtök. Csupa prímszámok! Talán még az égiek is segítik a léböjtölőket! Ahogy egyre többet tudtam meg erről a böjtölési módról, úgy egyre erősödött bennem az elhatározás. Csak salakanyagokat, stresszt és súlyt veszthetek Persze olvastam azt is, hogy az elején fájhat a fejem, esetleg szédeleghetek is – ez két nap alatt elmúlik.

Száz szónak is egy a vége léböjtölni fogok a magam, a családom és a környezetem érdekében. Egyenlőre – a szabállyal ellentétben – én négy napra gondolok. Hétfőn ráhangolódok, és szombaton elkezdem visszaszoktatni magam. Tehát a vasárnapi ebédből már valamit ehetek is!

Tapasztalataimat minden nap megosztom az olvasókkal. Részletekig menően.

Ui.: Léböjt (amint a nevéből is következik) nem áll másból, minthogy a kúra ideje alatt szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz, csupán folyadékot. De abból sokat, legalább 2,5-3 litert. Fogyaszthatunk vizet, ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcs és zöldségleveket, valamint zsiradék hozzáadása nélkül készített zöldséglevesek szűrt levét.



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Böjtöm (5)

Madarász Ildikó

Felvirradt az én napom! A léböjt kúrám negyedik, számomra befejező napja.

2011.4.21.    3


Böjtöm (4)

Madarász Ildikó

A léböjtkúrám harmadik napja fényes reggellel indult.

2011.4.14.  2   


Böjtöm (3)

Madarász Ildikó

Első-második nap. Az első reggelen morgó gyomrom ébresztett!

2011.3.17.  1   


Böjtöm (2)

Madarász Ildikó

Nulladik nap: a ráhangolódás.

2011.2.24.   

A rovat további cikkei

Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2017.10.8.  2   


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2017.1.6.    2


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2017.1.2.    11


Fényárban úszó vásárok

Nagy Erika

Advent időszakában szeretek vásárba járni, főleg oda, ahol tudom, hogy nem fogok csalódni semmiben.

2016.12.22.    9


Hömpölygő tömeg

Nagy Erika

Több okból kifolyólag is jobb, ha időben beszerezzük a karácsonyi ajándékokat...

2016.12.17.    5