Böjtöm (1)


Madarász Ildikó  2011.2.16. 6:39

Mínusz első nap: az elhatározás.

Hétvégén vakítóan sütött a nap. Azt hittem itt a tavasz. A déli fekvésű kertünkben a krókuszok is kinyíltak. Persze csak a sárgák. Kedvem támadt pakolni. Sebtében kiraktam az összes ágyneműt, hadd szívja meg magát napsugárral. Kiraktam az egész télen bent kuksoló ruhaszárogatót, hadd fújja a friss tavaszi szél a ruhákat, és úgy döntöttem, hogy mivel mindjárt itt a tavasz, elpakolom az igazán nagyon-nagyon vastag pulcsikat is hátra a szekrénybe.

Így kezdődött.

Mikor megfogtam a negyedik pulóvert is, és nem tudtam berakni a fakkos szekrényünk hátsó részébe, akkor jöttem rá, hogy valamilyen akadályba ütközik a művelet. Hátranyúltam és elővettem azt a nyári kis semmi ruhát, amit a szezon végi leárazáskor vettem magamnak, még augusztusban. Csak egyszer viseltem. Gyönyörű, selyemszerű, zöld ruha, pamut mellrésszel, pánttal a nyakban, nagy mintákkal. A női lelket általában ilyenkor elkezdi furdalni a kíváncsiság, vajon hogyan fest majd a forró nyári napokon a tavalyi, vadító, semmi kis ruhájában. Engem is elkezdett. Vagyis melegítő naci le, ruha fel, irány a tükör!

A hízékony alkattal megáldottakba – kvázi belém – a látottak hatására beléhasít a felismerés, hogy bizony talán jobb lett volna múlt hétvégén is kicsit kevesebbet enni a túrós bugyorból, a nagy tányér lebbencsleves után.

A semmi kis ruha úgy feszült rám, mint a frissen töltött kolbászon az új ruhája. Már megint fogynom kell!

Egy éve fogytam le több, mint húsz kilógrammot, amit négy-öt kiló le-fel csúszással képes vagyok kordában tartani, de sajnos még mindig van mitől megszabadulnom. Speciel, most azt éreztem, hogy ettől a ruhától!

Szóval fogyni kell!

Ismét eszembe jutottak a három hónapos gyümölcs reggelik, amikre a második hónap vége felé már rá sem bírtam nézni – pedig én imádom a gyümölcsöt –, csak gépiesen, robot módjára pucoltam meg, szeleteltem fel és raktam a számba egymás után az idénygyümölcs darabokat. De fogyni kell! Okosan! A súlyfelesleg most már nem akkora mérvű, mint egy évvel ezelőtt, de még mindig több mint tíz kilót kéne fogynom.

Fogalmam sincs, mennyi vagyok. Ha tudnám, sem mondanám meg senkinek. Általában egy egyszerű mondattal szoktam lerázni a kíváncsiskodókat: 60 és 120 között.
Mindenki látja, hogy sem 60, sem pedig 120 nem vagyok.

Nem akaródzott a mérlegre állni. Nem is álltam. Leültem a számítógép elé és elkezdtem keresgetni.
Turbódiéták? Nem! Alma, rizs, krumpli diéták? Nem! Spárga, citrom, spenót, villám, kéthetes diéta? Nem és nem! Kilencvennapos? Újból? Talán, de kéne valami más! Norbi? Ahhoz most nem állok úgy anyagilag! Böjt! Valahogy megakadt rajta a szemem. Nem a fogyókúrák között, hanem a tavaszi nagytakarításnál. Milyen sorsszerű szalagcím volt nekem aznap! Léböjtkúra! Csak olvasom a bevezető szöveget: fogytán az energiája? Szerintem igen. Kedvetlennek érzi magát? Hát, a ruhapróba után mindenképp! Itt az ideje, hogy megtisztítsa szervezetét! Feltétlen! A szakszerű léböjt csodát művel a külsőnkkel és a belsőnkkel egyaránt! Pont erre van szükségem! Mellékhatás: fogyás! Helyben vagyok!

Belemerültem a témába. A kezdeti lelkesedésem persze alábbhagyott, amikor olvastam, hogy valóban csak inni lehet a kúra alatt, de vetettem egy pillantást a csoda kis semmi ruhámra és megacélosodtam. Minden helyen utánanéztem. A kúra tartama is nagyon változatos, éppúgy, mint a kúra alatt magunkhoz vett folyadékok tárháza. Vannak 1, 3, 5, és 7 napos léböjtök. Csupa prímszámok! Talán még az égiek is segítik a léböjtölőket! Ahogy egyre többet tudtam meg erről a böjtölési módról, úgy egyre erősödött bennem az elhatározás. Csak salakanyagokat, stresszt és súlyt veszthetek Persze olvastam azt is, hogy az elején fájhat a fejem, esetleg szédeleghetek is – ez két nap alatt elmúlik.

Száz szónak is egy a vége léböjtölni fogok a magam, a családom és a környezetem érdekében. Egyenlőre – a szabállyal ellentétben – én négy napra gondolok. Hétfőn ráhangolódok, és szombaton elkezdem visszaszoktatni magam. Tehát a vasárnapi ebédből már valamit ehetek is!

Tapasztalataimat minden nap megosztom az olvasókkal. Részletekig menően.

Ui.: Léböjt (amint a nevéből is következik) nem áll másból, minthogy a kúra ideje alatt szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz, csupán folyadékot. De abból sokat, legalább 2,5-3 litert. Fogyaszthatunk vizet, ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcs és zöldségleveket, valamint zsiradék hozzáadása nélkül készített zöldséglevesek szűrt levét.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Böjtöm (5)

Madarász Ildikó

Felvirradt az én napom! A léböjt kúrám negyedik, számomra befejező napja.

2011.4.21.    3


Böjtöm (4)

Madarász Ildikó

A léböjtkúrám harmadik napja fényes reggellel indult.

2011.4.14.  2   


Böjtöm (3)

Madarász Ildikó

Első-második nap. Az első reggelen morgó gyomrom ébresztett!

2011.3.17.  1   


Böjtöm (2)

Madarász Ildikó

Nulladik nap: a ráhangolódás.

2011.2.24.   

A rovat további cikkei

Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.11.18.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1