„Elszállva lenni”


Nagy Erika  2007.6.25. 7:39

Egyik ismerősöm, egy fiatalember, rászokott a kemény drogokra.

Minap a szomszédom igaz csak viccből, de arra kért, írjak már róla is valamit, mégpedig valami jót. Mit lehet írni egy olyan emberről, aki éli a maga mindennapi becsületes életét, megtűzdelve kisebb nagyobb gondokkal, küszködésekkel? Csak szépet. Mégsem róla írok, hanem arról, aki a maga huszonkilenc évével teljesen tönkretette az életét. Legyen ez példa mindazoknak, akik hozzá hasonlóan mindent lerombolnak maguk körül.

Petit szülei egyetemre küldték, mondván vigye tovább édesapja hivatását. Lehet, hogy itt kezdődtek a bajok, mert nem érdekelte a tanulás. Annál inkább a haverokkal való bulizás, majd később a füvezés. Viselkedési problémák jelentkeztek, de a „legilletékesebb” személyek a homokba dugták fejüket -- csupán annyit tettek, hogy átíratták egy másik egyetemre. Ez kevésnek bizonyult. Peti folytatta a pusztító életmódot.

Azóta tíz év telt el, és rászokott a kemény drogokra, amelyek „segítették” abban, hogy megszabaduljon a gondoktól, gátlásoktól. Az így kiváltott boldogságérzésért naponta kockáztatja egészségét, családi, baráti kapcsolatait. A szer megvásárlása megoldhatatlan anyagi terhet jelent számára, ami ahhoz vezet, hogy mindent elad, ami pénzzé tehető otthonában. Újra és újra a droghoz nyúl, hogy ha rövid időre is, de örömérzése legyen. Ördögi kör. Már nem az az ember, aki előtte volt, teljesen kifordult önmagából. A jelen értelmezhetetlen számára, a jövő pedig túl távoli ahhoz, hogy érdekelje. Céltalan és üres az élete. Nem dolgozik, csak a szenvedélyének él.

A minap arra lettem figyelmes, hogy leszedte a kerítést és eladta. Nevetséges, mondhatnám, de nem az. Mi jön még ezután? Nem tudom, de azt igen, hogy ha már nem lesz mit eladni, nagy valószínűséggel vagyon elleni bűncselekmények révén próbál meg kiegészítő jövedelemre szert tenni.

A kábítószerek használatát egy laikusnak nehéz megállapítania, mert a tüneteknek számos más okai is lehetnek. Figyelmeztető jel lehet azonban a kábítószer-fogyasztásra, ha több pszichés és testi tünet együttesen jelentkezik.

Legyünk éberek, és figyeljünk, mert a kábítószerek jelenléte komoly veszélyt jelent a társadalomra és azon belül is elsősorban a fiatalokra!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Átkos örökség

Kiss Julianna

Talán ott kezdeném, hogy férjem és én más-más közegben szocializálódtunk. Az ő apja "fontos ember volt" -- az enyém nem.

2007.4.11.   


Félkarú rablók fogságában

Bernád Emese

A kóros játékszenvedély nem új keletű jelenség.

2007.3.18.   


Romboló alkohol

Nagy Erika

Az alkoholista nemcsak önmagát, hanem a családját is tönkreteszi.

2007.3.13.   


Borban az igazság?

Bernád Emese

Szinte mindennapos dolog, hogy a jól elvégzett munka jutalmaként a kollégák betérnek a sarki kocsmába, presszóba vagy vendéglőbe.

2007.3.6.   


Elfüstölt egészség

Bernád Emese

A legelterjedtebb káros szenvedély, a dohányzás kb. a lakosság 35%-át érinti.

2007.2.22.   


Mindennapi szenvedélyeink

Bernád Emese

A magyar nyelv értelmező kéziszótára szerint: a szenvedély főnév sodró erejű érzelmet, ösztönző vágyat, erős, önkéntelen törekvést takar.

2007.2.9.   

A rovat további cikkei

Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.