„Elszállva lenni”


Nagy Erika  2007.6.25. 7:39

Egyik ismerősöm, egy fiatalember, rászokott a kemény drogokra.

Minap a szomszédom igaz csak viccből, de arra kért, írjak már róla is valamit, mégpedig valami jót. Mit lehet írni egy olyan emberről, aki éli a maga mindennapi becsületes életét, megtűzdelve kisebb nagyobb gondokkal, küszködésekkel? Csak szépet. Mégsem róla írok, hanem arról, aki a maga huszonkilenc évével teljesen tönkretette az életét. Legyen ez példa mindazoknak, akik hozzá hasonlóan mindent lerombolnak maguk körül.

Petit szülei egyetemre küldték, mondván vigye tovább édesapja hivatását. Lehet, hogy itt kezdődtek a bajok, mert nem érdekelte a tanulás. Annál inkább a haverokkal való bulizás, majd később a füvezés. Viselkedési problémák jelentkeztek, de a „legilletékesebb” személyek a homokba dugták fejüket -- csupán annyit tettek, hogy átíratták egy másik egyetemre. Ez kevésnek bizonyult. Peti folytatta a pusztító életmódot.

Azóta tíz év telt el, és rászokott a kemény drogokra, amelyek „segítették” abban, hogy megszabaduljon a gondoktól, gátlásoktól. Az így kiváltott boldogságérzésért naponta kockáztatja egészségét, családi, baráti kapcsolatait. A szer megvásárlása megoldhatatlan anyagi terhet jelent számára, ami ahhoz vezet, hogy mindent elad, ami pénzzé tehető otthonában. Újra és újra a droghoz nyúl, hogy ha rövid időre is, de örömérzése legyen. Ördögi kör. Már nem az az ember, aki előtte volt, teljesen kifordult önmagából. A jelen értelmezhetetlen számára, a jövő pedig túl távoli ahhoz, hogy érdekelje. Céltalan és üres az élete. Nem dolgozik, csak a szenvedélyének él.

A minap arra lettem figyelmes, hogy leszedte a kerítést és eladta. Nevetséges, mondhatnám, de nem az. Mi jön még ezután? Nem tudom, de azt igen, hogy ha már nem lesz mit eladni, nagy valószínűséggel vagyon elleni bűncselekmények révén próbál meg kiegészítő jövedelemre szert tenni.

A kábítószerek használatát egy laikusnak nehéz megállapítania, mert a tüneteknek számos más okai is lehetnek. Figyelmeztető jel lehet azonban a kábítószer-fogyasztásra, ha több pszichés és testi tünet együttesen jelentkezik.

Legyünk éberek, és figyeljünk, mert a kábítószerek jelenléte komoly veszélyt jelent a társadalomra és azon belül is elsősorban a fiatalokra!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Átkos örökség

Kiss Julianna

Talán ott kezdeném, hogy férjem és én más-más közegben szocializálódtunk. Az ő apja "fontos ember volt" -- az enyém nem.

2007.4.11.   


Félkarú rablók fogságában

Bernád Emese

A kóros játékszenvedély nem új keletű jelenség.

2007.3.18.   


Romboló alkohol

Nagy Erika

Az alkoholista nemcsak önmagát, hanem a családját is tönkreteszi.

2007.3.13.   


Borban az igazság?

Bernád Emese

Szinte mindennapos dolog, hogy a jól elvégzett munka jutalmaként a kollégák betérnek a sarki kocsmába, presszóba vagy vendéglőbe.

2007.3.6.   


Elfüstölt egészség

Bernád Emese

A legelterjedtebb káros szenvedély, a dohányzás kb. a lakosság 35%-át érinti.

2007.2.22.   


Mindennapi szenvedélyeink

Bernád Emese

A magyar nyelv értelmező kéziszótára szerint: a szenvedély főnév sodró erejű érzelmet, ösztönző vágyat, erős, önkéntelen törekvést takar.

2007.2.9.   

A rovat további cikkei

Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.