Halló, van ott valaki?


Póda Erzsébet  2022.5.16. 8:48

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

Senki sem tudja pontosan, mi történhetett a történelem hajnalán: a ránk maradt töredékeket ugyanis vagy sokféleképpen magyarázzák a „szakemberek", vagy nem tudjuk értelmezni. Így marad az, hogy semmit sem tudhatunk biztosan.


Állítólag kezdetben – a füstjeleket követően – futárok szállították az információkat, először szóban, üzenetként (tudjuk, ez mit jelent: a címzett egész más információt kap, mint amit a feladó küldött), aztán kőlapokon (elég nehéz lehetett nekik), majd a papirusz feltalálásával már egész könnyen és jól olvashatóan. A hajózásnak is volt egy üzenetátadó, adatforgalmazó feladata is, bár talán, mire célba ért a hír, közben az is rég megváltozott vagy elavult. Kommunikációs forradalmat a távíró, később a telefon megjelenése okozott, így a Föld lakossága egyre szélesebb körben értesülhetett arról, hogy mi történt bolygónk távoli kontinensein.

Május 17-én tartjuk a nemzetközi távközlési napot, annak emlékeztetőjéül, hogy 1865-ben, Párizsban ezen a napon írták alá a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmányt. Az azóta eltelt időben a Földet teljesen behálózták a látható és láthatatlan információs vezetékek és csatornák. Ma már rögtön értesülünk mindenről, amit történik (és arról is, ami nem), azonnali videókapcsolatot létesíthetünk a távollévő ismerősünkkel, bármely eseményről nyomban tudomást szerezhetünk – és a sztrato(meg egyéb)szférákban mozgó műholdak, meg a különböző kamerák által azt is tudható, ki hol mozog éppen, mit csinál, mit eszik, hova néz...

A múltból megőrzött információk újrakereséséből és újraelemzéséből kiderült, hogy a történelemben semmi sem az volt, aminek látszott. A világ itt van nálunk, mi pedig benne a világban. A rengeteg kapcsolódási lehetőség ellenére viszont soha nem kerültünk még egymástól emberileg olyan távolra, mint éppen a kommunikációs lehetőségek végtelen sorának korában. Észrevettük, hogy minden bennünket körülvévő elektronikus és egyéb láthatatlan hullámos kommunikációs csatorna és mód ellenére egyre magányosabbak vagyunk? Tegyük csak fel a kérdést: halló, van ott valaki? Van...?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.