Hátsó szándék


Fodor Tekla  2021.8.6. 6:16

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

Sosem voltam irtó kedves és aranyos kislány. Ha szimpatikus volt valaki, rámosolyogtam és hangosan mondtam a nevem, aki pedig nem tetszett, az hamar meg is érezte. Ezt a sors a mai napig megköveteli tőlem: egyenesen, őszintén mindent. Számomra így a legtisztább.

Mutogatós bácsikkal valószínűleg majdnem minden gyerek találkozott. A hírhedt mustárszínű ballonkabát, furcsa fej és nézés, majd a megfelelő pillanat, amikor előugrik, szétnyitja a kabátját és: nincs alatta semmi. Ismerős ugye?


Harmadikos koromban épp a mászkálón csüngtem bőrkeményedéses kis kezemmel, amikor észrevettem, hogy valaki a közeli tömbház földszintjéről furcsán figyel. Amint hazaértem szóltam is édesanyámnak, aki szerencsére utánanézett a dolgoknak. Női megérzésem már akkor bevált. Alacsony, ferde fejű, kopasz harmincas férfi volt, aki bevallotta, hogy óvodás korom óta figyel, nagyon tetszem neki, és el akar venni feleségül. Megrémült az egész család. Gyerekfejjel fel sem fogtam, esetleg mit művelhet velem egy ilyen pasas. De mikor már fényképezőgéppel szaladgált utánam megéreztem a dolog súlyát. A pácból apu mentett ki a két méter magasságával és kemény, férfias kiállásával.

A ferde fejű szerepét ezután a mutogatós bácsik vették át. Ők szerencsére sose bántottak, csak épp fényt derítettek a mutatnivalójukra. Rémültem szaladtunk el barátnőimmel, s meséltük itthon a rémes történetet a sajnos tehetetlen szüleinknek.

Ez már szerencsére mind a múlté. Kis naivan azt hittem, többé sosem találkozom ilyen férfiakkal. Nagyot tévedtem.

Felnőttem, magas, vállas nő lettem, de nagy meglepetésemre egyre több hátsó szándékú fiatalemberrel találkozom. Az idősebb mutogatós bácsiktól a fiatal, kicsit sem vonzó fiatalemberek vették át a stafétát. Nem annyira agresszívak, mint elődeik, ám sokkal idegtépőbbek. Homlokukra van írva, hogy barátnőjük sose volt, de legnagyobb álmuk, hogy legyen egy, aki pont olyan, mint az édesanyjuk: mindennap kivasalja az inget és a nadrágot, a szandál mellé kikészíti a zoknit, mely színben elüt a többi ruhadarabtól, és vaskos papírba csomagolja a szendvicset. Mintha ez lenne bármelyik nő álma...

Úgy érzem ilyen téren „kiválasztott” vagyok, de szerencsére csak mértékkel. Mindig rátalálok az ilyen típusú emberekre, természetesen akaratom ellenére. Hangsúlyozom az illetőnek, hogy párkapcsolatban élek, hogy szerelmes vagyok. Tehát jó lenne, ha végre békén hagyna, és nem fárasztana az olyan dumákkal, mint: „Nem kell fogyókúráznod, mert nem vagy kövér.” Minden normális férfi tudja, milyen az igazán női alkat: telt, szép ívű vonalak. Ő az, sose kritizál minket a kilóink miatt, és tolerálja a velünk született „betegségünket”, azt, hogy folyton rinyálunk, és küszködünk a kilók ellen...

Valahol, a szívem mélyén sajnálom, hogy sokszor észre sem vesszük az őszinte, jó lelkű férfiakat. Mint ahogy sajnálom azokat az ómódi, barna dioptriás szemüveges, köldökig felhúzott, lábaközt kitoldott nadrágos, unalmas dumás, zsíros hajú pasikat is, akik túlzott önbizalommal zaklatják a nőket. Jó lenne, ha végre megértenék, hogy az ő személyük már nem fér bele a huszonegyedik századi nő elképzeléseibe.Hozzászólások

Patrik, 15. 07. 2021 16:09:08
Ja
@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.