Kimenő


Nagy Csivre Katalin  2014.1.16. 4:56

Vannak nagy elhatározásaink, amelyek néha egész kis dolgoknak tűnnek – első hallásra.

De ha belegondolunk, egetrengető dolgok. Remek példa erre Vanda esete. Elhatározta, hogy egy napra „szabadságot” ad magának. Jobban mondva kimenőt – talán ez a jobb megnevezés. Kimenőt, mint anya, feleség, munkatárs. Kimenőt magának, saját magától.

Hogy is néz ki Vanda eme érdekes és rendhagyó napja?

Reggel hatkor csörög a vekker. Egyébként azonnal felpattant volna, és kezdődhetett volna a mókuskerék: gyerekek, férj, öltözés, tízórai, ebédpakolás, iskola, óvoda, munka. De most kikapcsolja a vekkert, nagyot sóhajt, és a másik felére fordul. Még ad magának két óra szunyát.
Miért is ne?
Ma kimenője van. A gyerekek azonban fölkelnek. Gyerekzsivaj, futkosás, pizsamaparti, párnacsata. A férj hajnalban elment. Szolgálati útra. Vacsorára hazaér. Talán. A gyerekek percek alatt szétdúlják a szobát, a házat. Vanda csak fél kilenckor kel fel, végre kialudva. Alapos mosdás, tisztálkodás, együtt reggelizés a gyerkőcökkel. Egy gyors telefon a melóba, beteget jelentve, orrhangot színlelve. Fél tízkor még mindig pizsamában. Kit érdekel? Nem sietünk sehová. Egyébként is szünidő van. Téli szünet. Kis idő múlva a gyerekek a nagyinál töltik az egész napot, estét. Nem sok szervezést kívánt a dolog, hogy a mama idejében csengessen, és vigye az unokákat.
(Hátsó gondolat: Hanna lecsöpögette a pulóverét a reggelivel, Panni pedig nyakig kakaós, a fogmosás is elmaradt, a ház szanaszét, bevetetlen ágyak, rendetlenség, mosatlan edények. Ma nem lesz sem ebéd, sem vacsora.)

Ugyan már! Ma kimenőn van az anya.

Szabad Vanda napja. Első a reggeli séta, vajon milyen új áru érkezett a ruhaboltba? Még ma föl kell deríteni! De előtte a fodrászat, manikűrös. Kis idő múlva Vanda vadiúj frizurával, és diszes körmökkel sétál a kisváros forgalmas utcáin. Megfordulank utána a férfiak. Egy régi iskolatársával, Péterrel találkozik a posta előtt. Péter a régi nagy szerelem. Épp átutazóban van. Micsoda véletlen és boldog találkozás ez! Ráadásul épp délidő van, Vanda örömmel fogadja el Péter ebédmeghívását. Puccos étterem. Remek az ebéd, s micsoda fantasztikusan esik az embernek, ha őt szolgálják ki – a bókokról nem is beszélve, amiket a nő füle hallhat egy régi iskolás szerelemtől. Nem titkolt a flört. Vanda éveket fiatalodik, kamaszos lendülettel kacérkodik, felszabadultan nevet, és most, csak most, nagyon vonzó NŐ.
(Hátsó gondolat: de hát Vanda férjes asszony!)Ugyan már! Ma kimenőn van a feleség.

Az ebéd után édes a pihenés. Vanda kedvetelésének hódolva uszodába megy. Barátnője társaságában persze, akivel órákat tud beszélgetni, locsogni, fecsegni. Illetve tudna, de a főnöke már hosszu percek óta zaklatja telefonon. Esemesek tucatja érkezik utasításokkal, kommentekkel, amikre Vanda gyors válasza: „Lázasan, betegen fekszem, majd bepótolom.”

(Hátsó gondolat: de hát hamarosan hónap vége, rengeteg a teendő, gyülekeznek a papírok, a borús viharfelhők!)

Ugyan már! Ma kimenőn van az alkalmazott.

Uszoda után még egy közös vacsora a barátnővel, majd egy hangulatos teázóban zárja a napot. Hát kell ennél jobb? Rövid esti séta hazafele, sietségnek nyoma sincs. Szárad faleveleket sodor a szél lassan a lábai elé, mintha mindegyik neki köszönne, bókolna.
Ezt eddig miért nem vette észre?
Gyönyörű kerek a hold. Lehet ennél szebb a téli koraest hangulata? Holdtölte van. Varázslatos. Egyébként ezen sem akadna meg a szeme, de most.. Tekintete áthatol mindenen, az időtlenségbe mered, lassan bandukolva hazafele.
Istenem micsoda kiváltság, ha az ember ráér! Ha nem siet sehova. Ajándékul ad magának rengeteg dolgot. Már sötét van, amikor hazaérkezik. Alig tudja kinyitni az ajtót a sok kacattól, gyerekjátéktól, ami a bejáratot torlaszolja. Nem idegesítik a földön heverő cuccok. Sőt! Egész nap kimenőt kapott a rabszolga anya, a túlbuzgó és alázatos feleség, valamint a hajbókoló, igába zárt munkahelyi beosztott. Az ember, aki néz, de nem lát, fülel, de nem hall, kapkod, de semmit sem tart meg huzamosabb ideig.

A mai napon, csak a mai napon mellőzve volt a rutin, a megszokás, az ideges, rohanás. Mennyire más volt ez nap!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2020.3.7.   


Beszűkülés

Póda Erzsébet

Valószínűleg minden kornak megvolt a maga ökológiája.

2020.2.14.   


Kiskorúság

Póda Erzsébet

A vének tanácsáról már a bibliában is olvashatunk, az öregekről, akikre még az uralkodók is hallgattak.

2020.2.3.   


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2020.1.3.    5


Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsonyi versek

Lehet, hogy ma sem kapna más szállást a Szent család, mint egy állatok által belehelt istállót, ahol a jászolban maga a szeretet ölt testet.

2019.12.12.   


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2019.12.1.   


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2019.11.24.    11