Kiskorúság


Póda Erzsébet  2020.2.3. 19:00

A vének tanácsáról már a bibliában is olvashatunk, az öregekről, akikre még az uralkodók is hallgattak.

Az öregek bölcsebbek, de mindenképpen tapasztaltabbak, mint a fiatalok. A vének tanácsáról már a bibliában is olvashatunk. A hatvan évtől idősebbek csoportjáról, akik élet- és háborús tapasztalataikból kialakított gyakorlati tudással rendelkeztek. Tanácsadó testületként működtek, akikhez vészhelyzet, megoldhatatlannak tűnő esetek, vagy peres ügyek alkalmával fordultak, még az országot vezető uralkodók is.


A Magyar Kormány is törvénybe iktatva működteti az Idősek Tanácsát 2010-től – persze ennek már nem ugyanaz a szerepe az államigazgatásban, mint a régebbi korokban. Mindenesetre szép gesztus ez olyankor, amikor mindent a fiatalság és a szépség ural. Amikor az idősekről hajlamosak vagyunk „megfeledkezni”. Véleményüket senki sem kérdezi, tapasztalatukat, bölcsességüket nem igényli a digitális generáció. Pedig az idősek számára sem ér véget soha a tanulás. Ők is képesek elsajátítani az elektronikai eszközök kezelését. Kicsit lassabban, de éppúgy, mint bármely korosztály tagjai.

A világ sokkal gyorsabban változik, mint bármikor hittük volna. Azt azonban nem gondoltuk, hogy a feje tetejére áll. Az idősebb bölcsebb, mint a fiatal, az átélt élettapasztalatai miatt is. Ennek ellenére mostanában egyre több a zsengekorú közszereplő: a kiskorúak lettek a megmondóemberek. Nemcsak a minősíthetetlen gyermekvlogger-műsorokban – amiket tíz másodpercnél tovább képtelenség mentális sérülés nélkül nézni, és amelyek „virtuális autistává“ teszik a gyermekeinket –, hanem más helyeken is eszet osztanak. Komoly témákban és nemzetközi színtereken. Ráadásul olyan döntéseket is rájuk bíznak, amelyekhez túl éretlenek. Máskülönben hogyan történhetne meg, hogy alig tízévesen nemváltó műtéteken essenek át?!


Szerencsére az utóbbira mifelénk még nem kerülhet sor. Azzal azonban találkozhatunk, hogy a szülő teljesíti csemetéje minden kívánságát, mindent ráhagy, sőt tőle kér tanácsot olyasmiben, amihez a gyermeknek semmi köze. Felnőtt a szülők generációja, amelyik könnyelműen és felelőtlenül áll a gyerekneveléshez. Mert nem attól leszünk jó szülők, hogy a ház másik végében vagy a lakás legtávolibb részében rendezünk be kamerával felszerelt babaszobát az újszülöttnek. Attól sem, hogy az óvodás kezébe adjuk a mobilt. Attól sem, hogy elhalmozzuk mindennel, csak hagyjon békén, mert fáradtak vagyunk, se kedvünk, se időnk nincs mesét olvasni vagy beszélgetni. Attól végképp nem, hogy az aktuális, fogyasztói divattrendek szerint viselkedünk velük – miközben elfelejtjük a legfontosabbat: hogy vigyázzunk rájuk, neveljük őket, figyeljünk minden rezdülésükre!

Eddig a „szép nővel“ adták el a legkülönbözőbb árucikkeket: a kozmetikumoktól az autókon át a parkettáig. Mára fokozatosan a gyerekekre ruházzák át ezt a szerepet. Ők lettek a környezetvédelem és a gender-elmélet arcai, és lassan a politikai témákat is az ő képükkel próbálják lenyomni a tömeg torkán.

Oda jutottunk, hogy a vének tanácsa helyett lassan a gyerekek tanácsa lesz az, amelyik majd megoldásokat kínál, megmondja, hogyan kell élniük a felnőtteknek. Talán ez lehet az emberiség teljes kiskorúsításának a kezdete...?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3