Megváltásra várva


Nagy Csivre Katalin  2021.12.17. 17:23

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

Karácsony előtt egy héttel véletlenül belépek a templomba. A kapura szegezve az „OP- režim” (oltott vagy átesett számára engedélyezett a belépés), vagyis az Úr házába a párttagsági, akarom mondani védettségi a belépő, vagy annak hiánya a kitiltó... Belépve kézfertőtlenítő fogad szenteltvíz helyett, és maszkírozott, arctalan emberek lézengnek üres tekintettel, egymástól a bizonytalan, gyanús távolságtartással. Iszonytató! Arra gondolok, hogy lehet itt bárminek is köze a szenthez és a szakrálishoz?


Miközben erőt vesz rajtam a rosszullét, csak ténfergek, mert keresem azt a hangulatot, azt az élményt, amit utoljára talán a Leon katedrális adott, a tágra nyílt hatalmas ajtajával, amely behívta az utca emberét, az imát gyöngyörgetőt, az aggastyánt, a munkaruhában fáradtan bekullogót, a kíváncsi turistát, de még a hangos gyerekeket is. Itt a rohangáló gyerekcsapat sem zavarta meg az áhítatot és a szentséget, mert a templom egy elevenen, lüktető szív volt, és hatalmas kőfalai évszázadok imáit őrizték, zsongták, és angyalok, kerubok énekeit visszhangozta minden, ami kézzel fogható, ami szemmel látható. És ami szemnek láthatatlan, annak feltöltő áramában lehetett szólni vagy csak hallgatni, egyszerűen csak ott lenni. Nem kellett szent szöveg, sem zsoltár, sem időre bejegyzett formalitás – sem hamis, gépies áhítat, sőt még pap sem kellett, aki közvetít.... Időtlenül boldog örömteli áramlat, a gótikus templom égig törtető csúcsaival. Ez a lélekemelő atmoszféra tárult fel a világnak éjjel-nappal, ünnep és hétköznap.

Ma pedig kimenekültem a templomból, mert sajnálom és mélységesen megvetem azt, ami történik, és amihez a mai kőkeményre izmosodott, hideg és intézményesített egyház asszisztál. Az atya, fiú, szentlélek szentháromságát a maszk, teszt, oltás szentháromsága váltotta fel. Vagy inkább le. „Miért féltek ti…?” – kérdezi most az újra megszületni készülő Megváltó. Hát mitől féltek? Talán nem mond rátok égig jajduló áment Jézus, a Krisztus, ti kicsinyhitűek?!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.11.2.   


Különös jövő

Nagy Csivre Katalin

A világ számomra kezd teljesen felismerhetetlenné válni, illetve lehet, hogy eddig vak voltam. Vadonatúj mintákra épülő új korszak kezdődik.

2021.11.2.   


Esküszegés

Nagy Csivre Katalin

Krisztus előtt kb. 400-ban hangzott el Hippokratész kijelentése: „A beteg java a legfőbb törvény! (Salus aegroti, suprema lex esto!)

2021.10.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.