Megváltásra várva


Nagy Csivre Katalin  2021.12.17. 17:23

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

Karácsony előtt egy héttel véletlenül belépek a templomba. A kapura szegezve az „OP- režim” (oltott vagy átesett számára engedélyezett a belépés), vagyis az Úr házába a párttagsági, akarom mondani védettségi a belépő, vagy annak hiánya a kitiltó... Belépve kézfertőtlenítő fogad szenteltvíz helyett, és maszkírozott, arctalan emberek lézengnek üres tekintettel, egymástól a bizonytalan, gyanús távolságtartással. Iszonytató! Arra gondolok, hogy lehet itt bárminek is köze a szenthez és a szakrálishoz?


Miközben erőt vesz rajtam a rosszullét, csak ténfergek, mert keresem azt a hangulatot, azt az élményt, amit utoljára talán a Leon katedrális adott, a tágra nyílt hatalmas ajtajával, amely behívta az utca emberét, az imát gyöngyörgetőt, az aggastyánt, a munkaruhában fáradtan bekullogót, a kíváncsi turistát, de még a hangos gyerekeket is. Itt a rohangáló gyerekcsapat sem zavarta meg az áhítatot és a szentséget, mert a templom egy elevenen, lüktető szív volt, és hatalmas kőfalai évszázadok imáit őrizték, zsongták, és angyalok, kerubok énekeit visszhangozta minden, ami kézzel fogható, ami szemmel látható. És ami szemnek láthatatlan, annak feltöltő áramában lehetett szólni vagy csak hallgatni, egyszerűen csak ott lenni. Nem kellett szent szöveg, sem zsoltár, sem időre bejegyzett formalitás – sem hamis, gépies áhítat, sőt még pap sem kellett, aki közvetít.... Időtlenül boldog örömteli áramlat, a gótikus templom égig törtető csúcsaival. Ez a lélekemelő atmoszféra tárult fel a világnak éjjel-nappal, ünnep és hétköznap.

Ma pedig kimenekültem a templomból, mert sajnálom és mélységesen megvetem azt, ami történik, és amihez a mai kőkeményre izmosodott, hideg és intézményesített egyház asszisztál. Az atya, fiú, szentlélek szentháromságát a maszk, teszt, oltás szentháromsága váltotta fel. Vagy inkább le. „Miért féltek ti…?” – kérdezi most az újra megszületni készülő Megváltó. Hát mitől féltek? Talán nem mond rátok égig jajduló áment Jézus, a Krisztus, ti kicsinyhitűek?!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.   


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1