Merjünk nők lenni!


Bernád Emese  2007.10.10. 19:20

A reklámozók szlogenje szerint minden a mi kényelmünket szolgálja, vegyünk és fogyasszunk, mert akkor jobb és kényelmesebb lesz az életünk.

Elkerül bennünket a hát-, derék- és fejfájás, sőt, a menstruációs görcsöknek is búcsút inthetünk. Vége a nehéz napoknak! Minden nap csúcsteljesítményt nyújthatunk, semmink nem fáj majd, és az árgus férfiszemek sem vesznek észre semmit. A hisztis, hipochondriás liba már a múlté, főnökünk számára mi válunk a tökéletes munkaerő megtestesítőjévé. Minden nap, a nap minden órájában munkára és harcra készek leszünk.

Már megint elhúzták előttünk a mézesmadzagot, miszerint tökéletesek lehetünk, itt van karnyújtásnyira a megoldás. Csak meg kell venni, és be kell szedni. Az eredményhez képest bagóért! Reggel egy bogyó, délben egy bogyó, este egy bogyó, plusz még kávé literszám. Aztán hajthatunk és igavonhatunk, mint az állatok. Mert ilyen csodaszerek mellett nincs kibúvó: nem fájhat, nem sajoghat, nem lüktethet, nem csikarhat. Ha igen, akkor csakis velünk van a baj. Maradiak vagyunk, nem haladunk a korszellemmel, elutasítjuk a tudomány vívmányait. Biztosan nem is akarunk dolgozni, csak lustálkodásra, lebzselésre vágyunk. Nincs ki- és mellébeszélés: bogyót kell szedni és melózni látástól vakulásig. A mézesmadzagról kiderült, hogy valójában rablánc. Fogva tart bennünket és nem enged. Egy újabb dolog, amiről kiderült: a fejünkre nőtt ahelyett, hogy a kényelmünket szolgálná.

Mert mi van akkor, ha én azt akarom, hogy fájjon, sajogjon és lüktessen? Ha nem akarok tökéletes munkaerővé válni, ha a nehezebb napokat inkább pihengetve szeretném átvészelni. Hadd fájjon, ami fájni akar! Engedtessék meg a testemnek a velem való kommunikáció, adja csak le nyugodtan vészjelzéseit. Nem elnyomni akarom ezeket, sokkal inkább meghallgatni és megszívlelni, hogy máskor ne legyen rájuk szükség. Nő akarok lenni végre! Ha fáj a fejem, akkor fájjon, és ne kapjak hülye megjegyzéseket. Ha fáj a hasam, ha menstruálok, akkor azt ne kelljen eltitkolnom, elbujdosnom, vagy esetleg a csodaszereknek köszönhetően az irodában ülnöm. A fájdalom is az enyém, ki akarom végre élvezni. Üldögélni otthon csendesen, elmélkedni, gondolkodni, álmodozni, pihenni végre. Foglalkozni egy kicsit a lelkemmel!

Mutatjuk, hogy kemények vagyunk, nincs szükségünk senkire, semmire. Cipeljük a nehéz táskákat, a gyerekeket, a cekkereket, a család, a világ gondjait. Játszuk a rendíthetetlen ólomkatonát, pedig a lelkünk mélyén inkább a balerinához hasonlítunk.

Merjünk hát esetlenek, kedvesek, lágyak, oltalomra szorulók, szerelmesen odasimulók lenni, merjünk sírni, szomorkodni, dühöngeni, hisztizni is! Merjünk végre nők lenni!Hozzászólások

lona, 16. 10. 2007 10:52:02 Igaz!
Nagyon tetszett, nagyon igaz, teljesen egyettértek!
@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.