Natascha, Hedvig és a csodadoktor esete


Póda Erzsébet  2006.9.24. 12:35

Az idei nyárvége nem szűkölködött szenzációkban. A média gyors egymásutánban tudósított a hihetetlen eseményekről.

Mégpedig a csodadoktori minőségben munkálkodó szektavezér leleplezéséről, a nyolc éve elrabolt kislány csodálatos kiszabadulásáról, majd az egyetemistalány brutális megtámadásáról.

Egy kisvárosban tevékenykedő csodadoktor házából három hónap ottlét után segítséget kért egy nő, mert nem tudta elhagyni annak portáját. Végül a rendőrség különleges alakulatának sikerült kiszabadítania őt. A „gyógyítót”, akinek munkássága inkább hasonlított a szektavezérek működéséhez, pedig letartóztatta. Mégpedig a házban talált engedély nélküli fegyverek és kábítószer miatt.

Nem telt el egy hét, s a médiában már azt olvashattuk, hogy a nyilvánvalóan szélhámos csodadoktor egy igazi jótékony lélek, aki néha vacsorázni is elvitte a fent említett nőt, aki a vacsora ellen nem is tiltakozott. Több szemtanút és ismerőst is megszólítottak, sőt a csodálatos felépülésen keresztülment egykori súlyos betegek nyilatkoztak arról, hogy az említett csodadoki hozta őket vissza a halál torkából.

Arra viszont a mai napig nem tud senki magyarázatot adni, hogy a békés lelkű, csodálatos adottságú gyógyítónak vajon miért volt szüksége tiltott kábítószerre és fegyverekre? Mert feltehetőleg nem ezekkel gyógyította ki végleg a hozzá forduló betegeket…

Az osztrák Nataschának szintén van némi köze a csodához -- a csodával határos módon szabadult ki fogva tartójától. A közvéleményalakító eszközök, tehát a sajtó, tévé, rádió nem tétlenkedett. Máris megjelentek a legkülönbözőbb spekulációk a lány életéről. A munkájukat komolyabban végző zsurnaliszták a lány interjúja után szakértői kerekasztal-beszélgetést szerveztek, melyen mindenki, pszichiáter, pszichológus, nyomozó és gyerekvédő elmondhatta a véleményét.

Ugyanakkor a pletykalapok azon „rágódtak”, miért várt a lány a kiszabadulással nyolc évig, hiszen előbb is megtehette volna – ha annyira akarta volna… A sajtóból azt is megtudhattuk, hogy az elrablója ágyasa volt, sőt az egyes internetes fórumon az „egyének” véleményét is elolvashattuk. (Azokból viszont ocsmányságuk miatt hadd ne idézzek!)

Csodálkozom ezeken az embereken – az újságírókon és a közönségen egyaránt --, hogyan feltételezhetnek ilyesmit?! Minden józan gondolkodású ember számára világos, hogy a tízéves lány nem önszántából rohant az őrült pszichopata karjaiba, és nem jókedvéből élt a vastag falú „bunkerban”. A csoda az, hogy ez a lány nyolc év elteltével is épelméjű maradt, miközben éhezéssel, zsarolással törte be őt elmebajos elrablója. Senki nem tudhatja, milyen testi és lelki szenvedéseket kellett átélnie, milyen túlélési technikát kellett kidolgoznia ahhoz, hogy egyáltalán életben maradjon – ember maradjon. Nataschát csak becsülni lehet azért, amiért ilyen sok év után is képes volt véghez vinni a szökést.

A harmadik „csoda” a szlovákiai magyar egyetemistalány, Hedvig esete. Miután fényes nappal megverték -- erről felvételek, és orvosi vélemény is készült -- egyszercsak arról értesülhetünk a sajtóból, hogy az incidenst a lány csak kitalálta. Sőt ennél továbbmennek, azt állítják, az egész történetet saját maga rendezte meg. Aki látta a lányról készült felvételeket, annak nyilvánvaló, hogy senki sem tudja magát így bántalmazni.

Hipergyorsasággal lezajlott DNS-vizsgálatról szólnak a hírek -- holott más esetben ez a vizsgálat hosszú ideig is eltart… Sok a homályos részlet, a csúsztatás (ez esetben nyilvánvalón a politika is manipulál -- kérdés, hogy miért?), melyet a média csak még zavarosabbá tesz. Az emberek máris dönthetnek: mellette, vagy ellene foglalnak állást. Miközben az, hogy mi az igazság, mintha senkit sem érdekelne.

A média a szektavezér minden jelét magán viselő önjelölt csodadoktorból pozitív hőst farag -- miközben a markában tartott nőt kigúnyolja és hiteltelennek ítéli. (Aki még nem élt szektában, annak fogalma sem lehet arról, micsoda agymosáson megy ott keresztül a jóhiszemű, hitét kereső odatévedő.) A kegyetlen fogságából kiszabadult lányt -- akit elrablója kénye-kedvére kihasznált, testileg és lelkileg agyonkínzott, megalázott -- szinte bűnösnek nyilvánítja. A megvert egyetemistalányt pedig áldozatból bűnbakká „lépteti elő”.

(Nem akarom azt állítani, hogy a közvélemény megkérdőjelezi a nők állításait, miközben a nyilvánvalóan nem tiszta kártyákkal játszó „csodadoktor úrból” majdhogynem prófétát farag. De valahogy így tűnik… )

Közhelyszámba megy a megállapítás, miszerint a média hatalom. Eredetileg azt a feladatot kellene ellátnia, hogy társadalmi tükör legyen, és az emberek életminőségének javítása érdekében munkálkodjon. Meglássa a visszásságokat, kritizálja azokat, és esetenként megoldást kínáljon.

Csak ez a hatalom ma már ott tart, hogy nem szelektál, nem mérlegel, nem riad vissza a tények megváltoztatásától, hazugságok igazságként való feltüntetésétől sem. Amint ezt a fent említett három eset közönség elé „tálalása” is bizonyítja.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1