Pénzt vagy szeretetet?


Póda Erzsébet  2003.8.17. 18:30

A pénz fontos dolog: boldogság és bánat, gazdagság és szegénység forrása.

Háborúk törnek ki, szerelmek szövődnek és mennek tönkre, baráti körök alakulnak, és családok esnek szét, emberi tragédiák íródnak miatta. Emellett persze ezernyi más dologra is alkalmas.

Elkölthetjük például puccos üzletközpontokban, vagy márkás és kevésbé márkás butikokban. Fizethetünk belőle angol különórákat vagy hegedűleckéket, nyelvérzékkel nem rendelkező vagy botfülű gyermekünknek. Vásárolhatunk rajta lemezeket, bútorokat, hifitornyokat, bélyegeket, kenceficéket, féldeciket, söröket és cigarettákat. Elveszíthetjük szerencsejátékon vagy lóversenyen. Körbeutazhatjuk rajta a földgömböt, de gyűjtögethetjük éveken át a bankba vagy a párnánk alatt is. Gyarapíthatjuk millióinkat, a fillért is sajnálva másoktól, vagy szórhatjuk pénzünket két kézzel -- végtelen számú ötletünk van, mire költhetjük fizetőeszközünket.

A pénz, mivel az életünk függ tőle (hiszen alapvető szükségleteinkért: víz, élelem, ruha, lakhely, fizetnünk kell), fontos helyet foglal el mindennapjainkban. Az utóbbi évtizedben fontossága csak növekedett. Az előző rendszer értékrendje felbomlott, az új még csak kialakulóban van. Az emberek fejében káosz uralkodik. A médiák ontják felénk az ideálokat. Megmutatják az élet fényoldalait, megmondják, mikor mit fogyasszunk, milyen ruhát viseljünk, belebeszélnek háztartásunkba és magánéletünkbe. A világot a reklámok uralják, a reklámok pedig a pénzről szólnak – a mi pénzünkről. Arra viszont nem adnak választ, vajon hogyan éljünk jobb életet, ha hiányzik a pénz, a jólét szobájához vezető ajtó kulcsa? A munkanélküliség riasztó arányokat mutat, aki dolgozni szeretne, nem kap munkát. A szerencséseknek viszont, akik dolgozhatnak, nem fizetnek tisztességesen.

A társadalom két részre szakadt: gazdagokra és szegényekre. A köztük tátongó szakadék egyre mélyül. A világ egyik részén tonnaszámra döntik a szemétbe az ételt, a másik részén emberek halnak éhen. A munka elvesztette becsületét, a pénz ázsiója egekig csapott. Az emberek úgy tartják, pénzért mindent megkapható. Az előző rendszer erőszakos egyformásítása még mindig érezteti hatását.

Az egészséges társadalomban az emberek tudják, hogy a másiknak azért megy jobban, mert ügyesebb. Nálunk viszont az emberek úgy érzik, becsületes munkával nem lehet meggazdagodni. Elégedetlenek és elkeseredettek a kudarcoktól. Érzik, hogy a játékszabályok tisztességtelenek. Irigykednek egymásra, bántják egymást, elfordulnak egymástól. A pénz és a státuszszimbólumok manapság mindennél fontosabbak: emberségnél, becsületnél, tisztességnél, boldogságnál, szeretetnél.

Persze, vannak, akik valóban vérlázítóan tisztességtelen módon gazdagodnak meg. De attól, hogy irigykedünk rájuk, mi még nem leszünk se gazdagabbak, se boldogabbak, se elégedettebbek. Előbb-utóbb úgyis meg kell változnia ennek a tarthatatlan helyzetnek. Idő kérdése az egész – csak legyen türelmünk kivárni. Lehet, hogy idealistának tűnök, vagy nem haladok a korral, de az én értékrendemben az első helyet még mindig egyértelműen a szeretet foglalja el! Mert kevés pénzből élni sokkal könnyebb, mint szeretet nélkül.

A szeretet sok mindent legyőz, a pénz viszont csak a pénzéhséget, a hatalomvágyat csillapítja -- azt is csak ideig-óráig. S ha a közismert viccben feltűnő bandita válaszút elé állítana, szívesebben adnám neki vékonyka pénztárcámat, mint azt a gazdagságot, amit számomra a szeretet teremtett.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Míg a halál el nem választ

Dráfi Emese

Szomorú út ez. Gondolataimba merülve egyre csak nyomom a gázt.

2019.5.11.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2019.5.5.  2    3


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16