Pénz nélkül


Póda Erzsébet  2019.11.3. 23:30

A pénz fontos dolog: boldogság és bánat, gazdagság és szegénység forrása.

A pénz fontos dolog: boldogság és bánat, gazdagság és szegénység forrása. Háborúk törnek ki, szerelmek szövődnek és mennek tönkre, baráti körök alakulnak, családok esnek szét, emberi tragédiák íródnak miatta. Emellett persze ezernyi más dologra is alkalmas.

Elkölthetjük például puccos üzletközpontokban, vagy márkás és kevésbé márkás butikokban. Fizethetünk belőle angol különórákat, hegedűleckéket, fociképzést nyelvérzékkel nem rendelkező, botfülű vagy falábú gyermekünknek. Vásárolhatunk rajta bútorokat, egzotikus kirándulásokat, kenceficéket, féldeciket, söröket és cigarettákat. Elveszíthetjük szerencsejátékon. Gyűjtögethetjük éveken át a bankba vagy a párnánk alatt. Gyarapíthatjuk millióinkat, a fillért is sajnálva másoktól, vagy szórhatjuk két kézzel – végtelen számú ötlet van, mire költhetjük fizetőeszközünket.


A pénz, mivel az életünk függ tőle (hiszen alapvető szükségleteinkért: víz, élelem, ruha, lakhely, fizetnünk kell), fontos helyet foglal el mindennapjainkban. Az utóbbi évtizedben fontossága csak növekedett. Az előző rendszer értékrendje felbomlott, új nincs helyette. Az emberek fejében káosz uralkodik. A médiák ontják felénk az ideálokat. Megmutatják az élet fényoldalait, megmondják, mikor mit fogyasszunk, milyen ruhát viseljünk, belebeszélnek háztartásunkba és magánéletünkbe. A világot a reklámok uralják, a reklámok pedig a pénzről szólnak – a mi pénzünkről. Arra viszont nem adnak választ, hogyan éljünk jobb életet, ha hiányzik a pénz, a jólét szobájához vezető ajtó kulcsa.

Bár ez nem új jelenség, a társadalom két részre szakadt: gazdagokra és szegényekre. A köztük tátongó szakadék egyre mélyül. A világ egyik részén tonnaszámra öntik az ételt a szemétbe, a másik részén emberek halnak éhen. A munka elvesztette becsületét, a pénz ázsiója egekig csapott. Az emberek úgy tartják, pénzért mindent megkapható.

Az egészséges társadalomban az emberek tudják, hogy a másiknak azért megy jobban, mert ügyesebb. Nálunk viszont az emberek úgy érzik, becsületes munkával nem lehet meggazdagodni. Elégedetlenek és elkeseredettek a kudarcoktól. Érzik, hogy a játékszabályok tisztességtelenek. Irigykednek egymásra, bántják egymást, elfordulnak egymástól. A pénz és a státuszszimbólumok – tájainkon ez egyértelműen a márkás nagy autó – manapság mindennél fontosabbak: emberségnél, becsületnél, tisztességnél, boldogságnál, szeretetnél.

Persze, vannak, akik valóban vérlázítóan tisztességtelen módon gazdagodnak meg. De attól, hogy irigykedünk rájuk, mi még nem leszünk se gazdagabbak, se boldogabbak, se elégedettebbek. Előbb-utóbb úgyis meg kell változnia ennek a tarthatatlan helyzetnek. Idő kérdése az egész – csak legyen türelmünk kivárni! Lehet, hogy idealistának tűnök, vagy nem haladok a korral, de az én értékrendemben az első helyet még mindig egyértelműen a szeretet foglalja el. (Nem az elcsépeltté degradált fogalom, melynek nevében megintcsak pénzt akarnak kihúzni a zsebünkből, hanem az, amelyik sok mindent magába foglal: együttérzést, segítőkészséget, odafigyelést, megértést, alázatot, türelmet, áldozathozatalt…) Mert kevés pénzből élni sokkal könnyebb, mint szeretet nélkül. A szeretet sok mindent legyőz, a pénz viszont csak a pénzéhséget, a hatalomvágyat csillapítja -- azt is csak ideig-óráig. S ha a közismert viccben feltűnő bandita válaszút elé állítana, szívesebben adnám neki vékonyka pénztárcámat, mint azt a gazdagságot, amit számomra a szeretet teremtett.

Fotó: internet

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.