Pénz nélkül


Póda Erzsébet  2019.11.3. 23:30

A pénz fontos dolog: boldogság és bánat, gazdagság és szegénység forrása.

A pénz fontos dolog: boldogság és bánat, gazdagság és szegénység forrása. Háborúk törnek ki, szerelmek szövődnek és mennek tönkre, baráti körök alakulnak, családok esnek szét, emberi tragédiák íródnak miatta. Emellett persze ezernyi más dologra is alkalmas.

Elkölthetjük például puccos üzletközpontokban, vagy márkás és kevésbé márkás butikokban. Fizethetünk belőle angol különórákat, hegedűleckéket, fociképzést nyelvérzékkel nem rendelkező, botfülű vagy falábú gyermekünknek. Vásárolhatunk rajta bútorokat, egzotikus kirándulásokat, kenceficéket, féldeciket, söröket és cigarettákat. Elveszíthetjük szerencsejátékon. Gyűjtögethetjük éveken át a bankba vagy a párnánk alatt. Gyarapíthatjuk millióinkat, a fillért is sajnálva másoktól, vagy szórhatjuk két kézzel – végtelen számú ötlet van, mire költhetjük fizetőeszközünket.


A pénz, mivel az életünk függ tőle (hiszen alapvető szükségleteinkért: víz, élelem, ruha, lakhely, fizetnünk kell), fontos helyet foglal el mindennapjainkban. Az utóbbi évtizedben fontossága csak növekedett. Az előző rendszer értékrendje felbomlott, új nincs helyette. Az emberek fejében káosz uralkodik. A médiák ontják felénk az ideálokat. Megmutatják az élet fényoldalait, megmondják, mikor mit fogyasszunk, milyen ruhát viseljünk, belebeszélnek háztartásunkba és magánéletünkbe. A világot a reklámok uralják, a reklámok pedig a pénzről szólnak – a mi pénzünkről. Arra viszont nem adnak választ, hogyan éljünk jobb életet, ha hiányzik a pénz, a jólét szobájához vezető ajtó kulcsa.

Bár ez nem új jelenség, a társadalom két részre szakadt: gazdagokra és szegényekre. A köztük tátongó szakadék egyre mélyül. A világ egyik részén tonnaszámra öntik az ételt a szemétbe, a másik részén emberek halnak éhen. A munka elvesztette becsületét, a pénz ázsiója egekig csapott. Az emberek úgy tartják, pénzért mindent megkapható.

Az egészséges társadalomban az emberek tudják, hogy a másiknak azért megy jobban, mert ügyesebb. Nálunk viszont az emberek úgy érzik, becsületes munkával nem lehet meggazdagodni. Elégedetlenek és elkeseredettek a kudarcoktól. Érzik, hogy a játékszabályok tisztességtelenek. Irigykednek egymásra, bántják egymást, elfordulnak egymástól. A pénz és a státuszszimbólumok – tájainkon ez egyértelműen a márkás nagy autó – manapság mindennél fontosabbak: emberségnél, becsületnél, tisztességnél, boldogságnál, szeretetnél.

Persze, vannak, akik valóban vérlázítóan tisztességtelen módon gazdagodnak meg. De attól, hogy irigykedünk rájuk, mi még nem leszünk se gazdagabbak, se boldogabbak, se elégedettebbek. Előbb-utóbb úgyis meg kell változnia ennek a tarthatatlan helyzetnek. Idő kérdése az egész – csak legyen türelmünk kivárni! Lehet, hogy idealistának tűnök, vagy nem haladok a korral, de az én értékrendemben az első helyet még mindig egyértelműen a szeretet foglalja el. (Nem az elcsépeltté degradált fogalom, melynek nevében megintcsak pénzt akarnak kihúzni a zsebünkből, hanem az, amelyik sok mindent magába foglal: együttérzést, segítőkészséget, odafigyelést, megértést, alázatot, türelmet, áldozathozatalt…) Mert kevés pénzből élni sokkal könnyebb, mint szeretet nélkül. A szeretet sok mindent legyőz, a pénz viszont csak a pénzéhséget, a hatalomvágyat csillapítja -- azt is csak ideig-óráig. S ha a közismert viccben feltűnő bandita válaszút elé állítana, szívesebben adnám neki vékonyka pénztárcámat, mint azt a gazdagságot, amit számomra a szeretet teremtett.

Fotó: internet

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Igaz barátság

Jády Mónika

Befutott a távolsági busz. Egy idős néni mellé ültem le.

2019.11.8.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2019.8.24.    14


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2019.7.29.   


Míg a halál el nem választ

Dráfi Emese

Szomorú út ez. Gondolataimba merülve egyre csak nyomom a gázt.

2019.5.11.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2019.5.5.  2    3


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4