Századunkban


Keszegh Csilla  2004.10.14. 15:49

Huszonegyedik században élünk, melynek jellemzői többek között: az atomkorszak, a megavárosok, a tudomány és a technika gyors fejlődése, a rohanó életmód, a felszínesség, és a gyorsan változó divathullámok.

Ám, miközben mobiltelefonokkal sétálunk, és óriási teljesítményű számítógépeken dolgozunk, fogyasztunk és hegységnyi halmokat szemetelünk, a világ más részén éheznek és nyomorognak. Az információk száguldásával a mai kor embere majdnem mindent megtudhat a világról. A szupermarketekben bármit és bármennyi árut megvásárolhat -- úgy érezheti, övé lehet minden. S miközben a civilizáció „áldásait” élvezi, talán nem is tudja, közben mi mindent veszít el.

Gyakran hallhatjuk a kifejezést: a mai kor kihívásai. Vajon mit jelent ez? Talán azt, hogy meg kell felelnünk a rohanó világ követelményeinek. S vajon mik a mai, rohanó világ követelményei? Talán az, hogy rohanjunk együtt vele. Sajátítsunk el minél több, többé-kevésbé fontos információt. Vagy, hogy ideális tagjai legyünk az egyre elhatalmasodó fogyasztói társadalomnak. Miből áll a mai kor? Napról napra új és újabb felfedezéseket tesznek a tudósok. Amit tegnap tanultunk, holnapra már nem lesz érvényes. A rohanó kor, a technikai fejlődés megköveteli, hogy az ember követni tudja. S erre leginkább a fiatalok képesek, mivel ők a legképlékenyebbek.

Csakhogy közben megfeledkezünk egy s másról. Mert míg régebben az ifjúság maga választhatta ki a példaképét családtagjai, ismerősei, vagy valamely híres, elismert egyéniségek közül, ma művileg megtervezett, hamis példaképeket gyárt a fogyasztói társadalom. Mintegy a polcra rakva, és unalomig reklámozva azokat. S mivel, mint már említettem a fiatalság a legképlékenyebb, ő a legnyitottabb, a legbefogadóbb mindenre. Még az ilyesmire is. Míg nagyszüleink az ő szüleiktől és nagyszüleiktől tanultak mindent – dolgozni, viselkedni, élni az életet, ma már szinte senki sem tanul a szüleitől. Az oktatást az iskola végzi, s mire szegény diák hazaér, feje zsong a sok mindentől, amit az iskolában hallott. Otthon leckét tanul, majd tévézik, videózik, számítógépezik. A megtanult tananyag nagyobb részére soha nem lesz szüksége, az életre felkészítő hasznos dolgokat azonban nem tanítják meg vele. És hol vannak már a réges-régi közös, sokat adó, meghitt családi beszélgetések, vagy az együtt élő több generáció közös munkái?

– Azok kora már lejárt! – mondhatná a modern ember. – Ma már unalmasak az ősök szövegei. Ahelyett lehet tévézni, videózni, dévédézni, cédét hallgatni, gyors autókkal száguldozni, modern és divatos cuccokat hordani, hamar leáldozó divatpéldaképeket követni.

A mai kor kihívásainak tehát -- mint minden korban – a mai fiatalok is meg akarnak felelni. Együtt rohannak vele. Együtt étkeznek vele a gyorsbüfékben. Együtt computereznek vele. Együtt száguldoznak vele az utakon és az információhálózatokon. Együtt fogyasztják vele a reklámozott árukat. Együtt rajongnak vele az előkészített, szájukba rágott hamis ideálokért.
Együtt rohannak vele – ki tudja hová?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.