Századunkban


Keszegh Csilla  2004.10.14. 15:49

Huszonegyedik században élünk, melynek jellemzői többek között: az atomkorszak, a megavárosok, a tudomány és a technika gyors fejlődése, a rohanó életmód, a felszínesség, és a gyorsan változó divathullámok.

Ám, miközben mobiltelefonokkal sétálunk, és óriási teljesítményű számítógépeken dolgozunk, fogyasztunk és hegységnyi halmokat szemetelünk, a világ más részén éheznek és nyomorognak. Az információk száguldásával a mai kor embere majdnem mindent megtudhat a világról. A szupermarketekben bármit és bármennyi árut megvásárolhat -- úgy érezheti, övé lehet minden. S miközben a civilizáció „áldásait” élvezi, talán nem is tudja, közben mi mindent veszít el.

Gyakran hallhatjuk a kifejezést: a mai kor kihívásai. Vajon mit jelent ez? Talán azt, hogy meg kell felelnünk a rohanó világ követelményeinek. S vajon mik a mai, rohanó világ követelményei? Talán az, hogy rohanjunk együtt vele. Sajátítsunk el minél több, többé-kevésbé fontos információt. Vagy, hogy ideális tagjai legyünk az egyre elhatalmasodó fogyasztói társadalomnak. Miből áll a mai kor? Napról napra új és újabb felfedezéseket tesznek a tudósok. Amit tegnap tanultunk, holnapra már nem lesz érvényes. A rohanó kor, a technikai fejlődés megköveteli, hogy az ember követni tudja. S erre leginkább a fiatalok képesek, mivel ők a legképlékenyebbek.

Csakhogy közben megfeledkezünk egy s másról. Mert míg régebben az ifjúság maga választhatta ki a példaképét családtagjai, ismerősei, vagy valamely híres, elismert egyéniségek közül, ma művileg megtervezett, hamis példaképeket gyárt a fogyasztói társadalom. Mintegy a polcra rakva, és unalomig reklámozva azokat. S mivel, mint már említettem a fiatalság a legképlékenyebb, ő a legnyitottabb, a legbefogadóbb mindenre. Még az ilyesmire is. Míg nagyszüleink az ő szüleiktől és nagyszüleiktől tanultak mindent – dolgozni, viselkedni, élni az életet, ma már szinte senki sem tanul a szüleitől. Az oktatást az iskola végzi, s mire szegény diák hazaér, feje zsong a sok mindentől, amit az iskolában hallott. Otthon leckét tanul, majd tévézik, videózik, számítógépezik. A megtanult tananyag nagyobb részére soha nem lesz szüksége, az életre felkészítő hasznos dolgokat azonban nem tanítják meg vele. És hol vannak már a réges-régi közös, sokat adó, meghitt családi beszélgetések, vagy az együtt élő több generáció közös munkái?

– Azok kora már lejárt! – mondhatná a modern ember. – Ma már unalmasak az ősök szövegei. Ahelyett lehet tévézni, videózni, dévédézni, cédét hallgatni, gyors autókkal száguldozni, modern és divatos cuccokat hordani, hamar leáldozó divatpéldaképeket követni.

A mai kor kihívásainak tehát -- mint minden korban – a mai fiatalok is meg akarnak felelni. Együtt rohannak vele. Együtt étkeznek vele a gyorsbüfékben. Együtt computereznek vele. Együtt száguldoznak vele az utakon és az információhálózatokon. Együtt fogyasztják vele a reklámozott árukat. Együtt rajongnak vele az előkészített, szájukba rágott hamis ideálokért.
Együtt rohannak vele – ki tudja hová?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.