Századunkban


Keszegh Csilla  2004.10.14. 15:49

Huszonegyedik században élünk, melynek jellemzői többek között: az atomkorszak, a megavárosok, a tudomány és a technika gyors fejlődése, a rohanó életmód, a felszínesség, és a gyorsan változó divathullámok.

Ám, miközben mobiltelefonokkal sétálunk, és óriási teljesítményű számítógépeken dolgozunk, fogyasztunk és hegységnyi halmokat szemetelünk, a világ más részén éheznek és nyomorognak. Az információk száguldásával a mai kor embere majdnem mindent megtudhat a világról. A szupermarketekben bármit és bármennyi árut megvásárolhat -- úgy érezheti, övé lehet minden. S miközben a civilizáció „áldásait” élvezi, talán nem is tudja, közben mi mindent veszít el.

Gyakran hallhatjuk a kifejezést: a mai kor kihívásai. Vajon mit jelent ez? Talán azt, hogy meg kell felelnünk a rohanó világ követelményeinek. S vajon mik a mai, rohanó világ követelményei? Talán az, hogy rohanjunk együtt vele. Sajátítsunk el minél több, többé-kevésbé fontos információt. Vagy, hogy ideális tagjai legyünk az egyre elhatalmasodó fogyasztói társadalomnak. Miből áll a mai kor? Napról napra új és újabb felfedezéseket tesznek a tudósok. Amit tegnap tanultunk, holnapra már nem lesz érvényes. A rohanó kor, a technikai fejlődés megköveteli, hogy az ember követni tudja. S erre leginkább a fiatalok képesek, mivel ők a legképlékenyebbek.

Csakhogy közben megfeledkezünk egy s másról. Mert míg régebben az ifjúság maga választhatta ki a példaképét családtagjai, ismerősei, vagy valamely híres, elismert egyéniségek közül, ma művileg megtervezett, hamis példaképeket gyárt a fogyasztói társadalom. Mintegy a polcra rakva, és unalomig reklámozva azokat. S mivel, mint már említettem a fiatalság a legképlékenyebb, ő a legnyitottabb, a legbefogadóbb mindenre. Még az ilyesmire is. Míg nagyszüleink az ő szüleiktől és nagyszüleiktől tanultak mindent – dolgozni, viselkedni, élni az életet, ma már szinte senki sem tanul a szüleitől. Az oktatást az iskola végzi, s mire szegény diák hazaér, feje zsong a sok mindentől, amit az iskolában hallott. Otthon leckét tanul, majd tévézik, videózik, számítógépezik. A megtanult tananyag nagyobb részére soha nem lesz szüksége, az életre felkészítő hasznos dolgokat azonban nem tanítják meg vele. És hol vannak már a réges-régi közös, sokat adó, meghitt családi beszélgetések, vagy az együtt élő több generáció közös munkái?

– Azok kora már lejárt! – mondhatná a modern ember. – Ma már unalmasak az ősök szövegei. Ahelyett lehet tévézni, videózni, dévédézni, cédét hallgatni, gyors autókkal száguldozni, modern és divatos cuccokat hordani, hamar leáldozó divatpéldaképeket követni.

A mai kor kihívásainak tehát -- mint minden korban – a mai fiatalok is meg akarnak felelni. Együtt rohannak vele. Együtt étkeznek vele a gyorsbüfékben. Együtt computereznek vele. Együtt száguldoznak vele az utakon és az információhálózatokon. Együtt fogyasztják vele a reklámozott árukat. Együtt rajongnak vele az előkészített, szájukba rágott hamis ideálokért.
Együtt rohannak vele – ki tudja hová?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    10


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1