Századunkban


Keszegh Csilla  2004.10.14. 15:49

Huszonegyedik században élünk, melynek jellemzői többek között: az atomkorszak, a megavárosok, a tudomány és a technika gyors fejlődése, a rohanó életmód, a felszínesség, és a gyorsan változó divathullámok.

Ám, miközben mobiltelefonokkal sétálunk, és óriási teljesítményű számítógépeken dolgozunk, fogyasztunk és hegységnyi halmokat szemetelünk, a világ más részén éheznek és nyomorognak. Az információk száguldásával a mai kor embere majdnem mindent megtudhat a világról. A szupermarketekben bármit és bármennyi árut megvásárolhat -- úgy érezheti, övé lehet minden. S miközben a civilizáció „áldásait” élvezi, talán nem is tudja, közben mi mindent veszít el.

Gyakran hallhatjuk a kifejezést: a mai kor kihívásai. Vajon mit jelent ez? Talán azt, hogy meg kell felelnünk a rohanó világ követelményeinek. S vajon mik a mai, rohanó világ követelményei? Talán az, hogy rohanjunk együtt vele. Sajátítsunk el minél több, többé-kevésbé fontos információt. Vagy, hogy ideális tagjai legyünk az egyre elhatalmasodó fogyasztói társadalomnak. Miből áll a mai kor? Napról napra új és újabb felfedezéseket tesznek a tudósok. Amit tegnap tanultunk, holnapra már nem lesz érvényes. A rohanó kor, a technikai fejlődés megköveteli, hogy az ember követni tudja. S erre leginkább a fiatalok képesek, mivel ők a legképlékenyebbek.

Csakhogy közben megfeledkezünk egy s másról. Mert míg régebben az ifjúság maga választhatta ki a példaképét családtagjai, ismerősei, vagy valamely híres, elismert egyéniségek közül, ma művileg megtervezett, hamis példaképeket gyárt a fogyasztói társadalom. Mintegy a polcra rakva, és unalomig reklámozva azokat. S mivel, mint már említettem a fiatalság a legképlékenyebb, ő a legnyitottabb, a legbefogadóbb mindenre. Még az ilyesmire is. Míg nagyszüleink az ő szüleiktől és nagyszüleiktől tanultak mindent – dolgozni, viselkedni, élni az életet, ma már szinte senki sem tanul a szüleitől. Az oktatást az iskola végzi, s mire szegény diák hazaér, feje zsong a sok mindentől, amit az iskolában hallott. Otthon leckét tanul, majd tévézik, videózik, számítógépezik. A megtanult tananyag nagyobb részére soha nem lesz szüksége, az életre felkészítő hasznos dolgokat azonban nem tanítják meg vele. És hol vannak már a réges-régi közös, sokat adó, meghitt családi beszélgetések, vagy az együtt élő több generáció közös munkái?

– Azok kora már lejárt! – mondhatná a modern ember. – Ma már unalmasak az ősök szövegei. Ahelyett lehet tévézni, videózni, dévédézni, cédét hallgatni, gyors autókkal száguldozni, modern és divatos cuccokat hordani, hamar leáldozó divatpéldaképeket követni.

A mai kor kihívásainak tehát -- mint minden korban – a mai fiatalok is meg akarnak felelni. Együtt rohannak vele. Együtt étkeznek vele a gyorsbüfékben. Együtt computereznek vele. Együtt száguldoznak vele az utakon és az információhálózatokon. Együtt fogyasztják vele a reklámozott árukat. Együtt rajongnak vele az előkészített, szájukba rágott hamis ideálokért.
Együtt rohannak vele – ki tudja hová?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.