Szeretet-teszt


Dráfi Emese  2021.1.26. 17:57

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

Megcsörren a telefon. – Fiam, a teszt pozitív lett. Most mi lesz? - szólt anya kétségbeesetten. – Te jól vagy? Most várjuk apádét.
– Igen, jól – szól vissza a fiú. – Igaz, még kicsit köhögök. Nincs lázam, nem fájnak az ízületeim. Érzem a szagokat, ízeket. Szerintem ez nem covid.
– Honnan vagy olyan biztos benne? Menj el tesztre! Hidd el, nem fáj! Az majd kideríti. Én is azt hittem, hogy megfázás! És látod? Mégse! Menj el, mert mi van, ha te fertőzöl mindenkit! – szinte könyörögve.
– Anya, nem megyek. Tudod, mit gondolok erről.
– Felelőtlen vagy! Másokra nem gondolsz! A teszt kell! A teszt fontos!
– De anya!
– Felelőtlen vagy!

És megszakadt a vonal.


A fiú leteszi a telefont és nagyot sóhajt. Hiszen odafigyel! Nem megy el tesztre. Nem ment akkor sem, amikor másnak kellett. De betartotta a karantént becsületesen. Nem volt a boltban sem, csak a kutyával ment ki, mikor már senki se volt az utcán. Mióta érezte, hogy beteg lesz, szintén nem ment sehová. Természetesen a szüleihez se. Akkor miért felelőtlen? Csak azért, mert nem megy el?

De hát nem kötelező! És most az egész család fúj rá. Istenem! Miért? Miért kell még ezzel is megküzdenünk? Nem egy esetet hallott mostanában, ahol családi nézeteltérések, veszekedések törtek ki, a covid miatt. Egymásra mutogattak, ki kit fertőzhetett meg. Miért nem vigyázott jobban? Miért ment el oda? Miért nem ment el oda? Mert csak a teszt a megváltó, csak a teszt a fontos. Majd az megmondja! És ha kihagyja, akkor sunyítania, magyarázkodnia kell, mert úgy néznek rá, mint a társadalom olyan tagjára, aki másokat veszélybe sodor ebben a hatalmas, szörnyű járványban.

Embert és szeretetet próbáló idők ezek. Most sok minden megmérettetik. Senkit nem hagy ki. Mindannyiunknak szembe kell nézni, és megküzdeni a nagy ellenséggel, ami kifordította az életünket, aminek hatására nagyon sok embernek bizalmatlanság és félelem költözött a szívébe.

Pedig nem ez a megoldás! Csak egyetlenegy megoldás van! A nehéz időkben is összetartani. Támogatni egymás. Pont most, ebben a nagyon nehéz időszakban van szükségünk a családra, a barátainkra, a gyerekeink, szüleink támogatására, megértésére. Mert a covidteszten kívül mással is tesztelnek minket, mégpedig odafentről. Ez nem más, mint a szeretet-teszt. Vajon ezzel hogyan állunk? Mennyire tudunk ebben az időben is szeretni?

Újra megcsörren a telefon. A fiú felveszi.
– Fiam, ne haragudj rám! Szeretlek. Csak nagyon aggódom. Tudom, hogy nem vagy felelőtlen. Ismerlek.
–Én is szeretlek, anya. Vigyázzatok magatokra, egyetek sok vitamint, ha tudtok, üljetek ki kicsit a napra, aztán, ha vége a karanténnak, azonnal megyek haza.

A fiú leteszi a telefont és letörli kibuggyant könnyeit. Hirtelen eszébe jut egy nagyon egyszerű mondat, amire a jelenlegi helyzetben olyannyira szükségünk van: „Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.