Ünnepi sietség


Kabók Zita  2012.12.12. 5:44

A karácsonyi készülődés sokkal advent előtt kezdődik.

Sőt, még annál is korábban. Hozzánk már októberben megérkezett a röplap a karácsonyfa elszállításáról szóló információval. A munkahelyen a karácsonyi szabadságot nyáron le kell foglalni, és a gyerekek már évközben elkészítik a karácsonyi kívánságlistát. A karácsonyi díszítés már októberben megjelenik a boltokban, sőt sokan már novemberben letudják a karácsonyi ajándékvásárlást.

Mire ez a nagy sietség? Rohanunk, hogy mindenkinek megvegyük, pénztárcánkat nem kímélve, a karácsonyi ajándékot. Távoli rokonoknak, nagynéniknek, nagybácsiknak írunk képeslapot, hívjuk meg őket vendégségbe, míg máskor feléjük sem nézünk. Aztán mire véget ér a karácsony, fellélegezve örülünk annak, hogy vége a dínomdánomnak, a sütés-főzésnek, és mire végre kipihenhetnénk magunkat, a szabadságunk is véget ér. Temérdek sok pénzt és energiát fektetünk a karácsonyba, szükségtelenül. Hajtjuk a tökéletes karácsonyi ajándékot, a hibátlan karácsonyfát, a legjobb recepteket, miközben pont magunkra és a családunkra nem jut időnk.

Miért stresszel bennünket a karácsony, és miért érezzük magunkat nyomás alatt ilyenkor? Hogyan tudjuk ezt megelőzni, elkerülni?

A legtöbben az előkészületek miatt idegeskednek: főzés, takarítás, hajsza az ajándékok után, rokonok, akik körül nem szívesen ugrálunk... A karácsonyi időszak megpróbáltatás a házaspároknak, családoknak is. Évközben nincs időnk egymásra, annyi szabadnapot, mint karácsonykor sok család ritkán tölt együtt. Nem meglepő, hogy a nézeteltérések ilyenkor gyakoribbak. A fáradtság, a túl sok elfogyasztott alkohol és a nehéz ételek mind hajlamossá tesznek bennünket az idegeskedésre.

Próbáljunk megállni és lazítani. Semmi értelme sincs hogy csak a bevásárló és takarító listánkon pánikoljunk, mert akkor elveszítjük a pillanat ajándékát. Ne higgyük, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy meghitten ünnepelhessünk. Előre tervezzük meg, kinek mit veszünk, mennyit költünk. Egyezzünk meg a család tagjaival, hogy ne állítsunk fel magas elvárásokat. Használjuk ki az internetet, rendeljünk ajándékokat online, időt és sokszor pénzt is spórolva. Törekedjünk az egyszerűségre, vonjunk be a családot, a gyerekeket a karácsonyi díszítésbe. Tavalyi díszeket, régi csomagolópapírt is nyugodtan használjuk fel újra. Az együtt töltött idő sokkal fontosabb, minthogy méregdrága ajándékok legyenek a fa alatt, vagy ötfogásos menüvel rukkoljunk elő, amit amúgy sem könnyű egyszerre elfogyasztani. Tervezzünk tartalmas családi programot: készítsünk be izgalmas társasjátékot, amivel az egész családot be tudjuk vonni. Ebéd után menjünk sétálni, vagy közösen nézzünk meg egy videófilmet. Ne hagyjuk egyedül barátainkat, családtagjainkat, akik magányosan ünneplik a karácsonyt. Ha szeretteink távol élnek tőlünk, ne feledjünk legalább egy karácsonyi lappal megemlékezni róluk.

Az év vége közeledtével sokan elgondolkodunk az előző éven, mit teljesítettünk, vagy mi az, ami nem sikerült. Örömmel tekintsünk a sikereinkre, ami pedig nem sikerült tűzzük ki újra! Fontos, hogy a nagy készülődésben, idegeskedésben ne feledkezzünk el arról, hogy mit is jelent igazán a karácsony: a szeretet ünnepét. Ha ezt sikerül tudatosítanunk, igazán átélnünk, felejthetetlen lesz számunkra.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Míg a halál el nem választ

Dráfi Emese

Szomorú út ez. Gondolataimba merülve egyre csak nyomom a gázt.

2019.5.11.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2019.5.5.  2    3


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16