Ünnepi sietség


Kabók Zita  2012.12.12. 5:44

A karácsonyi készülődés sokkal advent előtt kezdődik.

Sőt, még annál is korábban. Hozzánk már októberben megérkezett a röplap a karácsonyfa elszállításáról szóló információval. A munkahelyen a karácsonyi szabadságot nyáron le kell foglalni, és a gyerekek már évközben elkészítik a karácsonyi kívánságlistát. A karácsonyi díszítés már októberben megjelenik a boltokban, sőt sokan már novemberben letudják a karácsonyi ajándékvásárlást.

Mire ez a nagy sietség? Rohanunk, hogy mindenkinek megvegyük, pénztárcánkat nem kímélve, a karácsonyi ajándékot. Távoli rokonoknak, nagynéniknek, nagybácsiknak írunk képeslapot, hívjuk meg őket vendégségbe, míg máskor feléjük sem nézünk. Aztán mire véget ér a karácsony, fellélegezve örülünk annak, hogy vége a dínomdánomnak, a sütés-főzésnek, és mire végre kipihenhetnénk magunkat, a szabadságunk is véget ér. Temérdek sok pénzt és energiát fektetünk a karácsonyba, szükségtelenül. Hajtjuk a tökéletes karácsonyi ajándékot, a hibátlan karácsonyfát, a legjobb recepteket, miközben pont magunkra és a családunkra nem jut időnk.

Miért stresszel bennünket a karácsony, és miért érezzük magunkat nyomás alatt ilyenkor? Hogyan tudjuk ezt megelőzni, elkerülni?

A legtöbben az előkészületek miatt idegeskednek: főzés, takarítás, hajsza az ajándékok után, rokonok, akik körül nem szívesen ugrálunk... A karácsonyi időszak megpróbáltatás a házaspároknak, családoknak is. Évközben nincs időnk egymásra, annyi szabadnapot, mint karácsonykor sok család ritkán tölt együtt. Nem meglepő, hogy a nézeteltérések ilyenkor gyakoribbak. A fáradtság, a túl sok elfogyasztott alkohol és a nehéz ételek mind hajlamossá tesznek bennünket az idegeskedésre.

Próbáljunk megállni és lazítani. Semmi értelme sincs hogy csak a bevásárló és takarító listánkon pánikoljunk, mert akkor elveszítjük a pillanat ajándékát. Ne higgyük, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy meghitten ünnepelhessünk. Előre tervezzük meg, kinek mit veszünk, mennyit költünk. Egyezzünk meg a család tagjaival, hogy ne állítsunk fel magas elvárásokat. Használjuk ki az internetet, rendeljünk ajándékokat online, időt és sokszor pénzt is spórolva. Törekedjünk az egyszerűségre, vonjunk be a családot, a gyerekeket a karácsonyi díszítésbe. Tavalyi díszeket, régi csomagolópapírt is nyugodtan használjuk fel újra. Az együtt töltött idő sokkal fontosabb, minthogy méregdrága ajándékok legyenek a fa alatt, vagy ötfogásos menüvel rukkoljunk elő, amit amúgy sem könnyű egyszerre elfogyasztani. Tervezzünk tartalmas családi programot: készítsünk be izgalmas társasjátékot, amivel az egész családot be tudjuk vonni. Ebéd után menjünk sétálni, vagy közösen nézzünk meg egy videófilmet. Ne hagyjuk egyedül barátainkat, családtagjainkat, akik magányosan ünneplik a karácsonyt. Ha szeretteink távol élnek tőlünk, ne feledjünk legalább egy karácsonyi lappal megemlékezni róluk.

Az év vége közeledtével sokan elgondolkodunk az előző éven, mit teljesítettünk, vagy mi az, ami nem sikerült. Örömmel tekintsünk a sikereinkre, ami pedig nem sikerült tűzzük ki újra! Fontos, hogy a nagy készülődésben, idegeskedésben ne feledkezzünk el arról, hogy mit is jelent igazán a karácsony: a szeretet ünnepét. Ha ezt sikerül tudatosítanunk, igazán átélnünk, felejthetetlen lesz számunkra.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.9.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.