Ünnepi sietség


Kabók Zita  2012.12.12. 5:44

A karácsonyi készülődés sokkal advent előtt kezdődik.

Sőt, még annál is korábban. Hozzánk már októberben megérkezett a röplap a karácsonyfa elszállításáról szóló információval. A munkahelyen a karácsonyi szabadságot nyáron le kell foglalni, és a gyerekek már évközben elkészítik a karácsonyi kívánságlistát. A karácsonyi díszítés már októberben megjelenik a boltokban, sőt sokan már novemberben letudják a karácsonyi ajándékvásárlást.

Mire ez a nagy sietség? Rohanunk, hogy mindenkinek megvegyük, pénztárcánkat nem kímélve, a karácsonyi ajándékot. Távoli rokonoknak, nagynéniknek, nagybácsiknak írunk képeslapot, hívjuk meg őket vendégségbe, míg máskor feléjük sem nézünk. Aztán mire véget ér a karácsony, fellélegezve örülünk annak, hogy vége a dínomdánomnak, a sütés-főzésnek, és mire végre kipihenhetnénk magunkat, a szabadságunk is véget ér. Temérdek sok pénzt és energiát fektetünk a karácsonyba, szükségtelenül. Hajtjuk a tökéletes karácsonyi ajándékot, a hibátlan karácsonyfát, a legjobb recepteket, miközben pont magunkra és a családunkra nem jut időnk.

Miért stresszel bennünket a karácsony, és miért érezzük magunkat nyomás alatt ilyenkor? Hogyan tudjuk ezt megelőzni, elkerülni?

A legtöbben az előkészületek miatt idegeskednek: főzés, takarítás, hajsza az ajándékok után, rokonok, akik körül nem szívesen ugrálunk... A karácsonyi időszak megpróbáltatás a házaspároknak, családoknak is. Évközben nincs időnk egymásra, annyi szabadnapot, mint karácsonykor sok család ritkán tölt együtt. Nem meglepő, hogy a nézeteltérések ilyenkor gyakoribbak. A fáradtság, a túl sok elfogyasztott alkohol és a nehéz ételek mind hajlamossá tesznek bennünket az idegeskedésre.

Próbáljunk megállni és lazítani. Semmi értelme sincs hogy csak a bevásárló és takarító listánkon pánikoljunk, mert akkor elveszítjük a pillanat ajándékát. Ne higgyük, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy meghitten ünnepelhessünk. Előre tervezzük meg, kinek mit veszünk, mennyit költünk. Egyezzünk meg a család tagjaival, hogy ne állítsunk fel magas elvárásokat. Használjuk ki az internetet, rendeljünk ajándékokat online, időt és sokszor pénzt is spórolva. Törekedjünk az egyszerűségre, vonjunk be a családot, a gyerekeket a karácsonyi díszítésbe. Tavalyi díszeket, régi csomagolópapírt is nyugodtan használjuk fel újra. Az együtt töltött idő sokkal fontosabb, minthogy méregdrága ajándékok legyenek a fa alatt, vagy ötfogásos menüvel rukkoljunk elő, amit amúgy sem könnyű egyszerre elfogyasztani. Tervezzünk tartalmas családi programot: készítsünk be izgalmas társasjátékot, amivel az egész családot be tudjuk vonni. Ebéd után menjünk sétálni, vagy közösen nézzünk meg egy videófilmet. Ne hagyjuk egyedül barátainkat, családtagjainkat, akik magányosan ünneplik a karácsonyt. Ha szeretteink távol élnek tőlünk, ne feledjünk legalább egy karácsonyi lappal megemlékezni róluk.

Az év vége közeledtével sokan elgondolkodunk az előző éven, mit teljesítettünk, vagy mi az, ami nem sikerült. Örömmel tekintsünk a sikereinkre, ami pedig nem sikerült tűzzük ki újra! Fontos, hogy a nagy készülődésben, idegeskedésben ne feledkezzünk el arról, hogy mit is jelent igazán a karácsony: a szeretet ünnepét. Ha ezt sikerül tudatosítanunk, igazán átélnünk, felejthetetlen lesz számunkra.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.