Válás?


Póda Erzsébet  2020.11.6. 6:59

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

Szeme körül több a szarkaláb, homlokán mélyebbek a barázdák. De mégis: most kezdi élni az életét! Legutóbb lenyíratta, és égővörösre festtette a haját. Aztán beiratkozott egy nyelvtanfolyamra. Elkezdett tornázni, és havonta egyszer a hétvégét egy wellness hotelben tölti. Most azon gondolkodik, hogy felvarratja a ráncait, de még nincs hozzá elég bátorsága.


Pár hete minden pénteken találkozót szervez a barátnőivel, akiket eddig hanyagolt, de most jókat beszélgetnek, nevetgélnek. Persze a nevetés nem megy olyan könnyen, még túl sok benne a keserűség. A férje húsz év házasság után megcsalta. Egy jóval fiatalabbal, aki akár a lánya is lehetne. A dologról – mint ahogy ez már lenni szokott – ő szerzett tudomást legutoljára. Pedig valahol mélyen érezte, pedig sejtette, pedig a jelek ott sorakoztak előtte, majd´ kiverték a szemét! Mikor aztán egy napon a lánya nem bírta tovább és elé állt, egy világ omlott össze benne. Még sosem látta ilyennek. Jól nevelt, kedves lány volt, de most dühösen és bárdolatlanul ordítozott vele, sőt lehülyézte, hogy lehet ennyire buta és vak, hát nem veszi észre, mi történik?!...

Sokat sírt és sokat mérlegelt. Először az öngyilkosságra gondolt, aztán válni akart. Ámde nagyhatalmú férje nem engedi el. Neki mindkét nő kell: a felesége és a fiatal szeretője is. Többször is megfenyegette. Zsarolja is: válás esetén pokollá teszi az életét. Együtt élnek tehát a hatalmas házban: a férj hétközben a családé, a hétvégét a szeretőjével tölti – vagy fordítva. Mikor hogyan tartja kedve.

Hősnőnk most habzsolja az életet, és két kézzel szórja a pénzt. A férje pénzét... Azt mondja, nem tud más megoldást, mert még a halál is jobb ennél a megaláztatásnál.

Pedig egy válás biztos, hogy ezerszer jobb a halálnál!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.