Valentin-napra szeretettel


Orbán Viktória  2008.2.12. 7:44

Közeleg a Valentin-nap, a szerelmesek s a szeretet ünnepe.

A virág- és ajándékboltok kirakataiban megjelentek a szív alakú lufik szerelmes feliratokkal, különféle dísztárgyak, párnák, bonbonok, amikkel kedveskedhetünk szerelmünknek.

De, hogy honnan is ered az ünnep és ki volt Valentin? Erre többféle legenda is létezik, íme néhány:
Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én. Amíg börtönben volt a legenda szerint ilyen üzeneteket küldött a barátainak: „Ne felejtsétek el Valentint!” és „Szeretlek benneteket!”
Egy másik történet szerint Valentin pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint bebörtönözték, mert megtagadta a pogány istenek imádását. A börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: „A Te Valentinod”.
A rómaiak február 15-én tartották Luperkalia ünnepét. Ezt a tavasz-ünnepet Luperkusz isten tiszteletének szentelték, aki a nyájak és a termés védelmezője volt. Az emberek dalolva és táncolva könyörögtek Luperkuszhoz, hogy megvédje a nyájaikat és vigyázzon az emberek és az állatok egészségére és termékenységére. Az ünnep éjjelén a fiatal nők belerakták a nevüket egy kerámia korsóba, a férfiak pedig húztak belőle egy-egy nevet. Az ünnepség és a táncok idejére párok lettek, sőt gyakran egész évben együtt maradtak.

Mindegyik legenda eltér egymástól, egy valami azért mégis összeköti őket, mégpedig a szeretet.

Valentin-nap táján, az emberek hajlamosak túlzásokba esni, és mindenféle giccses, „nyálas” dolgot ajándékozni a párjuknak. Ami persze nem baj csak, ahogy mondani szokták, a kevesebb néha több. Nem is igazán szeretem a Valentin napot, mert csupa olyan dolgot vásárol össze az ember, amit amúgy meg sem venne. Kis szerelmes cicát ’Szeretlek’ felirattal, bögrét, egyéb tárgyakat, amik később csak porfogók lesznek, és igazán semmi hasznuk. (Én, mondjuk, ki nem állhatom az ilyen apró csecse-becséket.)

Szerintem a legjobb Valentin-napi ajándék, ha együtt töltünk egy napot a szerelmünkkel, amikor senki más nem számít, csak magunkkal törődünk, és olyan dolgokat csinálunk, amelyekre amúgy kevés időnk jut. Kirándulunk, piknikezünk, eltöltünk egy napot egy szép fürdőhelyen, majd moziba megyünk stb. S a nap végén a legjobb dolog közösen főzni egy vacsorát. Sokkal jobban esik utána együtt elfogyasztani, mintha egyedül készítettük volna.

Teljesen felesleges különösebb pénzköltésekbe bocsátkozni, mert nem ez a lényeg! Az együtt töltött időnek, a közös, szép emlékeknek sokkal nagyobb összetartó ereje van, mint egy boltban megvásárolt tömegcikknek.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Valentin-napi gyűrű

Nagy Csivre Katalin

Bárcsak Hufnágel Pistát választottam volna, sóhajt fel Mézgáné a rajzfilmben, durcásan leintve Gézát.

2014.2.14.   


Bálint-napi keringő

Faar Ida

Egy újabb ragyogó alkalom az ajándékozásra, a meghitt összebújásra, az élet csodájának éljenzésére.

2013.2.14.   


A szerelmesek ünnepe

Kiss Adrienn Éva

Ma van az a nap, amikor mindenki, aki szeret valakit, világgá kürtölheti.

2013.2.14.    6


A szerelem ideje

Nagy Csivre Katalin

Kőkemény fagyos mancsokkal kopogtatott be február hava házaink ajtaján.

2012.2.14.   


Nem kell, hogy értsd!

Csepy Enikő

Szerzőnk írásából megtudhatjuk, hogyan vélekednek fiatal férfiúink a szerelemről.

2012.2.13.   

A rovat további cikkei

Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.