Változás vagy világvége


Nagy Csivre Katalin  2012.12.20. 5:02

Mint talán mindannyiunktól, tőlem is megkérdezte az egyik ismerősöm, mit gondolok a december 21-e körül keringő rémhírekről.

Mondtam neki: a kérdést már meg is válaszoltad. Egyébként csak Hofi tudna erre pontot tenni: „Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak.” Ez utóbbi befejezett tény. Ám az emberi hülyeség, hiszékenység és befolyásolhatóság tényleg korlátlan és végeláthatatlan.

De mit csodálkozom, ha Mari néni, Miska bácsi bespájzol és egy szál gyufával a zsebükben várják a világvégét? Ha Zoliék zajos delíriumban, feltehetően egy hangos diszkóban készülnek megünnepelni az eseményt? Természetesen az after-party forgatókönyve már másnapra, cakkpakk: megtervezve. És harmadnapra is. Mit csodálkozom, ha több tucat „megvilágosodott", holdnyaló ál-spirituális, önjelölt próféta síppal-dobbal hirdeti a véget, a változást, és a különböző mendemondákat. Jók, magasztosak, üdvözült lelkek induljatok jobbra, kárhozott lelkek amoda balra! Kellő szkepticizmus és objektivitás nélkül könnyen „elszáll " az emberfia. Esetleg fénybe borul. Mert megvilágosodni nagy „divat" lett. Felemelkedni, paradigmát váltani még inkább.

Ilyen egyszerű lenne?

Nem arról van szó, hogy az ember – mondjuk csak ki – megvezethető, tudatlan és zavart? Miért is? Ki tudja ezt? Talán, mert az európai ember jól öltözött, jóllakott ugyan, de szellemileg, spirituálisan az éhhalál fenyegeti. Talán, mert technikailag felfegyverzett, de morálisan lezüllött. Igény van valamiféle változásra, ami elkerülhetetlen, de Isten mentsen meg bennünket a tévelygésektől, réveteg bolygásoktól! Mert ki fog ezért másnap, harmadnap elnézést kérni? Közülünk ki ismeri el, hogy: el-tévedett?

Másodig gyermekem születésétől nem nézünk tévét. Csak hellyel-közzel válogatott gyerek műsorokat, meséket. A bambuláda inkább csak pihen a falon. Anyaként a véleményem radikális: minek beengedni az életünkbe, a CSALÁDBA a sok szennyet? A kérdés nyitott és lehet hogy felesleges is, vagy már elkésett. Hiszen az utcán mindennap szembejön velünk a világhíradó, a sok kelekótyaság, a mendemondák, való világ és a való világtalan...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fikció

Madarász Ildikó

Fikció. Akkor van rá szükség, ha az élet rémálommá válik. És az élet mindenkinek rémálommá válhat. Hol így, hol úgy.

2012.12.21.   


Maja naptár és világvége

Angyal Sándor

A világvége-jóslatok egyre jobban izgatják az emberiséget, hiszen az előrejelzett dátum egyre közelebb van.

2012.12.18.   


Ha a majáknak...

Nagy Erika

Szomszédasszonyom ijedten kérdezte tőlem, hogy hallottam-e arról, hogy decemberben itt a világvége.

2012.12.15.    6


Ha a majáknak igazuk lenne... (4)

Csepy Enikő

Tíz nap, és itt a megadott időpont. Ezúttal egyetemi hallgatókat kérdeztünk, ők hogyan vélekednek?

2012.12.11.    7


Ha a majáknak igazuk lenne...(3)

Póda Erzsébet

Folytatjuk elmélkedésünket azon, mi lenne, ha 2012-ben valóban véget érne a világ, és mi ezzel tökéletesen tisztában lennénk?

2012.11.7.   


Ha a majáknak igazuk lenne...(2)

Póda Erzsébet

Folytatjuk elmélkedésünket azon, mi lenne, ha 2012-ben valóban véget érne a világ, és mi ezzel tökéletesen tisztában lennénk?

2012.8.14.    10

A rovat további cikkei

Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.