Van élet a válás után


Nagy Erika  2016.7.1. 0:29

Két ember élete elképzelhetetlen konfliktusok nélkül.

Gyakran követünk el hibákat, amelyek felhalmozódva orvosolhatatlan szakadékot képeznek a kapcsolatban, és elkerülhetetlen a válás.


Éva tudta, hogy baj van, de nem hitt a fülének, mikor férje, Péter, egy napon eléállt és azt mondta, nem bírja tovább, elköltözik. Megalázottnak, dühösnek érezte magát. Elképedt, mert nem hitte (vagy nem akarta látni?), hogy ennyire rossz a helyzet. A kezdetben átzokogott napok után mindinkább valósággá vált a szakítás. Péter tényleg elment, és ő egyedül maradt. Amikor szerelmes lett, úgy érezte, ez az érzés örökké tart, soha senki és semmi le nem rombolhatja, el nem tompíthatja. Tévedett, mégpedig nagyot.

Az egyedül töltött éjszakák nagyon lassan teltek. Bőven volt ideje arra, hogy elgondolkodjon azon, mit rontott el, és belátta, néha ő sem úgy viselkedett, ahogy kellett volna. Azt is tudatosította, hogy nem lesz könnyű dolga, de tovább kell lépnie. Munkába temetkezett, mert rájött, ha elfoglalja magát, az sokkal jobb, mintha az asztalon könyökölve rágódna a múlt sérelmein. Lábra kell állnia, mert az élet ezt követeli. Nemsokára (persze önfegyelmet és önvizsgálatot gyakorolva) sikerült visszanyernie belső stabilitását, megbékélt a sorssal, és az előtte álló szabadsággal.

Pár hónappal a válás után olyasmi történt, amire egyáltalán nem számított. Minden úgy indult, akár a mesében. Meghívták egy partira, ahol sok érdekes ember adta egymásnak a kilincset. Megbújt egy félreeső sarokban, és figyelte a vendégeket. Egyszer csak odalépett hozzá egy magas fiatalember. Bemutatkoztak egymásnak. Az egész estét átbeszélték, és a parti végére már szikrázott közöttük a levegő. Éva zavarban volt, tudta azonban, hogy nyitnia kell, különben elpazarolja legszebb éveit. Tibor felajánlotta, hogy hazaviszi, s ő elfogadta. Kamaszos érzés kerítette hatalmába, mivel sejtette, ez az út valaminek a kezdete.

Egy ideig keveset aludt és sokat gondolkodott. Az élet megtanította vele, hogy kapcsolatot kezdeni könnyebb, mint meg is tartani azt. A lángoló szerelem, lelkesedés, a rózsaszín köd hamar eloszlik, és sok múlik azon, sikerül-e vajon a hétköznapokat megtölteni újdonságokkal, és valódi érdeklődéssel a másik iránt.

Egyre jobban összemelegedtek Tiborral. Sokat sétáltak, beszélgettek, s jó időben akár a tinik, padon összebújva élvezték egymás közelségét. Hónapok teltek el, és úgy érezték, eljött az idő, tehát szorosabbra fűzték a kapcsolatukat. Éva tanult a hibáiból. Egyre többet gondolt arra, hogy családja legyen. Vágyni kezdett az anyaságra is. Érezte, most, Tibor mellett, érett meg igazán erre a nemes feladatra. Néhány hónap múlva megmozdult méhében a kis pocaklakó. Ez volt addigi élete egyik legcsodálatosabb pillanata.

Bármilyen nagy veszteség is a válás, nem jelenti azt, hogy az elvált ember többé nem lehet boldog. Éva és Tibor esete is igazolja, van élet a válás után. Esélyt kaptak, hogy új életet kezdjenek, és ők éltek a lehetőséggel!Hozzászólások

Zsigmond Rita, 20. 09. 2015 18:28:08
Ez egy nagyon szép történet, de mit csináljon az ember 30 év boldognak látszó házasság után, amikor a férje egyik pillanatról a másikra lelép és 53 évesen egyedül marad, Hogy dolgozza fel azt a sok fájdalmat, amit érez. Milyen uton induljon el???
Emmi, 07. 10. 2015 19:31:13
A boldognak látszón van a hangsúly... Észre kellett volna venni sokkal előbb, de nem vagyunk erre hajlandóak. Aztán pofára esünk, elnézést a kifejezésért. Az segíthet, ha elhisszük, hogy egész ember vagyunk! A negatív érzések feldolgozásában segíthet a pszichológus, coach.... MINDIG van lehetőség az újrakezdésre, csak ne süppedjünk bele az önsajnálatba és dühbe.
@


Kapcsolódó cikkek

A látszat mögött

Póda Erzsébet

A véletlen folytán került a kezembe egy nő őszinte vallomása a válásáról.

2024.6.7.    9


Ásó, kapa...?

Dráfi Emese

Miért van ennyi válás? – teszik fel rengetegen a kérdést.

2016.8.31.  1    30


Válás futószalagon

Póda Erzsébet

Minden párkapcsolatnak csak az eleje igazán csodálatos. Amikor még kétismeretlenes az egyenlet: az egyik sem ismeri a másikat.

2016.8.22.    3


Tíz lenyűgöző válási torta

Busai Hajnalka Lilla

Külföldön – főleg Amerikában, hol máshol? – egyre divatosabb a válást is megünnepelni...

2016.7.27.  1    3


Menthetetlen helyzet

Nagy Erika

Válni sokféleképpen lehet. Lehet háborúzni, de minek? Lehet békésen, előre mindent megbeszélve is, szinte barátian. Recept nincs a válásra, az adott helyzet adja a hogyanra a válaszokat.

2016.7.21.    6


Szerelem, házasság, válás

Kabók Zita

Az életben sokszor lehetünk szem- és fültanúi olyan helyzeteknek, melyekről a legszívesebben nem vennénk tudomást.

2016.6.30.  1    3

A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.