A szoptatás mindennapjai


Illés Zsuzsa  2011.8.2. 4:20

„A mell a nőnél egyaránt tekinthető hasznos és kellemes járuléknak” – olvashatjuk egy Maupassant-novellában.

Büszke szoptatós kismamaként üzenem a többieknek: bátorság annak, akinek (most még) kevés a teje, kitartás ott, akinek sok!
3 850 gramm – ennyit mutat a mérleg az egy hónapos státuszvizsgálaton. Pedig 2260grammal hoztuk haza a kórházból. Azaz nettó közel 1,6 kg-os súlynövekedés. A számok tükrében a tejhozam másodszorra is kiemelkedőnek tekinthető.
Lili, az immáron pufi kisfóka ebben az egyben hasonlít a bátyjára: ő is ilyen ütemben hozta be „lemaradását" az első hónapokban.
Egyébként háton alszik, nem hason. Háromóránként szopizik és éjjel mindössze kétszer kel fel. Simán alszik porszívózás mellett is, és szereti a babakocsizást. Ez nekem itt mind új! Vajon elsőre ennyire rosszul csináltam mindent? Nem hiszem (meg konok skorpiófejjel úgysem vallanám be).

A szoptatást viszont igen, azt nem kicsit rontottam el. Először is nem magamban bíztam (ami egyfelől nem is olyan érthetetlen: első gyerekkel, frissen szülve, amikor testileg-lelkileg is elgyötörten hazaér az ember valakivel, akinek nem csak a jóléte, de az élete múlhat a helyes hozzáálláson), hanem „mindenki más" tanácsában. Ebből akadt bőven. És tejlázból is, ötször. Ennyi kellett, hogy agyonfejt melleimmel átgondolva a helyzetet végre az ösztöneimre hallgassak.

Először is „tejet csinálni" nem kell. Megy az magától! Csak hagyni kell, hogy legyen, nem keresztbetenni neki. Gondolattal (kételkedni magunkban), szóval (sopánkodni, hogy nincs/nem lesz/anyukámnak is kevés volt...), cselekedettel (rögtön tápszerhez nyúlni, ritkábban szoptatni), és mulasztással (nem figyelni a babára, az ösztöneinkre) is sokat árthatunk. Bogyók, szerek, teák és egyéb csodaszerek helyett bízzunk magunkban, együnk eleget és igyunk elég folyadékot! Nagy melegben pedig, ha úgy érezzük, egy pohár sör (ha nem szeretjük, limonádéval/szörppel keverve) segít a baba megnövekedett folyadékigényét pótolni.

Egy hónapja kezdtem ezt a cikket. Lili azóta öt kiló is elmúlt.
Egy hete már csak a kisebbiket pelenkázom. Valódi szobatisztaságról még nincs szó, de ha résen vagyok, akkor kevés a baleset. Meg, ha nadrág nélkül szaladgálhat, akkor könnyebben találja fel magát. Ez persze ebben az esős nyárban most nem olyan egyszerű, mire felmelegszik a kacsaúsztató medencénk, már jön is a rosszidő és lehet bent gyurmázni.

Lili pedig megértő és a szopizásokon kívül alszik, sokat alszik. Néha úgy érzem, bennünk, nőkben van valami eredendő szolidaritás. Na, nem az a fajta, ami lánybandákat „tart össze". Ott mélyen legbelül, nőnek lenni valami olyan egyetemleges, ami átsegít szüléstől/várandósságtól gyötört testünk kihívásain, ami eszményivé teszi az éjszakai szoptatást, és minimalizálja a tejfoltos nyári ruhák okozta önbizalomvesztést.

Szoptatok, mert nő vagyok. És ha majd már nem szoptatok, ismét nő leszek. Addig meg élvezem a kettővel nagyobb kosárméretet...Hozzászólások

Monika, 03. 08. 2011 18:37:11
Kedves Zsuzsa! Tetszik az irás, remélem, lesz még folytatás. Pl. a tejlázról, vagy más babás téma... Jó tudni, mások hogyan csinálták, mi vált be stb.
@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26