Mikor kicsi a gyerek...


Karácsony Mária  2006.9.17. 19:26

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

Nos, úgy vélem gond, ha így állunk hozzá, vagy ha gondot csinálunk belőle. Vannak anyukák, akik még a gyermekük megszületése előtt megtervezik a gyereknevelést. Szigorú szabályokhoz ragaszkodnak, és ezek megszegése számukra elképzelhetetlen. Általában az első gyermek születésénél esünk ebbe a hibába.

Rögtön aggódni kezdünk, amint sírni kezd -- holott a baba így adja tudtunkra, hogy valamire szüksége van. Éhes? A hasa fáj? Át kell csomagolni? Honnan tudjuk, hogy mikor mi a baja? Nem kell aggódni, előbb-utóbb kitapasztaljuk, ösztönösen megérezzük, hisz mi vagyunk azok akik fogantatásuk pillanatától ismerjük. Ránk számíthatnak.

Nemcsak akkor sírnak, ha éhesek, vagy fáj a hasuk, hanem akkor is, ha hiányzunk nekik, ha nem érzik közelségünket, ha babusgatásra vágynak. Úgy vélem, nem kell szigorúan azokhoz a dolgokhoz, nevelési tanácsokhoz ragaszkodnunk, amit a könyvekben olvastunk, vagy amit édesanyánktól, a szomszédtól, ismerősünktől hallottunk. Hiszen minden baba más és más. Mi felnőttek is különbözőek vagyunk, mért lenne ez velük másképpen?

Az egyiknek elég a négyóránkénti szoptatás, a másik már egy óra múlva éhes lesz. Az egyik baba nyugodtabb természetű, a másik gyakran sírdogál. Magunknak kell eldöntenünk, mikor milyen tanácsot fogadunk el.

Hogy egy saját példát említsek: tanácsadáson a gyermekorvosom, mivel kisfiam egyik hónapról a másikra csak alig pár grammot gyarapodott, úgy vélte kevés az anyatej, tápszer beiktatását javasolta. Átgondoltam a dolgot. Végül is ez egy tanács -- vagy megfogadom, vagy nem. Mi lehet jobb az anyatejes táplálásnál? Úgy döntöttem nem adok tápszert, inkább gyakrabban megszoptattam. A következő tanácsadáson fél kilóval többet mutatott a mérleg, persze az orvosom már elfelejtette mit is javasolt. Azt mondta: csak így tovább anyuka, szoptasson!

Az első hónapok nehézségei után azért lehet nyűgös a baba, mert jönnek a fogacskái. Vagy egyszerűen azért, mert ilyen napja van. Nekünk is vannak rossz napjaink. Jaj egész éjjel nem aludt, lehet, hogy időjárás-változás lesz! Végül az is lett, és mi megnyugszunk, hogy azért volt az egész...

Az első év eltelte után járni kezd a baba. Nagyon kell rá vigyázni, mert semmitől sem fél, a lépcsőkről is egy-kettő lelépne. Mindent a szájába rak -- ilyenkor szó szerint az egyik szemünket mindig rajtuk kell tartani.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Mikor nagyobb a gyerek…

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2006.9.22.   

A rovat további cikkei

Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23