Tápszer a babának


  2020.12.20. 23:04

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

...esetleg bármilyen okból, de egyáltalán nem tudja szoptatni kisbabáját, és a lefejt tej sem jelent alternatívát. Fontos, hogy ne érezzünk emiatt bűntudatot, és semmiképp ne keseredjünk el, hiszen ma már kiváló tápszerek kaphatók! Cikkünkben a különböző típusok közt segítünk eligazodni.


A szülők, gyermekorvosok dolga manapság jóval könnyebb, mint akár csak pár évvel, netán évtizeddel ezelőtt, hiszen mára a tápszerek (www.emag.hu/tapszerek/c) fejlesztése olyan, professzionális szintre érkezett, amelyről korábban még csak álmodni sem mertek. Komoly kutatómunkák, kísérletsorozatok eredményeképpen sikerült a tápszerek összetételét az anyatejéhez egészen hasonló minőségűvé tenni. Persze nem mindegy, melyik tápszert választjuk. A széles választékban a laikus szülő sokszor tanácstalanul válogat, pedig néhány szempont szem előtt tartása nagyban megkönnyítheti a választást (ezzel együtt a gyermekorvossal is mindenképp konzultáljunk a tápszer kiválasztása előtt!). A következőket érdemes tápszervásárlás előtt megfontolnunk:

- Mennyi idős a babánk? 6 hónapnál fiatalabb csecsemők esetében nagyon fontos, hogy anyatej-helyettesítő tápszert válasszunk. Ezek jelzése az 1-es, amelyet minden esetben megtalálunk dobozukon, az adagolással együtt. Fontos tudni, hogy ezeket a tápszereket kizárólag receptre írják, így csak gyógyszertárakban szerezhetők be. 6 hónapos és 1 éves kor között anyatej-kiegészítő tápszert adhatunk a babánknak, ezek az elválasztáson éppen áteső babák étrendjéhez hasonlítanak. Jelzésük a 2-es, recept nélkül is elérhetők, és a natúr íz mellett számos ízesítés közül választhatunk. Egy éves koron túl a junior tejitalok közül válogathatunk, melyek a tehéntejhez hasonló, azonban annak allergizáló hatásától mentes innivalók, a gyermek testi-szellemi fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. 1 és 2 éves kor között 1-es jelzésűt, 2 és 3 éves kor között a 2-es jelzésűt válasszuk.

- Milyen esetleges betegségei, allergiái vannak a babánknak? Bármilyen allergia vagy allergiagyanú (családban előforduló allergia) esetén mindenképpen az úgynevezett, HA, azaz hipoallergén tápszerek közül válasszunk. Ezek íze alapból kicsit kesernyésebb lehet, ezért, ha azt látjuk, a babánk nem szívesen fogyasztja, megpróbálkozhatunk az ízesítésével. Egyes megbetegedések (mint például a különféle emésztési és felszívódási zavarok vagy a laktózintolerancia) esetén pedig speciális tápszerek adhatók, vagy adandók, ezeket mindenképp a gyermekorvossal történő konzultáció után szerezzük be, és rendszerint vénykötelesek is. Erős bukás esetén, ha a kibukott tej vagy tápszer mennyisége már a gyermek súlygyarapodását zavarja, érdemes úgynevezett AR, vagyis antireflux tápszerbe beruháznunk. Ezek kiválasztásához javaslatot ismét csak a gyermekgyógyász szakorvos adhat. A lelassult fejlődés kezelésére is létezik speciális tápszer, amely elősegíti a megfelelő növekedést csecsemőkorban. Ez szintén orvosi receptre kapható.

Mindemellett elengedhetetlen, hogy a kiválasztott tápszer tartalmazzon vasat, amire a babának nagyon nagy szüksége van a megfelelő fejlődéshez. Ha a babánk allergiás a tehéntejre, akkor szójaalapú készítményt kell választanunk. Léteznek már biotápszerek is, amelyek növekedési hormonoktól, rovarirtó szerektől, antibiotikumoktól mentes készítmények – természetesen némileg drágábban juthatunk hozzájuk, mint a sima tápszerekhez. Nem érdemes olyan tápszert választani, amely répacukor-ízesítést tartalmaz, ugyanis ez erősen megviseli a babánk emésztőrendszerét.

A tápszer kiválasztásához mindenképp kérjük védőnő vagy gyermekorvos segítségét!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2021.7.4.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8