Mikor kicsi a gyerek...


Karácsony Mária  2006.9.17. 19:26

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

Nos, úgy vélem gond, ha így állunk hozzá, vagy ha gondot csinálunk belőle. Vannak anyukák, akik még a gyermekük megszületése előtt megtervezik a gyereknevelést. Szigorú szabályokhoz ragaszkodnak, és ezek megszegése számukra elképzelhetetlen. Általában az első gyermek születésénél esünk ebbe a hibába.

Rögtön aggódni kezdünk, amint sírni kezd -- holott a baba így adja tudtunkra, hogy valamire szüksége van. Éhes? A hasa fáj? Át kell csomagolni? Honnan tudjuk, hogy mikor mi a baja? Nem kell aggódni, előbb-utóbb kitapasztaljuk, ösztönösen megérezzük, hisz mi vagyunk azok akik fogantatásuk pillanatától ismerjük. Ránk számíthatnak.

Nemcsak akkor sírnak, ha éhesek, vagy fáj a hasuk, hanem akkor is, ha hiányzunk nekik, ha nem érzik közelségünket, ha babusgatásra vágynak. Úgy vélem, nem kell szigorúan azokhoz a dolgokhoz, nevelési tanácsokhoz ragaszkodnunk, amit a könyvekben olvastunk, vagy amit édesanyánktól, a szomszédtól, ismerősünktől hallottunk. Hiszen minden baba más és más. Mi felnőttek is különbözőek vagyunk, mért lenne ez velük másképpen?

Az egyiknek elég a négyóránkénti szoptatás, a másik már egy óra múlva éhes lesz. Az egyik baba nyugodtabb természetű, a másik gyakran sírdogál. Magunknak kell eldöntenünk, mikor milyen tanácsot fogadunk el.

Hogy egy saját példát említsek: tanácsadáson a gyermekorvosom, mivel kisfiam egyik hónapról a másikra csak alig pár grammot gyarapodott, úgy vélte kevés az anyatej, tápszer beiktatását javasolta. Átgondoltam a dolgot. Végül is ez egy tanács -- vagy megfogadom, vagy nem. Mi lehet jobb az anyatejes táplálásnál? Úgy döntöttem nem adok tápszert, inkább gyakrabban megszoptattam. A következő tanácsadáson fél kilóval többet mutatott a mérleg, persze az orvosom már elfelejtette mit is javasolt. Azt mondta: csak így tovább anyuka, szoptasson!

Az első hónapok nehézségei után azért lehet nyűgös a baba, mert jönnek a fogacskái. Vagy egyszerűen azért, mert ilyen napja van. Nekünk is vannak rossz napjaink. Jaj egész éjjel nem aludt, lehet, hogy időjárás-változás lesz! Végül az is lett, és mi megnyugszunk, hogy azért volt az egész...

Az első év eltelte után járni kezd a baba. Nagyon kell rá vigyázni, mert semmitől sem fél, a lépcsőkről is egy-kettő lelépne. Mindent a szájába rak -- ilyenkor szó szerint az egyik szemünket mindig rajtuk kell tartani.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Mikor nagyobb a gyerek…

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2006.9.22.   

A rovat további cikkei

Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2017.3.17.    29


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2016.2.1.   


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5