Mikortól szobatiszta?


Jády Mónika  2017.5.15. 0:05

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

A gyerekek kis százalékánál még ötéves kor után is előfordul, hogy bepisilnek. Az esetek többségében ezt nem lelki gondok okozzák. Mindenesetre foglalkozni kell e problémával.


A csecsemők még nem tudják uralni a vizelet-és székletürítést. Egyszerre kis mennyiségben, naponta kb. hússzor bocsátanak ki vizeletet. Kétéves kortól kezdve érzik meg a gyerekek, hogy tele van a húgyhólyaguk, ám még ekkor sem tudják a dolgot ellenőrzésük alatt tartani. A legtöbb gyermek hároméves kora körül kezdi megtanulni, hogyan uralhatja a vizeletkiválasztást – először napközben, később pedig már éjjel is. Ez a folyamat eltarthat akár a gyerek ötéves koráig is. (A székletürítést a gyerekek általában hamarabb megtanulják ellenőrizni, mint a húgyhólyag működését.)

Hogyan is szoktathatjuk a gyereket szobatisztaságra? Nem szabad erőszakot alkalmazni. A gyerek általában magától is jelzi, ha eljött a szobatisztaságra való szoktatás ideje: visszahúzódik, ha a pelenkába ürít, nem szereti, ha pelenkázzák, jelzi, ha a pelenkája tele van, elkíséri a szüleit vagy a testvéreit a mosdóba. Ezekben az esetekben felkínálhatjuk a gyereknek, hogy üljön bilire vagy a vécére, de nyomás nélkül: Ha nem sikerül, semmi baj! Ha viszont sikerül, tudnunk kell, a gyerek nagyon büszke lesz magára.

Ne várjuk azt, hogy a gyerek egyik napról a másikra szobatiszta lesz. Egy fejlődési folyamaton kell keresztülmennie, amely általában kereken két évig tart, és ezalatt még előfordulhatnak „balesetek” és ideiglenes visszaesés is. A vizsgálatok és a szülői tapasztalatok azt mutatják, hogy a szigorúság csak hosszabbítja e folyamatot. Ne próbáljunk más anyukákkal versenyezni, hogy kinek a gyereke lesz hamarabb szobatiszta. Még a nem közvetlen nyomás is hátráltatja a természetes fejlődést. A pelenkát leghamarabb hároméves kortól lehet teljesen elhagyni.

Ne fix időpontokban ültessük bilire a gyereket, hanem akkor, amikor úgy gondoljuk, hogy a gyereknek kell. Így ismerik fel az apróságok az összefüggést a kell-leülni-üríteni között. Dicsérjük meg a gyereket, ha ennek megfelelően cselekszik. Például, ha azt mondja: most kell, hozza a bilit, letolja a nadrágját, és ráül a bilire. (Akkor is, ha esetleg még nem sikerült egészen a dolog.) Olyan ruhát adjunk a gyerekre, amit maga is gyorsan le tud vetni. Ne szidjuk meg a gyereket, ha egyszer már jól ment, és másodszor nem sikerül. Inkább vigasztaljuk, és biztassuk: Legközelebb biztosan sikerül!


Ha a gyermek négyéves kora után még napközben is bevizel, ajánlott orvosi vizsgálatot kérni. Akkor sem érdemes arra várni, hogy a gyerek „majd kinövi”, ha még ötéves kora után is gyakran ágyba vizel, vagy ha minden félórában kifut a mosdóba. Meg kell vizsgáltatni, hogy ennek szervi okai vannak-e, esetleg csak arról van szó, hogy a gyereknek még egy kis időre van szüksége, hogy teljes mértékben uralni tudja a húgyhólyagot. A gyakori vizelési inger néha az irányító mechanizmusok éretlenségére vezethető vissza, máskor hormonális folyamatokra. Az is lehet, hogy a húgyhólyagnak olyan kicsi a befogadóképessége, hogy – mint kisebb korban – akár naponta tízszer is ki kell üríteni. (A normális kapacitás: életkor x 30 ml.)

Ha a gyereknek nagyon gyakran kell kimennie, kis mennyiségű vizelet miatt, jó szolgálatot tehet a húgyhólyagtréning. A gyerek kap egy mérőedényt, amelyen be van jelölve a korának megfelelő vizeletmennyiség. A cél a húgyhólyag edzése, mint bármely más izomzaté.

Az akupunktúra is segíthet. A kezelés során kilenc különböző pontot stimulálnak hetente egyszer, három hónapon keresztül, fájdalommentesen.

Az Eltern (szülőknek szóló német magazin) cikkei alapjánHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ha még nem szobatiszta

Jády Mónika

Sok szülő aggódik, ha gyermeke óvodás korára még nem szobatiszta, és éjjelre pelenkára van szüksége.

2012.8.9.   


Hú-jujj-jujj…!

Vég Erzsébet

Pelus és bugyika, avagy a szobatisztaság rejtelmei.

2008.6.29.   


Pelus, bili és egyebek

Karácsony Mária

Gyakori téma az anyukák között csemetéik szobatisztaságra való hajlamának a megvitatása.

2007.8.22.   


Szobatisztaság

Fülöp Éva

A szobatisztaság eléréséhez az kell, hogy a gyerek saját maga akarja a dolgot és természetesen az is, hogy erre fejlett legyen a szervezete.

2006.8.6.   

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.