Apák a szülőszobán


Kovács Márta  2019.10.19. 15:32

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

A fájdalom, amit egy nő átél, hogy világra hozzon egy új életet, elképzelhetetlen. Régebben a szülés „női” dolog volt. A bába mellett a kismamát egy tapasztalt rokon vagy egy közeli barát támogatta. Az elmúlt évtizedekben az apák is egyre gyakrabban vesznek részt a szülésen. Nincs is annál szebb, mint amikor egy pár a közös kisbabáját várja. A várandósság maga a csoda. Az idő előrehaladtával egyre gyakrabban merülhet fel a kérdés: Mindaz, ami a szülőszobán történik, intim női dolog, vagy legyen ott az apuka is?


A gyermek megszületésére az apák érzelemdúsan és többnyire pozitívan reagálnak. Ugyanakkor előfordulnak semleges és negatív apai érzések is. Amikor megkérdezték az apákat, mire emlékeznek a leginkább a szülésből, három dolgot említettek: a partner fájdalmát, a köldökzsinór elvágását, és a baba megszületését. A legfontosabb, hogy az apás szülésnek közös döntésből kell fakadnia! Sokan csak azt beszélik meg, hogy az apa bent legyen-e vagy sem. Ennél lényegesebb, hogy minden részletről, még a legintimebbről is beszéljenek, és a szülés bármelyik pillanatában joguk legyen megmásítani a döntést. Egyezzenek meg, hogy – pillanatnyi érzéseikkel összhangban – az anya bármikor kiküldheti az apát, vagy az apa elhagyhatja a szobát. Szülés közben fájdalom és kín jut a nőnek bőven. Viszont ezek nem egy betegség tünetei, hanem egy természetes folyamat részei. A férfi dolga, hogy ezt megértse, és ne arra koncentráljon, mije és mennyire fáj a nőnek, hanem arra, hogy biztonságban érezze magát.

Sokan úgy tartják: „Segíteni úgysem tudsz. A fájdalmat enyhíteni alig-alig vagy képes a masszázzsal, amit tanultál, a legtöbb esetben útban vagy, egy idő után pedig a kismama úgysem hallja a biztató szavaidat és nyugalmat árasztó dicséreteidet. Egyébként sem fogod tudni, mit csinálj.” Ez nem helytálló! Az apa egyik legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a szülő nő nyugalmát. Fontos feladat vizet adni, masszírozni, ám sok kismama állítja: alapvetően a párjuk jelenléte volt az, ami biztonságot adott. Nem javasolt annak kérdezgetése, hogy „fáj?”, illetve hogy „miben segíthetek?” – ezek kizökkentik a vajúdót az intenzív belső munkából. Ha a nőnek szüksége van valamire, úgyis jelezni fogja.

Ajánlott végiggondolni, hogy a szülés hosszú órákon át tartó, kevéssé látványos és izgalmas, ugyanakkor kitartást, türelmet és koncentrációt igénylő folyamat. Az apa szülőszobai teendőinek legjobb elsajátítási formája a tapasztalatok, élmények megosztása, sok beszélgetés. A kórházi szülésfelkészítők zöme technikailag nagy segítség, de az együttszülés lelki oldala is épp olyan fontos. Igaz, hogy ha az apa nincs jelen a születésnél, nem kötődik majd eléggé a gyermekéhez? Ez tévhit! Vizsgálatok is alátámasztják, hogy kettejük kapcsolata nem a konkrét szülőszobai találkozástól, sokkal inkább az apasággal kapcsolatos hozzáállástól függ. Pusztán csak divatból, elvárások miatt, vagy akár a párkapcsolat megmentésének okán nem érdemes az együttszülés mellett dönteni! Fontos, hogy hosszas beszélgetés, informálódás és mérlegelés előzze meg a döntést.

Az anyát nem csak az apa kísérheti el a szülésre. Fontos, hogy a kísérő olyan legyen, aki leginkább képes a biztonságot megteremteni számára – lehet egy női családtag, barátnő, vagy dúla. Szerencsére a várandósság hosszú gondolkodási időt kínál a legjobb megoldás megtalálásához. A legfontosabb szabály: csak ott kell lenni! Ez a lényeg. Jelen lenni, amikor a legnagyobb szükség van a férfira. Ott, a szülőszobán, és azután is, végig, amíg a kisbaba fel nem cseperedik. Ez az apák feladata!

A cikk megjelent a Csallóköz hetilapbanHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2018.9.22.    34


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26


A császármetszésről (4)

Kovács Márta

Ma már mindenki gyorsan és fájdalommentesen akar szülni. Sorozatunk befejező része.

2015.12.15.    6


A császármetszésről (3)

Kovács Márta

Császármetszés esetében felléphetnek komoly szövődmények is.

2015.11.26.    23


A császármetszésről (2)

Kovács Márta

A császármetszés fejlődésének következő lépése az volt, hogy az anya túlélte a beavatkozást.

2015.11.4.    8


A császármetszésről (1)

Kovács Márta

A császármetszést valószínűleg már az ókori rómaiak is alkalmazták, de nem maradt fenn bizonyíték, miszerint az anya túlélte volna a beavatkozást.

2015.9.19.    9


Az örökbefogadás kérdései

Timár Tímea

Az örökbefogadás lehetősége óriási ajándék azon szülők számára, akiknek nem adatik meg a természetes gyerekáldás.

2015.7.14.    5


Kérdések a természetes szülésről

Oriskó Renáta

Gyakran halljuk, hogy a szülést is az üzlet uralja, sok a felesleges gyógyszer és érzéstelenítés.

2015.6.2.    7