Melyik a legjobb tápszer?


  2020.12.7. 16:04

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.


Melyik tápszer a legjobb a babának?

Szülés után nagyon sok anyuka esik kétségbe, mert nincs elég teje, vagy esetleg bármilyen okból, de egyáltalán nem tudja szoptatni kisbabáját, és a lefejt tej sem jelent alternatívát. Fontos, hogy ne érezzünk emiatt bűntudatot, és semmiképp ne keseredjünk el, hiszen ma már kiváló tápszerek kaphatók! Cikkünkben a különböző típusok közt segítünk eligazodni.


A szülők, gyermekorvosok dolga manapság jóval könnyebb, mint akárcsak pár évvel, netán évtizeddel ezelőtt, hiszen mára a tápszerek fejlesztése olyan, professzionális szintre érkezett, amelyről korábban még csak álmodni sem mertek. Komoly kutatómunkák, kísérletsorozatok eredményeképpen sikerült a tápszerek összetételét az anyatejéhez egészen hasonló minőségűvé tenni. Persze nem mindegy, melyik tápszert választjuk. A Milumil tápszerekkel nem lőhetünk mellé, de ezen belül is alaposan meg kell fontolni a választást. Íme a legfontosabb szempontok, amiket mindenképp át kell gondolnunk – amellett, hogy a gyerekorvossal vagy a védőnővel is egyeztetünk:

Mennyi idős a babánk?

Hat hónapnál fiatalabb csecsemők esetében nagyon fontos, hogy anyatej-helyettesítő tápszert válasszunk. Fontos tudni, hogy ezeket a tápszereket kizárólag receptre írják, így csak gyógyszertárakban szerezhetők be. 6 hónapos és 1 éves kor között anyatej-kiegészítő tápszert adhatunk a babánknak, ezek az elválasztáson éppen áteső babák étrendjéhez hasonlítanak. Jelzésük a 2-es, recept nélkül is elérhetők, és a natúr íz mellett számos ízesítés közül választhatunk, így például a Milumil 2 anyatej-kiegészítő tápszerrel egészen 12 hónapos korig biztosíthatjuk kisbabánk számára az életkorának megfelelő tejalapú táplálást. Egy éves koron túl a junior tejitalok közül válogathatunk, melyek a tehéntejhez hasonló, azonban annak allergizáló hatásától mentes innivalók, a gyermek testi-szellemi fejlődéséhez szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Itt például a natúr vagy vaníliás ízesítésű Milumil Junior 1 ital 12 hó+ jelentheti a megfelelő választást; míg kétéves kor felett a Milumil Junior 2 ital 24 hó+ elnevezésű natúr vagy vaníliás ízesítésű tápszert ajánlhatjuk.

Milyen esetleges betegségei, allergiái vannak a babánknak?


Bármilyen allergia vagy allergiagyanú (családban előforduló allergia) esetén mindenképpen az úgynevezett HA, azaz hipoallergén tápszerek közül válasszunk. Ezek íze alapból kicsit kesernyésebb lehet, ezért ha azt látjuk, a babánk nem szívesen fogyasztja, megpróbálkozhatunk az ízesítésével. Egyes megbetegedések (mint például a különféle emésztési és felszívódási zavarok vagy a laktózintolerancia) esetén pedig speciális tápszerek adhatók, vagy adandók, ezeket mindenképp a gyermekorvossal történő konzultáció után szerezzük be, és rendszerint vénykötelesek is. Tejfehérje-allergia esetén jó választás lehet 1 éves kortól a Milumil Pepti Junior ital, melyet tehéntejfehérje-allergia diétás ellátására fejlesztettek.

Léteznek már biotápszerek is, amelyek növekedési hormonoktól, rovarirtó szerektől, antibiotikumoktól mentes készítmények – természetesen némileg drágábban juthatunk hozzájuk, mint a sima tápszerekhez. Nem érdemes olyan tápszert választani, amely répacukor ízesítést tartalmaz, ugyanis ez erősen megviseli a babánk emésztőrendszerét.

A tápszer kiválasztásához mindenképp kérjük védőnő vagy gyermekorvos segítségét! A vény nélkül elérhető Milumil tápszerek közül pedig az online boltok hatalmas kínálatában böngészhetünk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26